Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικράτειας, για το περιβάλλον

?λλη Ελλάδα«Παγκόσμια Οικολογική Κρίση και Βιώσιμη Ανάπτυξη: υπάρχουν ακόμα περιθώρια;»
Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας (Ph.D. London Univ.)
Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Περίληψη Ομιλίας (Ερμούπολη, 3 Ιουνίου 2007)

Οι περισσότεροι, σήμερα, πολιτικοί και απλοί πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι το μεγάλο δίλημμα της εποχής μας είναι εάν είναι αναγκαίο να εμμείνουμε στην αυστηρή επιταγή για βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αποφασίσθηκε στο Ρίο το 1992, ή εάν μπορούμε να συνεχίσουμε αμείωτη την οικονομική ανάπτυξη, συνδυάζοντάς την παράλληλα με μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η τελευταία αυτή εκδοχή του οξύμωρου της «βιώσιμης άγριας ανάπτυξης» αποτελεί πράγματι μια διαστρέβλωση της εννοίας της βιωσιμότητος, η οποία υπαγορεύθηκε από τις δυνάμεις της αγοράς και τείνει σήμερα να υιοθετηθεί, ιδίως μετά τη Λισσαβώνα, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τη Χώρα μας. Οι θιασώτες της την παρουσιάζουν ως «πολιτικώς και οικολογικώς ορθοτέρα» από την ανόθευτη πολιτική του laissez faire και σπεύδουν να την υλοποιήσουν με σειρά έργων, μέτρων και πολιτικών.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που μας επισημαίνουν ότι το ανωτέρω δίλημμα είναι ξεπερασμένο και αλυσιτελές, καθότι η κατάσταση του πλανήτη έχει ήδη διαβεί ή πάντως βρίσκεται στο όριο ενός κατωφλίου από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένη και πλήρης από τα συνήθη σενάρια καταστροφής που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τους επιστήμονες, και η οποία, δυστυχώς για το μέλλον μας, συναντά σχεδόν καθολική επιστημονική αποδοχή. Η Γη, σύμφωνα με τη θεωρία που είχε διατυπωθεί ήδη από τη δεκαετία του ’70, και την οποία συνυπέγραψαν το 2001 στο ?μστερνταμ πάνω από χίλιοι επιστήμονες καθώς και οι τέσσερις σημαντικότερες οργανώσεις που ασχολούνται με την παγκόσμια μεταβολή, «συμπεριφέρεται ως ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα που αποτελείται από φυσικά, χημικά, βιολογικά και ανθρώπινα στοιχεία». Τα πορίσματα των ερευνών δείχνουν ότι υπάρχει ένα οριακό σημείο στο ύψος της θερμοκρασίας και του επιπέδου διοξειδίου του άνθρακος, το οποίο έχουμε σήμερα πλησιάσει πολύ και, αν το υπερβούμε, η Γη θα μεταπέσει αμετάκλητα σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας τόσο θερμή που δεν θα μας επιτρέπει να επιβιώσουμε.

Είναι, λοιπόν, μάταιο και οξύμωρο να προβληματιζόμαστε για τα όρια και τις προϋποθέσεις της περαιτέρω οικονομικής μας ανάπτυξης, ενώ θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε για τα έκτακτα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβουμε πολύ σύντομα.

Αν ο παγκόσμιος συναγερμός δεν έχει ακόμα σημάνει και καθυστερεί ανεπίτρεπτα, αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σήμερα κράτος και πολίτες είναι όμηροι ενός πολιτισμού που τα τελευταία χρόνια έχει διαστρέψει πλήρως την ιεραρχία των αξιών και της τάξεως των πραγμάτων και έχει αναγάγει την αγορά, τις αξίες και τους νόμους της σε ρυθμιστές της πορείας όλων των κοινωνικών υποσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας, της τέχνης, ακόμα και της επιστήμης. Το τελευταίο αποτελεί τον δεύτερο βασικό λόγο της ανεπαρκούς κινητοποιήσεως πολιτών και κυβερνήσεων απέναντι στο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Ο αντίλογος στα επιστημονικά πορίσματα της τελευταίας δεκαετίας, ενορχηστρωμένος και χρηματοδοτούμενος από τις μεγάλες επιχειρήσεις, φιλοδοξεί όχι βέβαια να τα αντικρούσει, πράγμα αδύνατον, αλλά να δημιουργήσει στο μέσο άνθρωπο την πεποίθηση ότι το θέμα αμφισβητείται, και να μεταθέσει έτσι τον δημόσιο διάλογο από το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν στο αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα.

Συγκλονιστικό παράδειγμα η περίπτωση γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών, η οποία, με τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων, φορέων και επιστημόνων και την άσκηση μεγάλης πολιτικής επιρροής, επεχείρησε την τελευταία δεκαετία να διαστρέψει την επιστημονική αλήθεια στο θέμα της υπερθέρμανσης και των κλιματικών αλλαγών και να δώσει έρεισμα στην άρνηση της κυβέρνησης Μπους να υπογράψει τη σύμβαση του Κυότο. Το χρονικό των ενεργειών της αποκαλύφθηκε με πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επιστημονικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η βρετανική επιστημονική ακαδημία Royal Society.

Πνευματικόν Κέντρον Ερμουπόλεως
Κυριακή 3 Ιουνίου 2007
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικράτειας, για το περιβάλλον" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα