Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»

Τήνος

Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει στον Αντώνη Τρίτση, το αμίμητο "έγραψες ιστορία" και τον απέπεμψε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Είχαν περάσει λίγοι μόνον μήνες από τότε που ο οραματιστής υπουργός-αρχιτέκτονας το επάγγελμα  είχε ξεκινήσει το πιο σοβαρό και μακρόπνοο έργο που έως τότε είχε εκπονηθεί, δηλαδή, την Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης. Χρήσεις γης, όροι δόμησης, προστασία περιβάλλοντος, παραλιακοί οικισμοί, ακτές, αυθαίρετα, έμπαιναν σε έναν δρόμο. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν άρεσε σε πολλούς και ιδιαίτερα σε εκείνους που βλέπουν την πατρίδα σαν ένα απέραντο οικόπεδο. Έτσι η πολιτική όσων τον διαδέχθηκαν, δέσμιοι όντας των πελατειακών σχέσεων, βασίστηκε στη αρχή "όλα για το τσιμέντο, όλα για την οικοδομή". Αποτέλεσμα, το σημερινό πολεοδομικό και χωροταξικό χάος που ζούμε γύρω μας.Κινητήριος μοχλός σ' αυτό το "δικαίωμα στην αταξία" είναι ένα απίστευτα εμπεδωμένο και διαδεδομένο σύστημα διαπλοκής που συγκροτούν ιδιοκτήτες ακίνητων, κάθε λογής επαγγελματίες και διεφθαρμένοι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών. Φυσικά με την ανοχή, ακόμη και την συνενοχή τοπικών αρχόντων και παραγόντων. Η παρακάτω δική μας ιστορία, αποτελεί ένα τυπικό, μικρό δείγμα αυτού του συστήματος.
Σε προηγούμενα φύλλα της "τ. Ενδοχώρας" παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε το θέμα της ανέγερσης ενός αυθαιρέτου κτίσματος στον ?γιο Ρωμανό. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης (με βάση τα στοιχεία της άδειας οικοδομής) κ, Μάριος Φίλιππουσης αμφισβήτησε τα όσα γράψαμε και σε χειρόγραφη επιστολή του, έθεσε μεταξύ των άλλων ζήτημα αξιοπιστίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας εκ μέρους μας. Αυτονόητο είναι ότι πρόθεση μας ήταν να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή του και φυσικά να την σχολιάσουμε. Όμως, σε νεότερη προφορική επικοινωνία μαζί μας, ο κ. Φιλιππούσης ζήτησε να μην λάβουμε υπ' όψιν την επιστολή και να μην την δημοσιεύσουμε. Σεβόμαστε την επιθυμία του. Επειδή όμως ακούστηκαν και έγιναν πολλά γύρω από την υπόθεση αυτή, δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε τα όσα πολύ σοβαρά διερευνήσαμε. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 
Στις 19 Μαρτίου 2005 το Λιμεναρχείο Τήνου (ύστερα από ανώνυμη καταγγελία) διαπιστώνει την "ύπαρξη ημιτελούς κτίσματος διαστάσεων 5,50X7,00 μέτρων περίπου, πλησίον του κρηπιδώματος του αλιευτικού καταφυγίου" στον ?γιο Ρωμανό. Ο κ. Μάριος Φιλιππουσης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της οικοδομής και υποστηρίζει ότι "έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκδοθεί άδεια ανακατασκευής προϋπάρχοντος παλαιού κτίσματος (γκαράζ) από την Πολεοδομία Σύρου". Το Λιμενικό διέκοψε τις εργασίες και με εντολή του Εισαγγελέως Σύρου, ο κ. Φιλιππουσης κρατήθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος "μετά την λήψη απολογίας κατηγορουμένου".
Την   ίδια  ημέρα   (19/3/05)   η Κτηματική  Υπηρεσία  Κυκλάδων καλείται  "για  την  άμεση   διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται    εντός    της    ζώνης αιγιαλού και παραλίας".
Στις 7 Απριλίου 2005, δηλαδή 20 μέρες μετά. από την επέμβαση του Λιμενικού, κατατέθηκε από τον κ. Μ. Φιλιππούση αίτηση στην Πολεοδομία Σύρου για έκδοση οικοδομικής αδείας.
Στις 17 Ιουνίου 2005, μέσα σε δύο μήνες (μεσολάβησε και το Πάσχα...), η Πολεοδομία Σύρου εκδίδει   την   υπ'   αριθμ.   191/05 άδεια για "επισκευή γκαράζ αποθήκης". Μελετητής και επιβλέπων μηχανικός    αναφέρεται    ο     κ. Μανόλης Παναγιωτάκης.
Στις αρχές Ιουλίου το κτίσμα ολοκληρώνεται και "κοσμεί", κατά τον ιδιοκτήτη του, την παραλία του   Αγίου   Ρωμανού.   Διαθέτει, μάλιστα, και άδεια!
Αλλά τι άδεια έχει;
Για   επισκευή   ενός   παλαιού μικρού κτίσματος ή για ανέγερση ενός νέου  υπερδιπλάσιου,  που τελικά κατασκευάσθηκε; Και το παλαιό από πότε ήταν; Προ του 1955,    όπως   βεβαιώνεται   στο έγγραφο του δημάρχου κ. Πάναγιώτη Κροντηρά, υστέρα από σχετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Κάμπου, για να μη θεωρηθεί το υπάρχον κτίσμα από την Πολεοδομία ως αυθαίρετο κι έτσι δεν πάρει άδεια επισκευής; ή από το 1970 όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης; Πάντως, σε αεροφωτογραφία του Αγίου Ρωμανού το 1966 δεν διακρίνεται κανένα κτίσμα. Τι βεβαίωσαν επομένως ο δήμαρχος Εξωμβούργου και οι τοπικοί σύμβουλοι του Κάμπου;

Το λιμανάκι του Αγ. Ρωμανού το 1966 από επίσημη αεροφωτογραφία του Υπ. Εθνικής ?μυνας.

Το σημερινό κτίσμα όπως ... επισκευάστηκε με άδεια της Πολεοδομίας Σύρου...

Και η   Πολεοδομία;   Που  για να ελέγξει την νομιμότητα ενός δρόμου   ζητά  να  της  προσκομιστούν   συμβόλαια   από   την.εποχή   του   Καποδίστρια,   πώς αρκέστηκε τώρα μόνο στη βεβαίωση του δημάρχου και θεώρησε το υπάρχον κτίσμα ως νόμιμο;  Και πως τα κατάφερε κι εξέδωσε  άδεια  εντός  διμήνου, όταν δεινοπαθούν οι κοινοί θνητοί για να την πάρουν στην καλύτερη περίπτωση εντός δεκαμήνου;
Όσο    για    την    Κτηματική Υπηρεσία  Κυκλάδων, πότε έχει σκοπό να διαπιστώσει αν το νέο (μεγαλύτερο) κτίσμα είναι μέσα στη   ζώνη   του   αιγιαλού;   Γιατί με βάση το διάγραμμα χάραξης αιγιαλού και παραλίας του Αγ. Ρωμανού    (Μάρτιος    1995}    το παλαιό (μικρό) κτίσμα ετέμνετο από τη γραμμή του αιγιαλού. Νομίζουμε ηώς από τα παραπάνω και μόνο στοιχεία γίνεται αντιληπτό  στον καθένα  πόσο "νόμιμα" έγιναν όλα για να έχει σήμερα  ο   Αγ.   Ρωμανός   το... "κόσμημα του"! Πρέπει λοιπόν αυτή η διαπλεκόμενη βιομηχανία έμμεσης    νομιμοποίησης    και κατασκευής αυθαιρέτων, με την σύμπραξη ιδιοκτητών,  μηχανικών, υπηρεσιών, πολιτικών, τοπικών αρχόντων και άλλων, να έχει επιτέλους κάποιο τέλος.Σημείωση 2ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Τήνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Τήνος:
Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Τήνος

"Τήνος - ?δεια για ένα «κόσμημα»" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα