Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Βιομηχανία διασκέδασης η Φωκίωνος Νέγρη

?λλη ΕλλάδαΟ ιστορικός δρόμος έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κατοίκους
Της Εφης Χατζηιωαννίδου

Ενας από τους παλαιότερους πεζόδρομους της Αθήνας, η θρυλική Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κατοίκους της. Ηχορρύπανση, ανυπαρξία ελεύθερου χώρου, σκουπίδια, δίκυκλα παρκαρισμένα στις εισόδους των σπιτιών, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων και παντός είδους παρανομίες πάνω σε ένα δρόμο που παρά τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν συνεχίζει να κατοικείται από «πεισματάρηδες» επώνυμους αστούς, που δεν θέλουν να χαρίσουν αυτή την παλιά και γοητευτική γωνιά της Αθήνας στους πάσης φύσεως παρανόμους.

Ο ιστορικός δρόμος, που στα τραπεζάκια του φιλοξένησε την ελίτ της ελληνικής διανόησης, στέκι για πολλά χρόνια των Ελλήνων ηθοποιών, γωνιά σημαντική για τους καλλιτέχνες του νέου κύματος, σήμερα έχει μετατραπεί σε βιομηχανία διασκέδασης. Τουλάχιστον οκτώ μπαρ και έξι εστιατόρια με τα τραπεζοκαθίσματα απλωμένα παντού εμποδίζουν τους κατοίκους ακόμη και να μπουν στα σπίτια τους. Ο χώρος «έχει καταντήσει σχεδόν αδιάβατος και εξαιτίας των πάσης φύσεως δικύκλων που κυκλοφορούν από τις απογευματινές ώρες ώς τα μεσάνυχτα συχνά με ταχύτητα επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών», λέει στην «Κ» ο κ. N. Kαταπόδης, πρέσβης ε.τ., που κατοικεί στη Φωκίωνος Νέγρη από το 1987. «Σταθμεύουν στις εισόδους των πολυκατοικιών και στα στενά πεζοδρόμια των γειτονικών δρόμων με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακροβατικές ικανότητες για να περάσει κανείς από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Θα ενδιαφερθεί κάποτε κάποιος για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης;», διερωτάται ο κ. Κοταπόδης.

«Κωφεύουν» οι αρμόδιοι

Οι κάτοικοι, επί 18 χρόνια, αλληλογραφούν με τον εκάστοτε δήμαρχο. Εχουν εισηγηθεί να σταματήσει η δημοτική αρχή να χορηγεί καινούργιες άδειες μπαρ και παράταση του ωραρίου για τη μουσική. Αντί να εισακουστούν, τον Νοέμβριο, από το 6ο διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας υπεγράφησαν καινούργιες άδειες και παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι την 3η πρωινή (στην πραγματικότητα η μουσική κλείνει πολύ αργότερα). Ούτε οι έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον δήμο ούτε οι κλήσεις προς τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ. έχουν φέρει αποτέλεσμα. Οπως επιβεβαιώνει ο κ. Κ. Ε. Δαρατζίκης, πρεσβευτής ε.τ., «στο πιο κεντρικό σημείο του πεζοδρόμου λειτουργεί cafeteria - night club, με μουσική στη διαπασών όλη τη νύχτα μέχρι της 5ης πρωινής. Και οι δύο δήμαρχοι προθύμως επελήφθησαν προσωπικά του προβλήματος, αλλά δυστυχώς πάντοτε, κάπου, η διακοπή της ηχορρύπανσης προσέκρουε σε “γραφειοκρατικά” εμπόδια».

Η κατάληψη των πεζοδρομίων από μικροπωλητές πάσης φύσεως είναι η δεύτερη μεγάλη πληγή του δρόμου. Αν και ο δήμος επιτρέπει την κατάληψη μόνο 80 εκατοστών του πεζοδρομίου, εκείνοι το καταλαμβάνουν εξ ολοκλήρου.

Λειτουργούν χωρίς άδειες

Τα καταστήματα λειτουργούν στη μεγάλη τους πλειονότητα χωρίς τις κατάλληλες άδειες. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί καφεκοπτείο χωρίς σχετική άδεια από την πολεοδομία και –παρά τα πρόστιμα– έχει εξελιχθεί και σε παρασκευαστήριο καφέ (με καμινάδα που διέρχεται παρανόμως από τον φωταγωγό της πολυκατοικίας). Πρόστιμα ενίοτε επιβάλλονται, αλλά είναι τόσο μικρά (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας πλήρωσε στον δήμο 750 ευρώ), που οι παραβάτες αποθρασύνονται.

«Η νομαρχία δεν καταφέρνει να περιορίσει τις αυθαιρεσίες, αφού, όταν οι υγειονομικές της υπηρεσίες εντόπισαν παράνομο απαγωγικό σωλήνα μέσα στον φωταγωγό πολυκατοικίας, που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα δυσοσμίας, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να κοινοποιήσει το πρόβλημα στον δήμο. Ο δήμος με τη σειρά του έκλεισε αυτιά και μάτια, απέχοντας για άλλη μία φορά από τα ζέοντα προβλήματα των κατοίκων», λέει στην «Κ» η κ. Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου-Παππά, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οι φίλοι της Κυψέλης».

Να σημειωθεί ότι με προσπάθειες του συλλόγου σώθηκε την τελευταία στιγμή η παλιά δημοτική αγορά της Κυψέλης, κτίσμα του 1935, που προοριζόταν για πολυώροφο γκαράζ. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο υπουργείο Πολιτισμού και το κτίριο –με ταχύτατες διαδικασίες– κηρύχθηκε διατηρητέο.

Μένης Κουμανταρέας
Σώστε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
«Κάθε πρωί που ανοίγω το παράθυρό μου, το πρώτο πράγμα που αντικρίζω είναι η Δημοτική Αγορά, το ωραίο αυτό κτίριο που η πρόσοψή του δίνει στη Φωκίωνος Νέγρη. Το βλέπω παλιωμένο, αλλοιωμένο, κλειστό, ετοιμόρροπο, περιτριγυρισμένο από τους κάδους των σκουπιδιών, ξέχειλους πάντα, απειλητικούς στην όψη και την όσφρηση. Κι όπως κατεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού μου, το σπασμένο πεζοδρόμιο της οδού Ζακύνθου με υποδέχεται πανηγυρικά. Δεν είναι το μόνο πεζοδρόμιο στην Κυψέλη. Γι’ αυτό και οι περαστικοί δεν διστάζουν να το αποτελειώσουν. Ρίχνουν χαρτιά, αποφάγια, σκουπίδια, και οι σκύλοι δεμένοι στα λουράκια τους, το περιποιούνται δεόντως κι αυτοί. Καμιά αστυνόμευση της δημοτικής αρχής, καμιά φροντίδα. Δεν είμαι λάτρης του παλιού, δεν ονειρεύομαι την παλιά Αθήνα. Κάθε τόπος υφίσταται τις μεταμορφώσεις που ο χρόνος και η χρήση τις δικαιώνει. Με ετούτο το χάλι, εμένα, που έχω τη φήμη αθηναιογράφου και αθηναιολάτρη, που ακόμη και το κιτς καμιά φορά δεν μ’ ενοχλεί, εμένα τουλάχιστον με πονά. Φτιάξτε μας σας παρακαλώ την αγορά, ας δώσει αυτή ένα παράδειγμα στη γύρω περιοχή. Κάντε την πολιτιστικό κέντρο, θέατρο, αγορά με την αρχαία έννοια, κάντε την κάτι όμορφο και χρήσιμο. Μην αφήσετε το ιστορικό αυτό κτίριο να ερειπωθεί. Δήμος, υπ. Πολιτισμού, όποιος είναι αρμόδιος, ας το φροντίσουν. Χαρίστε του μια δεύτερη νεότητα, κάντε το χρήσιμο στους πολίτες και κόσμημα αυτής της γειτονιάς. Οι νέοι που μεγαλώνουν τώρα θα σας ευγνωμονούν κι οι μεγάλοι σε ηλικία που μαραζώνουν τώρα, ας χαμογελάσουν κι αυτοί».

Ο κ. Μένης Κουμανταρέας είναι συγγραφέας.

Μιχαήλ Δεκλερής
Σεβασμός στον ελεύθερο χώρο
«Μένω στη Φ. Νέγρη περισσότερα από 50 χρόνια. Ο δρόμος δεν έχει χάσει μόνο την παλιά του αίγλη, αλλά έχει εμφανίσει –όπως λέγεται– σοβαρότατα προβλήματα οικιστικού περιβάλλοντος. Εν πρώτοις, η πληθώρα των καταστημάτων ψυχαγωγίας (καφετέριες, μπαρ, εστατόρια κ.λπ.) έχει μεταβάλει ολόκληρη τη Φ. Νέγρη σ’ ένα απέραντο καφενείο. Χωρίς υπερβολή, τα καλοκαιρινά βράδια λειτουργεί εκεί μια κωμόπολη 2.000 - 3.000 κατοίκων. Μπορείτε να φανταστείτε τον συνωστισμό, την οχλοβοή και τον θόρυβο. Και αυτό κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ, που έχει πει ότι μεταξύ δύο παρομοίων καταστημάτων σε κοινόχρηστο χώρο πρέπει να παρεμβάλλεται ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 100 μέτρων. Ο πεζόδρομος δεν γίνεται σεβαστός· μοτοποδήλατα αλλά και αυτοκίνητα κυκλοφορούν και σταθμεύουν κατά βούλησιν παντού. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν. Θα πρέπει να προστεθεί ακόμη και το μικροεμπόριο των παράνομων μεταναστών, που περιορίζει επιπλέον τον ελεύθερο χώρο. Ολα αυτά αποτελούν παράνομη ιδιοποίηση ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, πράγμα που σημαίνει ανεπαρκή και αναποτελεσματική αστυνόμευση. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η κοινοχρησία και η πεζοδρόμηση αποβαίνει εις βάρος των κατοίκων του δρόμου, ενώ ακριβώς το αντίθετο είναι η πρόθεση του θεσμού, δηλαδή η βελτίωση των όρων διαβίωσης. Οι αρμόδιοι οφείλουν να επέμβουν».

Ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής είναι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 6-01-07)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ για agora tis kypselis
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Βιομηχανία διασκέδασης η Φωκίωνος Νέγρη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα