Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα ή διαβολικά πάρκα, του Γιώργου Χριστοδουλίδη

ΚύπροςΣε άρθρο του Συντονιστή του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, κ. Χρίστου Τσίγκη που δημοσιεύθηκε εκτενώς σε πληθώρα εντύπων στη Κύπρο, αναγνώσαμε με «ανακούφιση» ότι επιτέλους έρχεται η «σωτηρία» της Κύπρου με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε διάφορες περιοχές της.

Με μια απλότητα μεν στην ανάλυση, επικίνδυνη όμως δε στην ουσία, παρουσιάζεται η εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων ως μάννα εξ ουρανού με απόλυτα θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, θεωρώντας μάλιστα τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις ως υπερβολικές και εξωπραγματικές.

Ας δούμε όμως με την ίδια απλότητα πόσο υπερβολικές και εξωπραγματικές είναι αυτές οι αντιδράσεις και αν όντως πρόκειται περί μάννα εξ ουρανού ή περί Διαβολικών Πάρκων. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η προσπάθεια εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων εστιάζεται σε χώρους προσκείμενους στις παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, οι ακτές οι οποίες έμειναν στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εκμετάλλευση δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου των ακτών μας αφαιρώντας επίσης και τις ακτές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των Βρετανικών Βάσεων.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί άδειες από τη ΡΑΕΚ στην ενδοχώρα, πρόκειται για αξιόλογες περιοχές, είτε πευκόφυτα υψώματα με ήπια μορφολογία, είτε γραφικά χωριά. Αυτό αποδεικνύει πως το μοναδικό κριτήριο των κερδοσκόπων είναι το Αιολικό Δυναμικό και τίποτε άλλο.

Αυτό το 30% είναι που βοήθησε την Κυπριακή Δημοκρατία να επιβιώσει παρόλη την καταστροφή της Τουρκικής Λαίλαπας. Η εκμετάλλευση των ακτών μας τουριστικά αποτέλεσε το κλειδί της επίτευξης του λεγόμενου οικονομικού θαύματος. Δυστυχώς όμως στη προσπάθεια να ορθοποδήσουμε το συντομότερο δυνατόν, η εκμετάλλευση αυτή είχε γίνει κατά το πλείστον ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ορθολογιστική ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Από τον καταστροφικό αυτό οικοδομικό αλόγιστο Ταπρογραμμάτιστο προγραμματισμό' γλύτωσαν ως εκ θαύματος κάποιες περιοχές της Κύπρου και συγκεκριμένα η περιοχή του Ακάμα στη Πάφο (ας ανοίξουμε τα μάτια γιατί οι καλοθελητές έχουν και για εκεί τα σχέδιά τους) και η περιοχή του Αγίου Θεοδώρου στη Επαρχία Λάρνακας.

Η τελευταία αυτή περιοχή έχει γίνει στόχος των «Εθνοσωτήρων» προμηθευτών των Αιολικών Πάρκων οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν στα σχέδιά τους όσο ανώδυνα γίνεται προσπαθούν με παραπλανητικές αρθρογραφίες ή/και παρουσιάσεις να επιβάλουν τις απόψεις τους χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιούν και τον εκβιασμό της πιθανής επιβολής κυρώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ε. Ε.

Επειδή όμως το θέμα είναι ανεξάντλητο, σήμερα θα περιοριστώ στην απάντησή μου στα γραφόμενα του κ. Τσίγκη. Αν δεχθούμε τα υποτιθέμενα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων ας δούμε το θέμα των ανησυχιών όπως το εκφράζει (βασικά το μηδενίζει) ο κ. Τσίγκης.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα θορύβου, ο κ. Τσίγκης προσπαθεί να μας πείσει, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το να ζει κάποιος 850 μέτρα από ένα Αιολικό Πάρκο είναι, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε ειδυλλιακό. Αυτό που δεν μας λέει ο κ. Τσίγκης είναι ότι είναι «απόλαυση» υπό την προϋπόθεση ότι Χειμώνα Π Καλοκαίρι θα έχουμε τις πόρτες και τα παράθυρα μας κλειστά. Υποθέτω ότι ο κ. Τσίγκης θα καταβάλλει στους κάτοικους της περιοχής το αντίτιμο του κόστους των κλιματιστικών.

Παρεμπιπτόντως, ένα Αιολικό Πάρκο δεν αποτελείται από μία και μόνο ανεμογεννήτρια αλλά από μια συστοιχία ανεμογεννητριών, ο θόρυβος των οποίων είναι ένας συνεχής και σταθερός βόμβος που μπορεί να συγκριθεί με το συνεχές πέρασμα αεροπλάνου με σταθερή ταχύτητα σε σταθερό ύψος επί μονίμου βάσεως.

Τέλος, το σοβαρότερο, ίσως, πρόβλημα που σχετίζεται με την ακουστική ρύπανση αναφέρεται στους υπόηχους και όχι στους ήχους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η αναγνωρισμένης φήμης παιδίατρος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, Νina Ρierpont Μ. D. ΡhD., σε συνεργασία με δύο συναδέλφους της από Αγγλία και Αυστραλία, οι υπόηχοι προκαλούν δυσχέρεια στη ζωή των κατοίκων/επισκεπτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν συμπτώματα αρρυθμίας, άγχους, μέχρι και αϋπνίες (insomnia).

Σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, και πάλιν ο κ. Τσίγκης, που παρουσιάζεται ειδικός επί όλων των θεμάτων, αποφαίνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «δεν υφίσταται πραγματικό θέμα έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ούτε καν στη βάση της ανεμογεννήτριας». Αυτό υποψιάζομαι ότι ο κ. Τσίγκης το συμπέρανε αφού με τις υποθέσεις του κατέληξε ότι ουδείς έχων σώας τα φρένας θα δοκιμάσει να κατοικίσει πλησίον των ανεμογεννητριών οπότε και ουδέν πρόβλημα.

Σας υποβάλλω ότι η ακτινοβολία αυτών των ανεμογεννητριών σε απόσταση τουλάχιστον περιφέρειας 850 μέτρων είναι όσον ζημιογόνα όσον οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα επίσης να συστήσω την προσοχή των ΜΜΕ σε ότι αφορά την φωτογραφική παραπληροφόρηση και συγκεκριμένα φωτογραφίες με φωτομοντάζ οι οποίες παρουσιάζουν ευτυχισμένες οικογένειες και παιδιά να διασκεδάζουν ανέμελα κάτω ή γύρω από ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για σκανδαλώδη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση.

Πέρα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, επιπρόσθετες παρεμβολές δημιουργούνται από τους πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος (εάν η μεταφορά θα είναι υπέργεια), ή από τα καλώδια υψηλής τάσης (εάν η μετοφορά θα είναι υπόγεια). Σε σχέση με την υπόγεια μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, ο Dr. Calvin Luther Μartin διαπίστωσε ότι κοπάδια από αγελάδες που βρίσκονταν σε περιοχή Αιολικών Πάρκων, παρουσίασαν καρκίνο, τερατογένεση, μειωμένη παραγωγή γάλακτος και αυξημένη θνησιμότητα.

Σε ερώτηση σχετικά με την αισθητική παρουσία των ανεμογεννητριών, ο κ. Τσίγκης χρησιμοποιεί επικίνδυνες μεθόδους σύγκρισης. Προσπαθεί να εξισώσει την μια αμαρτία με μια άλλη και ταυτόχρονα να μας πείσει ότι σε συνδυασμό με την ακουστική «πανδαισία», η οπτική παρουσία θα συμπληρώσει την ειδυλλιακή εικόνα στη οποία «οι τυχεροί» γείτονες των Αιολικών Πάρκων θα ευγνωμονούν τους προμηθευτές. Θέλω να υπενθυμίσω στο κ. Τσίγκη ότι στο εξωτερικό, τα γεωγραφικά μεγέθη είναι τέτοια που τα Αιολικά Πάρκα χωροθετούνται σε άγονες περιοχές σε μακρινές αποστάσεις από τις οικιστικές περιοχές όπου κάποιος με περισσή καλή θέληση μπορεί να πει ότι τα Αιολικά Πάρκα προσφέρουν ένα είδος οπτικής «αττραξιόν».

Όσον αφορά στην επίδραση των ανεμογεννητριών στις αγροτικές δραστηριότητες, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Τσίγκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο θρασύτητας καταλήγοντας στο ότι τα Πάρκα αυτά «γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους»! Έλεος πια. Το αποτέλεσμα της εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων είναι η μετατροπή έκτασης τετραγωνικών χιλιομέτρων σε κρανίου τόπο, σε απόλυτα άγονη γη.

Ο κυριότερος λόγος γι'αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι συνεχείς και σταθεροί στροβιλισμοί των ανεμογεννητριών δεν επιτρέπουν την πτώση και γονιμοποίηση σπόρων στη περιοχή παρά μόνο τους εκσφενδονίζουν χιλιόμετρα μακριά, με αποτέλεσμα εάν μεν η τοποθεσία εγκατάστασης είναι ήδη άγονη θα παραμείνει εσαεί άγονη, εάν δε η τοποθεσία είναι γόνιμη τότε σε περίοδο 5-10 χρόνια θα καταστεί απολύτως άγονη.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω τέσσερα σημεία:

1 - Ο ?γιος Θεόδωρος και η γειτνιάζουσα περιοχή όχι μόνο δεν είναι άγονη αλλά αποτελεί πνεύμονα της περιοχής με πολλές προεκτάσεις, μεταξύ των οποίων:

Αποτελεί ίσως τη τελευταία παρθένα περιοχή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, για ήπια, ορθολογoγιστική τουριστική ανάπτυξη και
Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση μη εγκατάλειψης των αγροτικών μας περιοχών.

2 - Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Αιολικά Πάρκα, δεν εναντιώνεται στην
εγκατάσταση και χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Εναντιώνεται στην ανεξέλεγκτη, απρογραμμάτιστη και υποκεινούμενη μόνο από τεράστια προσωπικά οικονομικά συμφέροντα κάποιων αδιαφορούντων για το γενικότερο καλό.

3 - Είναι όντως, το λιγότερο πολύ ύποπτη η σιωπή την οποία κρατούν οι ιθύνοντες του
ΚΟΤ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, σε ότι αφορά συγκεκριμένη μελέτη που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη πηγή με οδηγίες του ΚΟΤ, για Θεματικά Πάρκα (μια αναβαθμισμένη μορφή τουρισμού) και συγκεκριμένα για την υπεραξία που μπορεί να προσφέρει στο τόπο η ορθή και επιστημονική ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Θεοδώρου.

4 - Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι γειτνιάζουσες κοινότητες της
περιοχής έχουν συστρατευθεί και θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα αντίστασης στην οποιαδήποτε ετσιθελική.


* Ο Κώστας Τσαγγαρίδης είναι Υπεύθυνος Επικοινωνίας Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Αιολικά Πάρκα
 
πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007
 



Σημείωση 12ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κύπρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κύπρος:
Αιολικά πάρκα ή διαβολικά πάρκα, του Γιώργου Χριστοδουλίδη


     Article Rating
Average Score: 1
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αιολικά πάρκα ή διαβολικά πάρκα, του Γιώργου Χριστοδουλίδη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα