Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στο χωριό Στεφάνι Κορινθίας

?λλη ΕλλάδαΚατά της υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος που επιζητούν τα οικονομικά συμφέροντα της αγρίας αναπτύξεως μέσω της αλόγιστης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Στεφάνι Κορινθίας

*1. Ποιοι θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα στο Στεφάνι;

Τέσσερα είναι πλέον τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζουν για το Στεφάνι. Σε τρεις έχει ήδη παραχωρηθεί άδεια παραγωγής από τη Ρ.Α.Ε. και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα ΑΠ ανήκουν σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες: Στην Διεθνή Αιολική Κορινθίας Α.Ε. και στην Αιολικά Πάρκα Α.Ε., στις οποίες μέτοχοι είναι η Damco Energy A.E. και η Διεθνής Κατασκευαστική ΑΤΤΝΕ των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά. Το τρίτο ΑΠ ανήκει στην γαλλικών συμφερόντων EDF EN S.A. ΣΙΑ-Κορινθίας 1. Για το τέταρτο πάρκο της εταιρίας Business Energy A.E. υπάρχει από τις 4.5.2006 αίτηση στη Ρ.Α.Ε. για χορήγηση άδειας παραγωγής. Στην Ρ.Α.Ε. υποβλήθηκε το 2002 και αίτηση για ΑΠ της Αιολικής Παντείου Α.Ε. για 50 MW- αίτηση που όμως απορρίφθηκε.

*2. Πού ακριβός σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα αιολικά πάρκα στο Στεφάνι;

Το αιολικό πάρκο της Διεθνούς Αιολικής Κορινθίας Α.Ε. "Χλόγος" σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην κορυφογραμμή ακριβώς πάνω από το χωριό και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων από τον οικισμό. Το ΑΠ θα ξεκινήσει από τα ριζώματα του Καρούμπαλου και θα επεκταθεί σε έκταση 4 χιλιομέτρων καταλαμβάνοντας την κορυφογραμμή Χλόγος, Ψηλή Ράχη, και Γούπατα. Το ΑΠ της Αιολικά Πάρκα Κορινθίας Α.Ε. "Προφήτης Ηλίας" θα πιάσει την βουνοκορφή του Γκαλγκούνη και θα επεκταθεί προς την Αγία Τριάδα. Σημειώνουμε ότι στο αρχείο της Ρ.Α.Ε. το ΑΠ αυτό αναφέρεται με συνολική ισχύ 22,5 MW, δηλαδή 25 Α/Γ- ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εκπονηθεί για 9,9 MW και 11 ανεμογεννήτριες! Το τρίτο ΑΠ της EDF EN S.A. ΣΙΑ-Κορινθίας 1 σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην κορυφογραμμή του Τρίκορφου. Το ΑΠ της Business Energy A.E. σχεδιάζεται να πιάσει την κορυφογραμμή από το Καρούμπαλο ως το Γκαλγκούνη.

*3. Πόσες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στα αιολικά πάρκα;

Το Αιολικό πάρκο της Διεθνούς Αιολικής Κορινθίας Α.Ε. θα αποτελείται από 22 ανεμογεννήτριες. Το ΑΠ της Αιολικά Κορινθίας Α.Ε. από 11 ανεμογεννήτριες και το ΑΠ της EDF EN S.A. ΣΙΑ-Κοιρνθίας 1 είτε από 20 ανεμογεννήτριες ή 6 μεγαλύτερης ισχύος. Το ΑΠ της Business Energy A.E. πιθανόν να φλερτάρει επίσης Α/Γ μεγάλης ισχύος και να θέλει να εγκαταστήσει από 7 έως 15 Α/Γ. Μιλάμε δηλαδή για 50 με 70 συνολικά ανεμογεννήτριες στο Στεφάνι. Σημειώνουμε ότι στο αρχείο της Ρ.Α.Ε. το Αιολικό Πάρκο της Αιολικά Κορινθίας Α.Ε. αναφέρεται με συνολική ισχύ 22,5 MW, δηλαδή 25 Α/Γ.

*4. Ποια είναι η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων;

Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν η Διεθνής Αιολική Κορινθίας Α.Ε. και η Αιολικά Πάρκα Α.Ε. στο Στεφάνι είναι ονομαστικής ισχύος 900 kW. Συνεπώς το ΑΠ της Διεθνούς Αιολικής Α.Ε. θα είναι συνολικής ισχύος 19,8 MW και της Αιολικά Πάρκα Α.Ε. 9,9 MW. Μιλάμε δηλαδή για συνολικά 29,7 MW. Το ΑΠ της EDF EN S.A. ΣΙΑ-Κοιρνθίας 1 θα είναι συνολικής ισχύος 18 MW και αυτό της Business Energy A.E. 14 ΜW. H συνολική ισχύς στο Στεφάνι θα είναι δηλαδή 61,7 MW. Σημειώνουμε εδώ ότι πρόκειται για πολύ μεγάλα Αιολικά Πάρκα. Επίσης η ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. συνεχίζει να αναφέρει για το ΑΠ της Αιολικά Πάρκα Α.Ε. την ισχύ των 22,5 MW, ενώ οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορούν τα 9,9 MW. Βάσει των στοιχείων της Ρ.Α.Ε. η συνολική ισχύς στο Στεφάνι θα φτάσει τα 74,3 MW.

*5. Ποιο θα είναι το μέγεθος των ανεμογεννητριών;

Οι ΑΓ που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν η Διεθνής Αιολική Κορινθίας Α.Ε. και η Αιολικά Πάρκα Α.Ε. έχουν -βάσει της Μ.Π.Ε. τους-πυλώνες ύψους 49 μέτρων και πτερύγια διαμέτρου 52 μέτρων. Φτάνουν δηλαδή συνολικά στο ύψος των 75 μέτρων. Λεπτομέρειες για τις ΑΓ της EDF EN S.A. ΣΙΑ-Κορινθίας 1, δεν είναι ακόμη γνωστές. Όμως επειδή οι Γάλλοι έχουν δείξει ότι προτιμάνε τελευταία τις ΑΓ ισχύος 3 ΜW έκαστη (βλέπε Δίδυμα και τώρα Αχλαδόκαμπο Αργολίδας), οι ΑΓ έχουν πτερύγια διαμέτρου 90 μέτρων και πυλώνες ύψους 100μ τουλάχιστον. Στέκονται δηλαδή περίπου 150μ ψηλά. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες χερσαίες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στον κόσμο. Δείτε το μέγεθός τους σε σύγκριση με το καμπαναριό του Αγίου Στεφανά.

*6. Ποιος θα κατασκευάσει τις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στο Στεφάνι;

Οι ΑΓ της Διεθνούς Αιολικής Κορινθίας Α.Ε. και Αιολικά Πάρκα Α.Ε. είναι τύπου NEG MICON, μια δανέζικη εταιρία που συγχωνεύτηκε το 2004 με την επίσης δανέζικη Vestas Wind Systems SA. H Vestas κρατάει παγκοσμίως την πρωτιά στην κατασκευή ανεμογεννητριών και έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα 275 MW σε αιολικά συστήματα. Η παραγωγή των ανεμογεννητριών της γίνεται σε άλλες χώρες. Δεν δημιουργούνται δηλαδή θέσεις εργασίας από την κατασκευή των ΑΓ στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι- όπως έχουν δείξει στα Δίδυμα και τώρα και στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδας-προτιμούν επίσης ανεμογεννήτριες της Vestas.

*7. Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης που θα γίνει;

Βάσει των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το κόστος επένδυσης του ΑΠ της Διεθνούς Αιολικής Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 19.523.000 Ευρώ, ενώ για το ΑΠ της Αιολικά Πάρκα Κορινθίας Α.Ε σε 9.761.840 Ευρώ. Σχεδιάζεται επίσης υποσταθμός ανύψωσης τάσης στο Αγιονόρι με κόστος επένδυσης 2.650.000 Ευρώ ενώ η κατασκευή γραμμής μέσης τάσης από τα αιολικά πάρκα στη Νυφίτσα μέχρι τον υποσταθμό θα κοστίσει 235.000 Ευρώ. Για το ΑΠ στο Τρίκορφο δεν έχουμε ακόμη στοιχεία. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά την αγορά των ανεμογεννητριών από την Δανία. Δεν πρόκειται για επένδυση σε τοπικό επίπεδο. Επίσης οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτούνται κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό Δημόσιο και από τραπεζικό δανεισμό. Τα ίδια κεφάλαια αποτελούν δηλαδή μόλις το 30%.

*8. Πόση ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται ετησίως στο Στεφάνι;

Βάση της ΜΠΕ, οι εταιρίες του Ομίλου Κοπελούζου υπολογίζουν την απόδοση των ανεμογεννητριών τους μόλις στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 29,7 MW θα παράγουν 65.043.000 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως - αν οι ΑΓ όντως φτάσουν στο 25% της απόδοσής τους. Συγκριτικά να πούμε ότι η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης που αποτελεί μόλις το 6,8% της εγκαταστημένης ισχύος της Ελλάδας, παράγει σε ετήσια βάση 6.657.600.000 κιλοβατώρες. Τα δύο αιολικά πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου θα παράγουν μαζί δηλαδή μόλις το 1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγαλόπολης.

*9. Πώς γίνεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών;

Καταστρέφεται το περιβάλλον; Μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια ζυγίζει από 140 έως 380 τόνους. Απαιτούν για αντίβαρο από 350 έως 500 μ3 οπλισμένου σκυροδέματος. Για τα θεμέλια πρέπει να γίνει εκσκαφή μιας τρύπας μεγέθους 15μ. χ 15μ. και βάθους 2-5 μέτρα. Γύρω από τις Α/Γ δημιουργούνται επίπεδα πλατώματα διαστάσεων700 μ2 τουλάχιστον. Χρειάζεται επίσης ένας δρόμος πρόσβασης για βαριά οχήματα για κάθε Α/Γ. Μια Α/Γ απαιτεί κατά μέσο όρο 14 χιλιόμετρα καλώδια για τη σύνδεσή της με τον υποσταθμό. Τα καλώδια αυτά είναι είτε εναέρια, οπότε θα απαιτηθούν εκατοντάδες στύλοι της ΔΕΗ για τη στήριξή τους, είτε υπόγεια, οπότε θα γίνεται εκσκαφή χαρακωμάτων πολλών χιλιομέτρων. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος. Το Δασαρχείο το 2002 στο έγγραφό του όπου αναιρεί το χαρακτηρισμό της περιοχής ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής επισημαίνει: "Τελευταία έχει εκδηλωθεί εγγράφως έντονη επιθυμία τριών ανώνυμων εταιριών για εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων. Η εγκατάσταση των περίπου 80 Α/Γ με τους δρόμους, μετασχηματιστές, υπόγειες καλωδιώσεις-κανάλια μεταφοράς ενέργειας, υποσταθμό κλπ., εγκαταστάσεις στην περιοχή που όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να εμποδίσουμε, θεωρούμε ότι θα επιβαρύνει την περιοχή αρνητικά για την επαύξηση της πανίδας."

*10. Η ηλεκτρική ενέργεια από τα ΑΠ θα παράγεται για την περιοχή και θα έχουμε τσάμπα ρεύμα;

Όχι φυσικά. Ο σκοπός της εγκατάστασης των ιδιωτικών σταθμών βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, είναι η αποκλειστική πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα την διοχετεύσει στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Η ΔΕΗ θα αγοράσει την κιλοβατώρα στην τιμή των 0,073 Ευρώ, περίπου 50% πιο ακριβά από ό,τι η ΔΕΗ την πουλάει σε μας. Το πιο πιθανόν είναι να βλέπουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να φουσκώνουν ακόμα περισσότερο. Πώς αλλιώς θα αγοράσει η ΔΕΗ από τους ιδιώτες παραγωγούς;

*11. Οι ανεμογεννήτριες θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργεια που παράγουν ανά πάσα στιγμή στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας;

Όχι. Η συνολική συμμετοχή των Α/Γ που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το 5% του φορτίου ανά πάσα στιγμή για λόγους ασφαλείας και ευστάθειας του δικτύου (αποφυγή Black out κλπ.). Ο Διαχειριστής του συστήματος μπορεί να αποκλείσει το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο από το Δίκτυο για κάποιο χρονικό διάστημα και έτσι το ρεύμα που παράγουν οι Α/Γ να πάει χαμένο. Αν η ενέργεια που παράγεται από τα ΑΠ δεν απορροφηθεί από το δίκτυο τη δεδομένη στιγμή, η ενέργεια αυτή χάνεται (δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης) και συνεπώς το ΑΠ δεν κερδίζει λεφτά. Το ζήτημα αυτό που είναι ευρέως γνωστό δεν βγαίνει πολύ στη δημοσιότητα για προφανείς λόγους. Πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι εφόσον η πλειοψηφία των ΑΠ (και υπάρχουν αιτήσεις και άδειες για συνολικά 13 GW για όλη την Ελλάδα, δηλαδή 104% της εγκαταστημένης ισχύος) δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν, γιατί οι επιχειρηματίες παίρνουν το ρίσκο να προχωρήσουν στην εγκατάστασή τους; Προφανώς επειδή το κίνητρο της είσπραξης των επιδοτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο που παίρνουν. Τις Α/Γ δεν πρόκειται ποτέ να τις αποσυναρμολογήσουν όταν θα σταματήσουν την λειτουργία τους. Θα τις βλέπουμε να σκουριάζουν για πολλές δεκάδες χρόνια (μέσος όρος λειτουργίας μιας Α/Γ είναι 15-20 χρόνια). Επίσης τι γίνεται με τις δασικές εκτάσεις που έχουν δοθεί στους ιδιώτες; Σε ποιον θα ανήκουν μετά;

*12. Ποιο είναι το αιολικό δυναμικό της περιοχής;

Το αιολικό δυναμικό έχει υπολογιστεί από το ΚΑΠΕ πριν αρκετά χρόνια ότι βρίσκεται περίπου στο 6,5 μ./δευτερόλεπτο. Να σημειώσουμε ότι οι σύγχρονες ΑΓ αρχίζουν να περιστρέφονται σε ταχύτητες ανέμου 4 μέτρα/δευτερόλεπτο, αλλά παράγουν αποτελεσματικά σε ταχύτητες ανέμου άνω των 16 μέτρων/δευτερόλεπτο.

*13. Πόσο ορατές θα είναι οι ανεμογεννήτριες;

Επειδή οι Α/Γ θα εγκατασταθούν στην κορυφογραμμή της Ψηλής Ράχης που είναι και η ψηλότερη κορυφή της ευρύτερης περιοχής με 1079 μ. και από όπου έχει κανείς μια πανοραμική θέα που φτάνει ως τον Ταΰγετο, τη Ζήρεια, τον Παρνασσό, την Σαλαμίνα, οι Α/Γ θα είναι ορατές όχι μόνο από τα γύρω χωριά αλλά και από τις πόλεις της Κορίνθου, του Λουτρακίου, του Ναυπλίου, του ?ργους, του Παράλιου ?στρους κ.α. Οι Α/Γ στην κορυφογραμμή του Τρίκορφου θα είναι ορατές και από τους ιστορικής σημασίας χώρους των Δερβενακίων και των Μυκηνών, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του τόπου.

*14. Το Αστεροσκοπείο Στεφανίου θα έχει πρόβλημα να λειτουργήσει;

Ναι. Με επιστολή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήδη διαμαρτυρήθηκε για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων σε τόση κοντινή απόσταση από το Αστεροσκοπείο Στεφανίου. Το Αστεροσκοπείο θα έχει πρόβλημα από την τυρβώδη ροή του αέρα που θα δημιουργείται από την περιστροφή των πτερυγίων και θα θολώσει τα είδωλα καθώς και από τον νυχτερινό φωτισμό.

*15. Θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται;

Η υπόσχεση αυτή που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρίες είναι ψευδείς. Ένα αιολικό πάρκο δεν έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία του. Η μόνη θέση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί είναι αυτή του φύλακα. Αλλά τα ΑΠ παρακολουθούνται πλέον εξ αποστάσεως μέσω ενός ειδικού λογισμικού και το ίντερνετ. Για τη συντήρηση των Α/Γ απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις και τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρίας. 16. Τι λένε οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιριών; Οι μελέτες των ΑΠ του Ομίλου Κοπελούζου που έφτασαν πέρσι στη Νομαρχία και για τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά στις 4.5.2005, είναι όπως παραδέχτηκε η ίδια η εταιρία τυποποιημένες και δεν λάβουν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Επίσης η κοντινή απόσταση των ΑΠ κυρίως με το Στεφάνι (650μ.), αλλά και με τα άλλα χωριά δεν αναφέρεται πουθενά για ευνόητους λόγους. Οι ελλείψεις των ΜΠΕ έχουν επισημανθεί από την Δ/νση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Κορινθίας. Επίσης ενώ οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, εσκεμμένα δεν υπέβαλαν φωτομοντάζ που να δείχνουν τις Α/Γ σε σχέση με το Στεφάνι και την Κλένια, παρά μόνο φωτογραφίες τραβηγμένες σε τοπία έρημα και χωρίς την ένδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας και οίκησης. Αν οι Α/Γ δεν έβλαπταν τους ανθρώπους γιατί κρύβουν εσκεμμένα την ύπαρξη των χωριών; Γιατί γράφουν στη Μελέτη ψέματα, όπως στα παρακάτω παραδείγματα: " Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτορεαλιστική απεικόνιση, η επίπτωση του έργου στο τοπιολογικό στοιχείο της περιοχής δεν κρίνεται ως σημαντική. Επιπροσθέτως η μεγάλη απόσταση του έργου από κατοικημένες περιοχές σε συνδυασμό με τη μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ του έργου και των οικισμών, περιορίζουν την οπτική όχληση, ενώ οι περιορισμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην άμεση περιοχή αμβλύνουν το φαινόμενο της οπτικής όχλησης. "Η αισθητική αξία της περιοχής δεν προβλέπεται να υποβαθμισθεί. Η απόσταση που χωρίζει τα αιολικά πάρκα αυτά σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής τα καθιστά ως επί το πλείστον μη ορατά από περιοχές με έντονη πληθυσμιακή συγκέντρωση ή χρήση (οικισμούς, δρόμους, κλπ.)"Οι εγκρίσεις της ΜΠΕ που έχουν δοθεί από τις διάφορες υπηρεσίες , έχουν δοθεί βάση ψευδών στοιχείων. Ποιος τους ελέγχει;

*17. Τα ΑΠ θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως αξιοθέατο για τουρίστες;

Ένα ΑΠ δεν είναι ένα πάρκο αναψυχής! Είναι μια βιομηχανική εγκατάσταση που μόνο κόσμο δεν θα τραβήξει. ?λλωστε σχεδιάζονται να εγκατασταθούν εκατοντάδες άλλα αιολικά πάρκα. Γιατί να έρθουν στο Στεφάνι και στο Δήμο Τενέας να τα δουν; Και τι να δουν: Το κατεστραμμένο και αλλοιωμένο περιβάλλον; Στην Εύβοια η αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠ έχει υποβαθμίσει τουριστικά την περιοχή. Το ίδιο ισχύει για περιοχές της Ευρώπης όπου έχουν μπει Α/Γ (Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Σκωτία κλπ.). Έρευνες σε αυτές τις χώρες έχουν δείξει ότι ο επισκέπτης προτιμάει να πάει σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Α/Γ.

*18. Τι θόρυβο προκαλούν οι ανεμογεννήτριες;

Το κόλπο που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρίες για να σωπάσουν οι αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας λόγου θορύβου, είναι να καλέσουν εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να επισκεφτούν μαζί τους ένα αιολικό πάρκο και να καθίσουν ακριβώς κάτω από μια Α/Γ. Γεγονός είναι ότι ο θόρυβος που παράγει μια Α/Γ δεν ακούγεται όταν βρίσκεται κανείς ακριβός από κάτω. Αντιθέτως ο θόρυβος αυξάνεται όσο πιο πολύ απομακρύνεται κανείς από την Α/Γ (μέχρι και 2 χλμ μακριά). Αυτό έχει να κάνει με τον ωστικό χαρακτήρα που δημιουργούν τα πτερύγια της Α/Γ όταν περνάνε τον πύργο. Για το Στεφάνι (απόσταση 650μ.) η ίδια η ΜΠΕ υπολόγισε μια μόνιμη ηχητική στάθμη της τάξης των 42 dB(A) μέσα στο χωριό! Δηλαδή στα όρια της επιτρεπόμενης στάθμης θορύβου που βρίσκεται στα 45 dB(A), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι ο ύπνος αρχίζει να διαταράσσεται από τα 35 dB(A).... Τα 42 dB(A) αναλογούν στο θόρυβο ενός κλιματιστικού που δουλεύει με μέγιστη απόδοση. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι οι μετρήσεις των εταιριών είναι λανθασμένες, και ότι ο θόρυβος μπορεί να είναι μέχρι και 18 dB υψηλότερος κυρίως τη νύχτα. Επίσης οι εταιρίες λένε ότι ο θόρυβος μιας Α/Γ καλύπτεται από το θόρυβο του περιβάλλοντος, δηλαδή τον θόρυβο που κάνει ο αέρας στα δέντρα, στους θάμνους κλπ. Στο δωρικό τοπίο του Στεφανίου τι δέντρα υπάρχουν για να καλύψουν τον θόρυβο;
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στο χωριό Στεφάνι Κορινθίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα