Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κοινωνία Πολιτών: Τήνος - Κοινωνία των Πολιτών στην Τήνο

Τήνος

του Γιάννη Στάικου

"Αυτοί που αγαπάνε την Τήνο και ακούγονται πρέπει να υψώσουν την φωνή "Κάποιες σκέψεις που μου γεννήθηκαν διαβάζοντας στην "τ. ΕΝΔΟΧΩΡΑ" του Αυγούστου 2005 για την ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Εξωμβούργου του Σ. Φυντανίδη. Χαίρομαι για την απόφαση του Δημάρχου και ιδιαίτερα που τιμά έναν άνθρωπο σκεπτόμενο με δημοκρατική δράση και σημαντική παρουσία στα ΜΜΕ. Δεν γνωρίζω την προσφορά του Σ. Φυντανίδη προς τον Δήμο ή προς την Τήνο γενικότερα, αλλά αυτό δεν έχει και σημασία γιατί πιθανόν να μην ήταν και επιθυμητό να δημοσιοποιηθεί η όποια ανάλογη κίνηση. Αντιθέτως, όπως ο ίδιος δηλώνει, στην Τήνο βρήκε τον προσωπικό του παράδεισο, δέκτης δηλαδή και αυτός όπως και πολλοί άλλοι, της γοητείας του νησιού.
Με αυτά έρχομαι στο γνωστό πρόβλημα των μικρών κοινωνιών, όπως τα Κυκλαδονήσια, για το είδος και τον τρόπο που θα γίνει η ανάπτυξη. Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι κάτοικοι αστικών κέντρων θέλγονται από την ομορφιά της Τήνου και αποφασίζουν να αγοράσουν ένα ακίνητο που θα γίνει το καταφύγιο από τις κουραστικές συνθήκες της ζωής στην πόλη. Οσοι ζούμε περισσότερο χρόνο στο νησί παρατηρούμε τις βαθμιαίες, αλλά σταθερές αλλαγές στο περιβάλλον που οφείλονται στην πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας. Τα προβλήματα είναι γνωστά και δεν θα σας κουράσω απαριθμώντας τα. Εξάλλου στην "τ.Ε." δημοσιεύονται τα περισσότερα από αυτά.
Ποιες αντιδράσεις προκαλεί όμως η εξακολούθηση και η αύξηση αυτών; Τα συζητάμε, θυμώνουμε, εκτονωνόμαστε, το πολύ να μιλήσουμε και σε κάποιον γνωστό μας που έχει κάποιο αξίωμα και μετά επικρατεί η απογοήτευση της αδυναμίας μας. Αν ήθελα να κατατάξω σε κατηγορίες τους συμπολίτες μας που επιλέγουν την Τήνο για μερική ή μόνιμη διαμονή, εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι Τήνου βέβαια- θα εύρισκα τρεις κατηγορίες :
1.Αυτοί που επιζητούν ένα τόπο παραθερισμού  κατά προτίμηση κοντά   στην   θάλασσα   σε   ένα μέρος   που   ξεφεύγει   από   τα καθιερωμένα και φυσικά παρέχει τις ευκολίες που έχουν και στην πόλη,    με   πρώτη   βέβαια   την μετακίνηση   με   ΙΧ.   Αυτοί   δεν γνωρίζουν περισσότερα για το νησί,   ούτε  τους   ενδιαφέρει  η ιστορία του ή η σημερινή κοινωνία των   κατοίκων  της   Τήνου.   Για τις ευκολίες που χρειάζονται ας φροντίσει το Κράτος.
2.Αυτοί που επιλέγουν συνειδητά, με γνώση και αισθητήριο για  τις   ομορφιές   του   νησιού, αλλά   δεν   πολυσκάνε   για   τις αλλαγές που προκαλούνται στο περιβάλλον, έχοντας την άποψη ότι ζούμε το εδώ και τώρα και κάπως θα βρεθούν λύσεις για όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν το μέλλον 
3.Αυτοί που ήρθαν με τα ίδια κίνητρα με τους προηγούμενους, αλλά ζουν την αγωνία ότι η Τήνος που γνωρίσανε τουλάχιστον πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια- αλλάζει και στο βάθος φαίνεται μια εικόνα ενός προαστίου του Αθηναϊκού συμπλέγματος, κάτι σαν οικισμοί στα νότια ή ανατολικά παράλια της Αττικής.
Σε αυτή την τελευταία κατηγορία θεωρώ ότι ανήκουν μία πλειάδα συμπολιτών μας που είχαν ή έχουν εξέχουσες θέσεις στα πολιτικά ή πολιτιστικά πράγματα της χώρας και οι οποίοι τυχαίνει να έχουν αγοράσει ή κτίσει με μεράκι τα σπίτια τους. 'Εχουμε την τύχη (;) να είναι ανάμεσα σε αυτούς και ρ αρχικά αναφερόμενος αγαπητός Σ. Φυντανιδης, καθώς και βουλευτές, πρώην υπουργοί, ζωγράφοι, τεχνοκριτικοί και λοιποί.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν ανησυχούν για την ασυδοσία που επικρατεί όπως: γεωτρήσεις, άνοιγμα δρόμων, χτίσιμο σπιτιών σε κορυφές ή κορυφογραμμές, καταστροφή μονοπατιών, λύματα σε λαγκάδια, ανύπαρκτη ανακύκλωση σκουπιδιών και άλλα. Εάν λοιπόν ανησυχούν είναι επόμενο να σκεφτούν ότι μία δική τους δήλωση ή κείμενο ή παρέμβαση έχει πολλαπλάσια επίδραση από την φωνή ενός όχι και τόσο σημαντικού προσώπου, που διαμαρτύρεται και το πολύ- πολύ να τον χαρακτηρίσουν "ουτοπικό οικολόγο".
Προτού λοιπόν κλειστεί ο καθένας στον ιδιωτικό του χώρο, ας υπάρξει ένα παράδειγμα ευαισθησίας από αυτούς που έχουν την δυνατότητα να δώσουν αυτό το παράδειγμα.
Μένει να δούμε και αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος αλλά υφίστανται και τις συνέπειες, δηλαδή τους τηνιακούς. Προφανώς οι αγρότες λιγοστεύουν με γεωμετρική πρόοδο και οι περισσότεροι αναζητούν διέξοδο είτε στην πώληση γης, είτε στην παροχή υπηρεσιών για τον τουρισμό. Δεν έχει καμία λογική να ζητάμε από αυτούς την διατήρηση του φυσικού και παραδοσιακού περιβάλλοντος χωρίς να προτείνουμε εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης. Κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, χάνονται σε αντιφατικά σχέδια που στοχεύουν στον εύκολο εντυπωσιασμό ή στην αποφυγή πολιτικού κόστους. Για τους λόγους αυτούς μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε από την πλευρά τους λύσεις.
Ζητάμε να γίνουν οι πολίτες πιο ενεργοί αλλά κάποιοι πρέπει να υψώσουν την φωνή. Ας είναι αυτοί που αγαπάνε την Τήνο και ακούγονται.

Πηγή: "ΤΗΝΙΑΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ"Σημείωση 3ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Τήνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Τήνος:
Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Τήνος

"Τήνος - Κοινωνία των Πολιτών στην Τήνο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα