Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Σάμος, περί βορίου ο λόγος

ΣάμοςΤου Μιχάλη Μιχαλιάδη, Γεωλόγου

Αρχές Φεβρουαρίου εξετάστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και απορρίφθηκε η αίτηση για διεξαγωγή μεταλλευτικών ερευνών με γεωτρήσεις από την εταιρεία "RIO TINDO" για τον εντοπισμό κοιτασμάτων βορικού άλατος στην περιοχή του Δήμου Καρλοβασίων που ορίζεται από την κορυφή Προφήτη Ηλία - Κονταιίκων - Πλατάνου - Αγίων Θεοδώρων - Σουρήδων και περικλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Καρβούνη.

Προηγήθηκε ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρλοβασίων για απόρριψη του αιτήματος, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Η Απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης όπως αυτή εκδηλώθηκε με συνελεύσεις που προηγήθηκαν στα δημοτικά διαμερίσματα Πλατάνου, Αγίων Θεοδώρων και Κονταιίκων γι' αυτό το θέμα, κατά τις οποίες οι κάτοικοι εξέφρασαν την καθολική τους αντίδραση για μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή τους αν και κάποιοι «άγνωστοι» περιδιάβαιναν τα χωριά τάζοντας χρηματικά ποσά για την απευθείας συνδιαλλαγή κατοίκων με την εταιρεία.

Οι παραπάνω Αποφάσεις βέβαια είχαν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές για το κράτος την τελική δε Απόφαση θα πάρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής αφού λόγω των εκσκαφών θα καταστραφεί το ανάγλυφο του εδάφους, θα καταστραφούν δασικές και γεωργικές εκτάσεις και κάθε είδους προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης η υγεία των κατοίκων θα εκτεθεί σε μη υπολογίσιμους αυτή τη στιγμή κινδύνους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αν οι μεταλλευτικές έρευνες προσδιορίσουν εκμεταλλεύσιμα μεταλλεύματα, τότε η εν λόγω εταιρεία θα μπορεί με απλή αδειοδότηση να προχωρήσει σε εξορύξεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την δημιουργία λατομείων ή μεταλλείων. Θυμίζουμε ότι τέλη του 2005 κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με μεταλλειολόγους και γεωλόγους ήλθε στη Σάμο και μεταξύ των άλλων επισκέφτηκε θέσεις που υπάρχουν εμφανίσεις βορικών αλάτων επί της εθνικής οδού Καρλοβάσου - Αγ. Θεοδώρων όπου και έκανε δειγματοληψίες. Είναι πολύ πιθανό η σημερινή εξέλιξη να είναι συνδεδεμένη με την επίσκεψη εκείνη αν και η παρουσία βορίου στην περιοχή ήταν γνωστή από παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει με γεωτρήσεις και γεωχημικές αναλύσεις.

Εξάλλου είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο ΙΓΜΕ υπάρχουν «απόρρητες» μελέτες για το νησί μας σχετικές με ενδιαφέροντα κοιτασματολογικά στοιχεία. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι η γνώση των επιστημονικών στοιχείων αν και απόρρητη μερικές φορές, διαχέεται στα μέλη των επιστημονικών κοινοτήτων που τα περισσότερα από αυτά έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με μεγάλες εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.

Τα βορικά άλατα της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένα με ηπειρωτικές αποθέσεις όπως αυτές της λεκάνης των Νεογενών σχηματισμών Καρλοβάσου αλλά και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που συνόδευσε τον σχηματισμό τους. Κύριο χαρακτηριστικό των αλάτων αυτών στην περιοχή μας είναι η παρουσία του ορυκτού κολεμανίτης που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία fiberglass και απαντάται μόνο στην Τουρκία (στην δυτική Ανατολία, νότια της θάλασσας του Μαρμαρά και ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω και κάτω από παρόμοια γεωλογικά περιβάλλοντα) και στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Βόρεια Αμερική.

Η εταιρεία RIO TINDO που υπέβαλε την αίτηση, είναι ένας κολοσσός στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με δραστηριότητες σε όλες τις περιοχές του κόσμου στους τομείς των σιδηρομεταλλευμάτων, του χρυσού, του μολυβδαινίου, της ενέργειας, του χαλκού, των βιομηχανικών ορυκτών (τιτανίου, βορικών, τάλκης και άλατος), του ουρανίου, του αλουμινίου και των διαμαντιών.

Το έτος 2001 μια άλλη εταιρεία αργυρομεταλλευμάτων και βαριτίνης είχε ζητήσει άδεια γεωτρήσεων στην περιοχή για ερευνητικές εργασίες, που όμως απoρρίφτηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η γειτονική μας Τουρκία παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής βορικών αλάτων και μαζί με τις ΗΠΑ κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής, παράγοντας το 90% αυτής. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της πρόθεσης της RIO TINDO να επεκταθεί και στον ελληνικό χώρο σπάζοντας τη μονοκρατορία της Τουρκίας, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση της εταιρείας που παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά και θέτει πολλά ερωτηματικά.

(Πηγή: εφημ. Βίγλα)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σάμος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σάμος:
Σάμος Χίος - Αρχαία ναυάγια: εντοπίζονται αλλά παραμένουν ανεξερεύνητα


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σάμος, περί βορίου ο λόγος" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα