Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής

?λλη Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της Eυρωπαϊκής Eνωσης

Της Διονυσίας Λάγιου
kallipateira@pegasus.gr


Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων.

Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B. O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ), διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά (P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03), κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια (FECAL COLIFORMS). "Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας.

Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης Xριστοδουλάκης.

Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι, Σουσάκι, Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης, Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με πέρυσι "

Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές: νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι, Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει:

"H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δερματολογικά προβλήματα Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά, είναι διπλάσιες από πέρυσι.

Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης".

"Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά, στα 30 εκατοστά και στο ίζημα.

O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια.

Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά κολυμπούν. Nα μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει, γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων. Νεοπλασίες και δερματίτιδες.

Eπομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου, που την ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος".

Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές:

* 1. Πέραμα

* 2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)

* 3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)

* 4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)

* 5. Bοτσαλάκια

* 6. Eδεμ

* 7. Kαλαμάκι

* 8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)

* 9. Γλυφάδα

* 10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)

* 11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)

* 12. Aκτή EOT Bούλα

* 13. Aστήρ Bουλιαγμένης

* 14. Bάρκιζα

* 15. Aκτή EOT Bάρκιζα

* 16. Λαγονήσι

* 17. Παλαιά Φώκαια

* 18. Λαύριο

* 19. Δασκαλειό Kερατέας

* 20. Aυλάκι

* 21. Bραυρώνα

* 22. Aρτέμιδα

* 23. Pαφήνα

* 24. Nέα Mάκρη

* 25. Σχοινιάς

* 26. Σκάλα Ωρωπού

* 27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)

* 28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)

* 29. Kόρινθος (Nομαρχία)

* 30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)

* 31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)

* 32. Iσθμια I * 33. Iσθμια II

* 34. Σουσάκι

* 35. Motor Oil

* 36. Aγιοι Θεόδωροι II

* 37. Aλσος Kέντρο

* 38. Kινέττα (Camping Costa)

* 39. Eλευσίνα αρχή

* 40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)

* 41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)

* 42. Nέα Πέραμος OTE

* 43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)

* 44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )

* 45. Λουτρόπυργος (αρχή)

* 46. Λουτρόπυργος

* 47. Aσπρόπυργος

* 48. Aσπρόπυργος.

Δυστυχώς ΟΛΕΣ οι παραλίες πλην Πόρτο Γερμενού στην Αττική έπρεπε να έχουν μαύρη σημαία. Λυπάμαι αλλά Κάλαμος, Κερατέα είναι τίγκα στα κολοβακτηρίδια.

(πηγή: ΕΘΝΟΣ, 2/9/2006)

 



Σημείωση

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Δεν γνωρίζουμε πού κολυμπάμε


Επιμέλεια: Φίλης Καϊτατζής

Μπάνιο «στα τυφλά» κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς έχουν σταματήσει οι μετρήσεις «περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης», σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία 76/160/ΕΟΚ, στο πλαίσιο προγράμματος που οργάνωνε και συντόνιζε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και συνεπώς δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος τι συμβαίνει με τη δημόσια υγεία των λουομένων.

Οι μετρήσεις σταματούν την κολυμβητική περίοδο 2006 και από τότε τα ίχνη τους χάνονται από δω και από κει, χωρίς να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας να μας πει τι γίνεται σήμερα στα 2.053 σημεία σ' όλη τη χώρα όπου γίνονταν έλεγχοι ποιότητας με παραμέτρους που αφορούσαν: (Μικροβιολογικές) Ολικά κολοβακτηριοειδή, κοπρανώδους προελεύσεως, κοπρανώδεις στρεπτόκοκκους, σαλμονέλες, εντεροϊούς. (Φυσικο-χημικές) χρώμα, ορυκτέλαια, επιφανειοδραστικές ουσίες, φανόλες, επιπλέοντα αντικείμενα, διαύγεια, κατάλοιπα πίσσας κ.τ.λ.

Η ειρωνεία είναι ότι αν ξεφυλλίσει κανείς την έκθεση ποιότητας των νερών κολύμβησης της Ελλάδας 2006, θα διαβάσει έκπληκτος τα εξής: «Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας (λουομένων), καθώς και η συμμόρφωση με την οδηγία 76/160/ΕΟΚ, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

»Παράλληλα (το πρόγραμμα) συμβάλλει στον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, προκειμένου να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας του θαλάσσιου αποδέκτη.

»Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών κολύμβησης της χώρας κοινοποιούνται για την ενημέρωση τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και τη διεθνή προβολή της χώρας μας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την τουριστική της προβολή»!

Είναι να τρελαίνεσαι. Γιατί, κύριοι, αφαιρέσατε την αρμοδιότητα αυτή από το κράτος, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις να γίνονται (αποσπασματικά) κατόπιν διαγωνισμού μεν, αλλά να μην υπάρχει συνολική και ουσιαστική εικόνα για τα νερά κολύμβησης σ' ολόκληρη τη χώρα;

Το 2006 έγιναν μετρήσεις σε 41 νομούς και σε 1.578 ακτές από τα «Αναλυτικά εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» και από άλλα εργαστήρια, που είχαν μικρότερο μερίδιο εργασιών. Η συγκέντρωση, μηχανογράφηση, αξιολόγηση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων (έχει σημασία, γι' αυτό το γράφουμε) έγινε από τη Διεύθυνση Παρακολούθησης της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος της διεύθυνσης περι/κού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εχεις κάπου και κάποιους, ακόμα και στο διαλυμένο ελληνικό κράτος, να ρωτήσεις. Σήμερα, ποιον να ρωτήσουμε, που να έχει την κεντρική ευθύνη, για να μας πει σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα νερά κολύμβησης; Σε ποιον;

Σημειώνεται ότι η εκτεταμένη ακτογραμμή περίπου 16.000 χιλιομέτρων και η μεγάλη οριζόντια κατάτμηση της Ελλάδας (περίπου 3.000 νησιά) σε συνδυασμό με την έλλειψη πολύ μεγάλων ποταμών και λιμνών δεν ευνοούν την κολύμβηση στα επιφανειακά γλυκά νερά της χώρας, γι' αυτό οι παρακολουθούμενες περιοχές κολύμβησης είναι ουσιαστικά θαλάσσιες.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές κολύμβησης στη λίμνη Βουλιαγμένης με γλυκά ή υφάλμυρα νερά, που εμφανίζουν ιαματικές ιδιότητες, και στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Η κολυμβητική περίοδος στην Ελλάδα τοποθετείται στο χρονικό διάστημα Μάιος - Οκτώβριος σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κυμαίνεται από 5 έως 5,5 μήνες το χρόνο, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής, που σχετίζεται άμεσα με τη γεωγραφική της θέση και τις ετήσιες καιρικές συνθήκες. Η μεγαλύτερη πυκνότητα λουομένων παρατηρείται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σ' αυτή την περίοδο λοιπόν γινόταν επιλογή (με ό,τι απώλειες ή παραλείψεις μπορούσαν να παρατηρηθούν) των παρακολουθούμενων περιοχών και σημείων δειγματοληψίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τις κεντρικές και συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η επιλογή αφορούσε: περιοχές όπου επιτρέπεται η κολύμβηση (οργανωμένες πλαζ) με πολλά ευτράπελα, περιοχές όπου δεν απαγορεύεται (και εδώ χωρούσε πολλή συζήτηση) η κολύμβηση (ελεύθερες) και συχνάζει σημαντικός αριθμός λουομένων, περιοχές συστηματικά οργανωμένες, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο «γαλάζια σημαία» (και εδώ χωράει πολύ περισσότερη συζήτηση, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους) και περιοχές όπου είτε απαγορεύεται επίσημα η κολύμβηση είτε τα παράκτια νερά δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Μπορείτε, κύριοι της κυβέρνησης, να μας πείτε γιατί αφήσατε τον έλεγχο; Μπορείτε να μας πείτε υπεύθυνα σε τι νερά κολυμπάμε σήμερα;

Γιατί δεν γίνονται οι μετρήσεις για το MEDPOL -από το 1999 και μετά μόνο το 2004 και το 2005 έγινε το πρόγραμμα που αφορά μετρήσεις και σε κόλπους ήδη ρυπασμένους; Γιατί η προκήρυξη για το διαγωνισμό για τις δειγματοληψίες έγινε στις 2/6. Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται σε ποια εργαστήρια κατακυρώθηκε νέος διαγωνισμός αλλά φαίνεται οι δειγματοληψίες να γίνονται κανονικά το Μάιο και τον Ιούνιο!

Ποιος μηχανισμός διασφαλίζει ότι τα εργαστήρια που διενεργούν τους όποιους ελέγχους κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

Ποιος θα απαντήσει σ' εκείνους που λένε ότι έκαναν μετρήσεις ως οργανισμοί με «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» και βρήκαν την Αττική πνιγμένη στην ακαταλληλότητα;

Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις εκείνες, όπως στην Ανάβυσσο, με το αρσενικό να ρέει στη θάλασσα, που ευτυχώς υπήρξε προειδοποίηση από τους άτυχους γλάρους; Ποιος θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία;

Ερωτήσεις εις ώτα μη ακουόντων. Τι έμεινε παρά να ρωτάμε τα φύκια. Καλά διαβάσατε!

------------------------------------

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/07/2008




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 4.58
Αριθμός Ψήφων: 12


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα