Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διάφορα: Χαλκιδική, θλιβερά επεισόδια από ομάδα εργαζομένων

?λλη ΕλλάδαΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (www.antigold.gr)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oμόφωνη Απόρριψη του Μεταλλείου των Σκουριών από το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας

Θλιβερά επεισόδια από ομάδα εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

28 Ιουνίου 2007«Το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμικός φορέας της περιοχής, λαμβάνοντας υπ’οψιν τις απόψεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, εκφράζει την αντίθεσή του επί του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην περιοχή των Σκουριών, με την μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης».

Αυτή ήταν η πρόταση του Δημάρχου Παναγίας κ. Μητροφάνη που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση αποδίδει πλήρως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες στη Μ. Παναγία και το κίνημα αντίστασης στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που έχει λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.

Το πορφυρικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού των Σκουριών, η ναυαρχίδα των προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, είναι ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλείο (world-class deposit) με άμεσα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα 150.000.000 τόνους. Η απόληψή του θα γίνει επιφανειακά, με κρατήρα διαμέτρου 1200 και πλέον μέτρων και βάθους τουλάχιστον 400 μέτρων, και στη συνέχεια υπόγεια.

Η καταστροφή του παρθένου δάσους των Σκουριών από την εξόρυξη και επεξεργασία του μεταλλεύματος, καθώς και από τους εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων και μπάζων που θα αφήσει πίσω της η εταιρεία, θα είναι ολοκληρωτική. Δραματικές όμως θα είναι οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή μια και το όρος Κάκαβος, όπου βρίσκονται οι Σκουριές, είναι η μεγαλύτερη πηγή πολύτιμου καθαρού νερού ολόκληρης της Χαλκιδικής. Από εκεί προέρχονται όλα τα υδατικά αποθέματα της Β. Χαλκιδικής, αλλά και ο ποταμός Χαβρίας, από όπου προγραμματίζεται να υδροδοτηθεί το νότιο (και τουριστικό) μέρος του Νομού. Τις συνέπειες της αποστράγγισης του βουνού από την υφιστάμενη στοά στις Σκουριές έχει ήδη αισθανθεί ο πλησιέστερος οικισμός, η Μεγάλη Παναγία.

Η απορριπτική απόφαση του Δήμου Παναγίας αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τα μεγαλεπήβολα προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην περιοχή, καθώς είναι εδώ και δεκαετίες η κοιτίδα των μεταλλωρύχων που δουλεύουν στα μέτωπα των στοών. Οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας θεωρούνταν πάντα υπέρμαχοι των μεταλλευτικών προγραμμάτων. Σήμερα το σύνολο των φορέων και συλλόγων της Μ. Παναγίας έχει ήδη εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του στο μεταλλείο των Σκουριών και οι αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί και στην επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης που αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.

Θλιβερά έκτροπα ακολούθησαν την εκφώνηση της απόφασης από μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με ύβρεις και κραυγές κατά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ή ίδια ομάδα επιτέθηκε με χτυπήματα και απειλές λυντσαρίσματος κατά του Δημοτικού Συμβούλου του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Η ασφαλής αποχώρησή του έγινε δυνατή μετά από περίπου δυο ώρες, μετά την παρέμβαση αστυνομικών και συνδικαλιστών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Απειλές και ύβρεις δέχθηκε και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου.

Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και το Δεκέμβριο του 2002 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου από τους μεταλλωρύχους, εργαζόμενους τότε της TVX, με κύριο στόχο πάλι τον Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου είναι ιδρυτικό μέλος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και έχει αγωνιστεί επί χρόνια κατά της καταδυνάστευσης και της καταστροφής της Β. Χαλκιδικής από τα μεταλλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάθε άλλο παρά Ελληνικός είναι. Στις 1 Ιουνίου ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης επιπλέον ποσοστού 30% από τον ΑΚΤΩΡΑ στην καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS. Έτσι η παρουσία της Ελληνικής εταιρείας, με ποσοστό ιδιοκτησίας μόλις 5%, καθίσταται καθαρά διακοσμητική και ο «Ελληνικος» χρυσος ξαναγίνεται Καναδικός, όπως ήταν και επί TVX. Σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου επί των μεταλλευμάτων είναι μηδενικά.

Το «Παρατηρητήριο» συγχαίρει τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου Παναγίας που πήραν μια γενναία απόφαση παρά τις έντονες πιέσεις που τους ασκήθηκαν από την εταιρεία και από κομματικούς παράγοντες που εκφράζουν την Κυβερνητική στήριξη στα μεταλλευτικά προγράμματα. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νίκη στον αγώνα τους για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους και της Χαλκιδικής γενικότερα.

Περισσότερα για το μεταλλείο των Σκουριών στη σελίδα: http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=283&itemTitle=Σκουριές

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Χαλκιδική, θλιβερά επεισόδια από ομάδα εργαζομένων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα