Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Καθαρές μορφές ενέργειας

?λλη ΕλλάδαΕίναι εφικτή η υιοθέτηση καθαρών μορφών ενέργειας στη χώρα μας;
Ο χωροτάκτης και οικονομολόγος του Harvard, Κρίτων Αρσένης*, λύνει όλες τις απορίες μας.
Από τον Μιχάλη Σκαραμαγκά

Ποιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας προωθούνται και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις κλασικές και ρυπογόνες (ηλεκτρισμό και πετρέλαιο);
Η αιολική και η ηλιακή είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Και στις δύο, η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω των ανέμων που φυσούν σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς και της ηλιοφάνειας. Καθαρή ενέργεια είναι επίσης και η γεωθερμική σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν γεωθερμικά πεδία που μπορούν να καλύψουν τοπικές ανάγκες. Τέλος, υπάρχουν και άλλες μορφές που αναδεικνύονται, όπως η κυματική ενέργεια στη θάλασσα.

Η πυρηνική ενέργεια δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση;
Πέρα από το γνωστό ζήτημα των κινδύνων που εγκυμονεί, όπως ότι αυτός που αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια αποκτά και τη δυνατότητα να διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει λύση για τα πυρηνικά απόβλητα. Γιατί ακόμη κι αν ήταν ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια απέναντι π.χ. σε έναν καταστροφικό σεισμό τα απόβλητα τι τα κάνεις; Δεν αποθηκεύονται.

Το φυσικό αέριο δεν συγκαταλέγεται στις μορφές καθαρής ενέργειας;
Εμπεριέχει μεθάνιο και χωρίς να είναι η ειδικότητά μου μπορώ να πω ότι αν και δεν είναι εντελώς ρυπογόνο, δεν συγκρίνεται με τις απολύτως «καθαρές» μορφές ενέργειας όπως η αιολική. Βέβαια, το αέριο είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο από το να καις μαζούτ και πετρέλαια.
Ποια ακριβώς είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη σήμερα; Η «αδύνατη τριάδα» (the impossible trinity). Ο όρος χρησιμοποιείται στην Οικονομία, αλλά βρίσκει εφαρμογή και στο Περιβάλλον. Στην ουσία λέει ότι είναι αδύνατο να έχουμε εκπληρωμένες συγχρόνως τρεις προϋποθέσεις: 1) Να συνεχίσει ο πλανήτης να αναπτύσσεται με την ίδια μορφή που αναπτύσσεται τεχνολογικά, 2) Να διατηρήσουμε τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης και 3) Ο πλανήτης να σωθεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Μείωση της κατανάλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας και να υιοθετήσουμε καθαρές μορφές ενέργειας.

Είναι εφικτή η μείωση κατανάλωσης;
Φυσικά. Παράδειγμα: σύμφωνα με τις μετρήσεις, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τις μεταφορές προϊόντων στην Ευρώπη επιβαρύνει πάρα πολύ την ατμόσφαιρα. Και μιλάμε για ομοειδή προϊόντα! Είναι απίστευτο πόσα προϊόντα του ίδιου είδους ανταλλάσσονται από χώρα σε χώρα.

Και η εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνει ατομικά ή συλλογικά;
Και με τους δύο τρόπους. Η Ελλάδα, λόγου χάρη, βάσει των οδηγιών της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να φτιάξει βιοκλιματικά κτίρια. Να καταγράψει πόσο ενεργειακά σπάταλα είναι τα κτίριά μας και να εκπονήσει ένα κοστολόγιο για τα έξοδα που αντιστοιχούν ανά σπίτι, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας. Ατομικά, είναι πολύ σημαντικό ν αλλάξει ο τρόπος που βιώνουμε τις νέες συνθήκες. Οταν βγαίνουμε π.χ. από το σπίτι ή από ένα δωμάτιο, δεν χρειάζεται ν αφήνουμε το διακόπτη ανοιχτό ή τα stand by από τις τηλεοράσεις και τις οικιακές συσκευές αυτή η μικρή διαφορά ωφελεί πάρα πολύ τη συνολική κατανάλωση και σε μαζικό βαθμό εξοικονομούνται τεράστια ποσά ρυπογόνας ενέργειας.

Σήμερα, σε τι φάση βρίσκονται τα έργα για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα κάνουμε όλα χωρίς μέτρο. Από εκεί που είχαμε ολιγωρήσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Το χωροταξικό για την αιολική ενέργεια προβλέπει μια χωροθέτηση αιολικών πάρκων ισχύος 40MW και παραπάνω, όταν η Ελλάδα συνολικά καταναλώνει γύρω στα 10MW! Και όταν ο στόχος για το 2010 είναι να καλύπτουμε μόλις το 20% της κατανάλωσής μας από ανανεώσιμες πηγές αυτό που εγκρίνουν είναι τεράστιο! Λόγω των πολύ μεγάλων επιδοτήσεων και από την ΕΕ και από τον αναπτυξιακό νόμο, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 40% της επένδυσης, συν του ότι οι επιχειρηματίες που θα παράγουν αύριο αιολική ενέργεια θα πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ στη διπλάσια τιμή σχεδόν από αυτή που θα μας τη διαθέτει εκείνη, είναι λογικό οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να θέλει να χωροθετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις προς το κράτος, το οποίο προχωρεί στην άναρχη χωροθέτηση.

Οι άμεσοι κίνδυνοι ποιοι είναι;
Από το να γίνουν τα αιολικά πάρκα που δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το να καταστραφεί τουριστική ομορφιά νησιών όπως π.χ. η Σέριφος, όπου σύμφωνα με τη χωροθέτηση το 1/3 του νησιού θα γίνει αιολικό πάρκο! Επίσης, στην ορεινή Ευρυτανία πρόκειται να οριοθετήσουν κορυφογραμμές που για να γίνουν αιολικά πάρκα θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι στα πιο παρθένα βουνά.

Με την ηλιακή ενέργεια θα είναι καλύτερα τα πράγματα;
Εχει πολύ μικρότερο «κόστος» στο τοπίο και μεσοπρόσθεσμα θα μας αποδίδει εξοικονόμηση, αλλά ακόμη είναι ακριβή η εγκατάστασή της. Εγώ προτείνω να ξεκινήσουμε από απλά ζητήματα: από τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης λόγου χάρη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα και για την τσέπη μας και για τον πλανήτη...

* Ο κύριος Κρίτων Αρσένης είναι υπεύθυνος του προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο, της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. www.ellinikietairia.gr, www.diktioaigaiou.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 3
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Καθαρές μορφές ενέργειας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα