Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κοινωνία Πολιτών: Φίλοι του ποδηλάτου

?λλη ΕλλάδαEυρύς ο κύκλος δραστηριοτήτων στους «Φίλους του ποδηλάτου», τα τελευταία χρόνια έχει συμπληρωθεί με συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το 1986 μια μικρή ομάδα ποδηλατών αποφάσισαν να ιδρύσουν τους «Φίλους του ποδηλάτου», με σκοπό να προωθήσουν τη χρήση του ως μέσο καθημερινής μετακίνησης και ψυχαγωγίας τόσο μέσα στην πόλη όσο και έξω από αυτή. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας έγινε 17/12/1986 με την έκδοση μιας αφίσας - κάλεσμα προς τους ποδηλατιστές της Αθήνας. Η ομάδα απέκτησε νομική μορφή συλλόγου το 1989.

Οι δραστηριότητες των «Φίλων του ποδηλάτου» περιλαμβάνουν συνεργασίες και συναντήσεις με φορείς λήψης αποφάσεων (αρμόδια υπουργεία, δήμους, αναπτυξιακούς συλλόγους κ.λπ.) και κοινωνικούς φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ.

Μια από τις πιο σημαντικές μαζικές εκδηλώσεις του συλλόγου είναι η διοργάνωση ποδηλατοδρομίας από κοινού με τη θεραπευτική κοινότητα «Στροφή» από 22 - 25 /11/ 1990. Η διαδρομή που επιλέχθηκε διέσχισε 22 δήμους στην Αττική με μήνυμα «Το ποδήλατο αξίζει έναν χώρο στην πρωτεύουσα». Από τότε η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ συνεχίζεται με τη διοργάνωση σεμιναρίων και ψυχαγωγικών εκδρομών.

Οι «Φίλοι του ποδηλάτου» εξέδωσαν το 1991 το περιοδικό «Το ποδήλατο», αλλά διακίνησαν μόνο 2 τεύχη. Ο σύλλογος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας των «Οικολόγων - Εναλλακτικών».

Από το 1997 οι «Φίλοι του ποδηλάτου» γιορτάζουν με εκδηλώσεις τη «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο» κάθε Σεπτέμβρη πολύ πριν θεσμοθετηθεί σαν γιορτή από το ελληνικό κράτος. Συγχρόνως με τις εκδηλώσεις για τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη, οι «Φίλοι του ποδηλάτου» διοργανώνουν ποδηλατικές εκδρομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Η συμμετοχή στις εκδρομές είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδρομών του συλλόγου που εκδίδεται από το 1989, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα: www.filoi.eie.gr

Τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί και εκδρομές στο εξωτερικό. Το 1997 οι «Φίλοι του ποδηλάτου» έγιναν μέλος της Ευρωπαϊκής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας (ECF) www.ecf.com και συμμετέχουν στη διοργάνωση διεθνών ποδηλατικών εκδηλώσεων όπως:

* Συμμετοχή στη διεθνή ποδηλατοπορεία Ειρήνης στη Μέση Ανατολή όπου διοργανώνει η ΜΚΟ Follow the women, www.followth ewomen.org με συμμετοχή 18 γυναικών του Συλλόγου το 2004 και 10 το 2005. Η πορεία ξεκίνησε από τη Βηρυτό του Λιβάνου με συμμετοχή πάνω από 200 ποδηλάτισσες από όλο τον κόσμο, που διέσχισαν την Συρία και έφτασαν στην Ιορδανία και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σκοπό να διαδώσουν το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών.

* Συμμετοχή στη διεθνή ποδηλατοδρομία από το Λονδίνο στην Ιερουσαλήμ, τον Αυγουστο/Σεπτέμβριο του 2004. Στόχος των διοργανωτών ήταν η προώθηση της ειρήνης και η ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη και στα κατεχόμενα. Η πορεία ξεκίνησε από το Λονδίνο και πέρασε από τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα ποδηλάτησαν από την Ηγουμενίτσα έως την Αθήνα από όπου οι ποδηλάτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Αμάν της Ιορδανίας. Διέσχισαν ποδηλατικώς την Ιορδανία, το Ισραήλ και τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και τερμάτισαν στην Ιερουσαλήμ. www.thepeacecycle.org

* Το 2004 συνδιοργανώνει με την ΜΚΟ «Peaceride» την ποδηλατοδρομία ειρήνης πού περιλαμβάνει διάσχιση της Ευρώπης από το βορειότερο ακρωτήρι της Νορβηγίας μέχρι την Ολυμπία και αφού πέρασαν 11 χώρες έφτασαν στην Ελλάδα την οποία και διέσχισαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, συμβάλλοντας στην προώθηση του πνεύματος της Ολυμπιάδας και της Ειρήνης, www.bicycle.lt

Ο Σύλλογος οργανώνει από το 1989 σεμινάρια και ομιλίες που έχουν σαν θέματα (ενδεικτικά):

# Kυκλοφοριακή αγωγή - ενημέρωση σε ποδηλάτες που κινούνται στις επικίνδυνες ελληνικές πόλεις, καθώς και σε μαθητές σε σχολεία.

# Tεχνικά θέματα για το ποδήλατο.

# Eξοπλισμός για αυτόνομο ποδηλατικό τουρισμό.

# Mαθήματα προσανατολισμού και ερμηνείας χαρτών.

# Συμπεριφορά φιλική προς το περιβάλλον κατά τη διάρκεια των εκδρομών.

# Mαθήματα πρώτων βοηθειών από τον ΕΕΣ.

# Eνημέρωση για δίκτυα ποδηλατοδρόμων από Συγκοινωνιολόγους.

# Συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα «Το ποδήλατο χωράει παντού;» στα Χανιά, που διοργανώθηκε από τους ΠοδηΛάτρεις, το ΤΕΕ Δ.Κρήτης και την Πανελλήνια Eνωση Αρχιτεκτόνων τμ. Χανίων. www.podilatreis.gr

* Tελευταία δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η προσπάθεια εξασφάλισης μεταφοράς των ποδηλάτων από τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Ελλάδα - τη μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για μεταφορά του ποδηλάτου.

 Από το 1989 έχουν εγγραφεί περίπου 450 μέλη. Τα μέλη του συλλόγου συναντώνται κάθε Τρίτη - εκτός καλοκαιρινών μηνών και αργιών - μετά τις 21.30 στο Θησείο, Επταχάλκου 3 .

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ: http://www.filoi.eie.gr/

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Φίλοι του ποδηλάτου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα