Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Οίτη ορυχείο

?λλη ΕλλάδαΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ

ΟΙΤΗ: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΕίναι κατανοητό ότι έχει πολλά “όπλα” και γι’ αυτό πρέπει αλλιώς να λογαριάζει κανείς την εταιρεία, που επιδιώκει τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στο Δ.Δ Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου. Μεταχειρίζεται και θα μεταχειριστεί διάφορα μέσα για να πετύχει το σκοπό της. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι βάζει μπροστά τους εργαζόμενους και δίνει διάφορες υποσχέσεις για μελλοντικές προσλήψεις, όταν θα πάρει την άδεια εξόρυξης. Ανάλογες είναι οι υποσχέσεις στους μερισματούχους του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού “ΚΟΥΒΕΛΟΥ”, στον οποίο ανήκει η διαχείριση του δάσους της συγκεκριμένης περιοχής.

Δεν το λένε, αλλά ο πραγματικός διάλογος θα είναι κάπως έτσι: “Υποθηκεύεις μεν το μέλλον το δικό σου, των παιδιών σου και των εγγονών σου, αλλά σου εξασφαλίζουμε (;;) μια θέση με τον κατώτατο μισθό ή σου δίνουμε κάποιες εκατοντάδες ευρώ το χρόνο”. Εξαθλιώνοντας τους φτωχούς και αποδυναμώνοντας τις ελπίδες των νέων με την ανεργία, εύκολα μπορούν να βρουν υποστηρικτές, πρόθυμους ή διστακτικούς, δεν έχει σημασία, “να βοηθήσουν”. Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί ο εκβιασμός και στους ήδη εργαζόμενους της εταιρείας και στους εργαζόμενους του νομού γενικότερα.

Και η μεν εταιρεία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, αλλά οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτεία έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, και όχι τόσο οι κάτοικοι, που ίσως υποκύψουν ή ξεγελαστούν και συμφωνήσουν. Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός είναι υπαρκτός και από ό,τι φαίνεται θα τον έχουμε για πολύ ακόμα μπροστά μας.

Μέχρι σήμερα η στάση των κατοίκων του Κουμαριτσίου και των κατοίκων όλου του δήμου Γοργοποτάμου, αλλά και της κοινότητας Παύλιανης, είναι σαφής απέναντι στην λειτουργία των μεταλλείων. Όμως η επιμονή και η δραστηριότητα, που αναπτύσσει η εταιρεία, ιδιαίτερα στην Αθήνα, τους υποχρεώνει να είναι σε εγρήγορση. Είναι ανάγκη να παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά και να επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να μην χαρακτηριστεί Μεταλλευτική η περιοχή αυτή του Κουμαριτσίου. Τη δική τους σθεναρή αντίσταση είναι ανάγκη να επαναβεβαιώσουν και οι τοπικοί φορείς με πρώτο το δήμο Γοργοποτάμου, που έχει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κάθε ολιγωρία ή διφορούμενη τοποθέτηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, και φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν αποτέλεσμα σκοτεινών διεργασιών.

Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο τόσο η συμπολίτευση και ο κ Νομάρχης, όσο και η αντιπολίτευση, προσπάθησαν να ισορροπήσουν “στην κόψη του ξυραφιού”, βάζοντας από τη μια τους εργαζόμενους και από την άλλη τους κατοίκους του Κουμαριτσίου. (Αμφιβάλουμε αν τους απασχολεί το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη…) Αντί όμως γι’ αυτό, θα έπρεπε να έχουν ήδη έτοιμη την πρόταση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης. Να έχουν ήδη αναγάγει σε θέσεις εργασίας τις αναπτυξιακές προτάσεις με άξονα τον αγροτουρισμό, τη βιολογική γεωργία και τις άλλες ήπιες μορφές. Να δώσουν προτεραιότητα στη μελλοντική απορρόφηση όλων των πιθανών απολυμένων της εταιρείας, που διαμένουν στην περιοχή. Έτσι μόνο θα αμβλυνθεί ο εκβιασμός και η απειλή. Διαφορετικά είναι εκτεθειμένοι γιατί εγκαταλείπουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, έρμαια στα χέρια των κάθε λογής συμφερόντων. Λαμία, 12/2/2007 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οίτη ορυχείο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα