Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: 22 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

?λλη ΕλλάδαΑπαιτούνται μέτρα για να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητά μας

Σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτες παραμένουν οι «προστατευόμενες» περιοχές στη χώρα μας τη στιγμή που η ΕΕ γιορτάζει τη 15η επέτειο από την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων, του σημαντικότερου εργαλείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ η αυριανή ημέρα (22 Μαίου) γιορτάζεται παγκοσμίως ως Ημέρα της Βιοποικιλότητας.

Η Οδηγία των Οικοτόπων αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός δικτύου περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, το γνωστό «Δίκτυο Natura 2000», που σήμερα καλύπτει περισσότερο από το 1/6 της ευρωπαϊκής επικράτειας. Έτσι το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης. Βασικός στόχος αυτού του δικτύου είναι να αναδείξει και να εξασφαλίσει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία της φυσικής κληρονομιάς είναι έννοιες αλληλένδετες. «Από τις κορυφές των ?λπεων ως τις γραφικές παραλίες της Μεσογείου και τα μυστηριώδη δάση των Καρπαθίων, η Ευρώπη διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό θησαυρό τον οποίο έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε», παρατηρεί η Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Επιπλέον, το δίκτυο Natura συμβάλλει ουσιαστικά στον ευρωπαϊκό στόχο για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας ως το 2010, ενώ παρέχει τις προϋποθέσεις για τόνωση της ευρωπαϊκής υπαίθρου με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στην περιφέρεια και σε αγροτικές περιοχές.

Σε αυτά τα 15 χρόνια η Ελλάδα έχει εντάξει στο δίκτυο Natura πάνω από το 1/5 της χώρας. Το ποσοστό αυτό, χωρίς να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τον μεγάλο φυσικό πλούτο της χώρας μας και την ευθύνη που έχουμε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι διαδικασίες θεσμοθέτησης έχουν ολοκληρωθεί για το 21,9% των περιοχών του δικτύου, ενώ για κάποιες περιοχές –όχι αναγκαστικά τις ίδιες– έχουν συσταθεί και ειδικοί φορείς διαχείρισης.

Για να μπορέσουμε όμως να γιορτάσουμε τις επόμενες επετείους της Οδηγίας των Οικοτόπων και για να μην εξελιχθεί η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας σε μνημόσυνο για το θησαυρό που θα έχουμε χάσει, θα πρέπει επειγόντως:

- να ολοκληρωθεί η διαδικασία κήρυξης όλων των περιοχών Natura σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. ?λλωστε η προεργασία έχει ήδη προχωρήσει ή βρίσκεται σε τελικό στάδιο και απαιτεί την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας για σημαντικό ποσοστό του δικτύου.

- οι φορείς διαχείρισης να ενισχυθούν και να υποστηριχτούν πολιτικά και πρακτικά, ώστε πραγματικά να εργαστούν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές ευθύνης τους.

- να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης για το δίκτυο Natura. Δυστυχώς, πρόσφατη μελέτη του WWF για την πορεία σχεδιασμού δείχνει ότι η χώρα μας δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ένταξης της περιβαλλοντικής προστασίας στη νέα χρηματοδοτική περίοδο (δηλαδή στο Δ’ΚΠΣ), με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης της βιοπoικιλότητας στην Ελλάδα.

«Τελικά πρέπει και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη του δικτύου Natura ως ευκαιρία και όχι ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η εφαρμογή της Οδηγίας των Οικοτόπων είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι όμως παράλληλα υποχρέωση, αλλά και ανάγκη», καταλήγει η κ. Μαραγκού.

Περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτα Μαραγκού, Υπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, p.maragou@wwf.gr, Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, 6976807632, m.panteri@wwf.gr 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"22 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα