Πάνω από 20 αρχαία ναυάγια εντόπισε στις περιοχές Σάμου και Χίου την περασμένη άνοιξη (31 Μαρτίου-6 Απριλίου), σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ και το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, με στόχο την αξιολόγηση πληροφοριών που είχε η Εφορεία σε σχέση με τα ιστορικο-αρχαιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής. Και συγκεκριμένα αναφέρεται σε δύο από αυτά τα ναυάγια:
-Το πρώτο, της Σάμου, αποτελείται από ροδιακούς και κώους αμφορείς όπως και πινάκια ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων. Το φορτίο βρέθηκε διασκορπισμένο σε βάθος 30-55 μ.
-Το δεύτερο, στο στενό Χίου και Οινουσσών, και σε βάθος 65 μ. αποτελείται από χιακούς και σαμιακούς αμφορείς. Χρονολογείται στο τέλος της Κλασικής περιόδου.
Από τα δύο αυτά ναυάγια ανελκύστηκαν δείγματα των διαφόρων τύπων των αμφορέων, με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγηση και τεκμηρίωσή τους.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, όμως, έχει τρία χρόνια να διενεργήσει ανασκαφή με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή τοπογραφική, σχεδιαστική, φωτογραφική αποτύπωση, δοκιμαστικές τομές, καταγραφή όλων των φάσεων της έρευνας με κάμερα, μελέτη του υλικού και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Κι αυτό γιατί πάνε τρία χρόνια (από τον Ιούνιο του 2001) που έπαψε να καταδύεται το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της Εφορείας, διεκδικώντας ίση μεταχείριση με τους καταδυόμενους στο Λιμενικό Σώμα εφόσον η εργασία τους είναι εξίσου επικίνδυνη. Ετσι, η επιστημονική δράση της αρχαιολογικής αυτής υπηρεσίας έχει περιοριστεί στον εντοπισμό ναυαγίων, που πλουτίζουν το μακρύ κατάλογο των ανεξερεύνητων και αχρονολόγητων ναυαγίων.
(πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Σημείωση 3ο Τεύχος