Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Συνεχίζεται η μάχη για τα Αιολικά Πάρκα

ΚύπροςΑπαντούν σε δηλώσεις της ΡΑΕΚ οι κάτοικοι του Αγ. Θεοδώρου


Φανταστείτε ένα βουνό καλυμμένο από δάσος. Τώρα φανταστείτε ότι στο βάθος, όχι πολύ μακριά λαμπυρίζουν τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Τοποθετήστε κάπου ανάμεσα, ένα θεματικό πάρκο με παιχνίδια, με εστιατόρια, με καφετέριες. Σκεφτείτε ακόμα να είναι αφιερωμένο στην Αφροδίτη και στην ιστορία της Κύπρου. Δείτε με τα μάτια του μυαλού τους εκατοντάδες τουρίστες να φωτογραφίζονται, να διασκεδάζουν και να χαίρονται τη φύση που δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν. Σκεφτείτε τι θα λένε όταν θα πάνε πίσω. Ακούστε τα γέλια των παιδιών που παίζουν κάτω από τις σκιές των δέντρων και μυρίστε τον καθαρό βουνίσιο αέρα που ανακατεύεται με το αλμυρό άρωμα της θάλασσας.

Τώρα διαγράψτε τα πάντα. Σβηστέ τα. Ισοπεδώστε τα.

Ξεριζώστε τα δέντρα και υψώστε στη θέση τους τεράστιες ηλεκτρογεννήτριες με τη μορφή ανεμόμυλων που το ύψος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Μη φανταστείτε όμως μόνο έναν. Φανταστείτε εκατοντάδες. Δείτε και τα διαμελισμένα κουφάρια των πουλιών που ατύχησαν να συγκρουστούν με τους έλικες. Μυρίστε τα λάδια που διαρρέουν από κατασκευές οι οποίες λόγω φθοράς θέλουν αλλαγή κάθε δέκα χρόνια. Ακούστε, τέλος, τον αδιάλειπτο, ακατάπαυστο, συνεχές και ασταμάτητο ήχο των ανεμόμυλων που γυρίζουν, γυρίζουν, γυρίζουν..

Φαίνεται παράξενο; Και όμως αυτή είναι επιλογή μας. ?γιος Θεόδωρος Λάρνακας, μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του νησιού μας. Πώς θα την εκμεταλλευτούμε; Φτιάχνοντας ένα θεματικό πάρκο κι διατηρώντας τη φυσική ομορφιά και προστατεύοντας τη φύση ή φτιάχνουμε ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο;

Καταστροφή της τουριστικής ανάπτυξης

Ο ?γιος Θεόδωρος είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά ζώνη με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2005 για λογαριασμό του ΚΟΤ για την δημιουργία θεματικού πάρκου στη Κύπρο, η εν λόγω περιοχή είναι η καταλληλότερη στη Κύπρο για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου. Μια τέτοια ανάπτυξη είναι συνεπής με τη θέση του ΚΟΤ, ο οποίος προωθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή. Επίσης αναφέρεται λεπτομερέστατα στο πώς θα ωφελέσει τον τόπο με έσοδα εκατομμυρίων. Η ανέγερση ανεμoγεννήτριων αυτόματα καθιστά την περιοχή σαν ζώνη βαριάς βιομηχανίας απαγορεύοντας την οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη.

Σε ένα τόπο όπου η οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια τέτοια επιλογή;

Καταστροφή του περιβάλλοντος

Τα Αιολικά Πάρκα είναι μια εξευγενισμένη ορολογία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, κάτι που συνεπάγει ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ηχορύπανση, οπτική ρύπανση και παγοποίηση της περιοχής γύρω από τους πυλώνες εγκατάστασης σε ακτίνα μέχρι και ενός χιλιομέτρου, αναφέροντας μόνο κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις.

Επίσης, στη περιοχή υπάρχει και διάδρομος πουλιών που θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα. αφού είναι αποδεδειγμένο από μελέτες στο εξωτερικό ότι ο θάνατος πουλιών που καταλήγουν άθελά τους πάνω στις λεπίδες των ανεμόμυλων είναι συχνό φαινόμενο. Να προσθέσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με εντολή που εξέδωσε ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρήστου, ορίζει στο Τμήμα Πολεοδομίας- από το οποίο πρέπει να πάρουν άδεια οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες- την απόσταση που πρέπει να έχει ένα τέτοιο πάρκο από διάδρομο πουλιών. Τη συγκεκριμένη απόσταση προσπαθούν να τροποποιήσουν με εισηγήσεις και παρεμβολές ορισμένοι κύκλοι - με πάσα μυστικότητα βεβαίως- για να πετύχουν την έκδοση αδειών που με σημερινά δεδομένα είναι παράνομες.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ηχορύπανση, οπτική ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος. Πραγματικά, ποιος θα ήθελε να συμβαίνουν αυτά έξω από την πόρτα του; Οι κάτοικοι του Αγίου Θεοδώρου είναι κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων, γιατί -δικαιολογημένα- ανησυχούν για την υγεία των ιδίων αλλά και των παιδιών τους. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στη υγεία οι άμεσα επηρεαζόμενοι αντιδρούν και για ένα άλλο λόγο. Η μετατροπή του Αγίου Θεόδωρου σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας σημαίνει ότι ο συντελεστής γης θα πέσει στο μηδέν. Όσοι έχουν επενδύσει στη γη, βασιζόμενοι στη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη, βλέπουν τις επενδύσεις και τα σχέδια τους να καταρρέουν. Σαν έκφραση του αγώνα τους για να μην επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα, οι κάτοικοι έχουν μέχρι τώρα συγκεντρώσει 700 υπογραφές από την κοινότητα και τις έχουν αποστείλει σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Μπορεί το κράτος να κωφεύσει στις φωνές ενός ολόκληρου χωριού;

ΡΑΕΚ: "Δεν πέφτει λόγος στους κατοίκους"

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" ημερ. 19/01/2007, ο Σόλωνας Κασσίνης, διευθυντής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, προειδοποιεί ότι εάν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ για ανάπτυξη ανανεώσιμον πηγών ενέργειας ώστε το 6% να προέρχεται από αυτές, θα πληρώσει βαρύ πρόστιμο. Ο ίδιος συμπληρώνει μετά ότι "οι κάτοικοι του Αγ. Θεοδώρου δεν έχουν καμία ανάμειξη στο αν θα γίνουν Αιολικά Πάρκα ή όχι".

Η Επιτροπή Αγώνα Για την Προστασία του Αγίου Θεόδωρου με χτεσινή της ανακοίνωση απαντά στον κ. Κασσίνη αφήνοντας αιχμές για τη δικαιοδοσία και την εκτελεστική εξουσία της αρχής. Η Επιτροπή διερωτάται ακόμα εάν ο διευθυντής της ΡΑΕΚ έχει εκπονήσει μελέτη που να συνυπολογίζει το κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό κόστος από την ενδεχόμενη καταστροφή που θα επιφέρουν τα Αιολικά Πάρκα, σε σχέση με το πρόστιμό που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα ρωτά με ποιο δικαίωμα ο κ. Κασσίνης αποφάσισε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο σε θέματα που αφορούν άμεσα την υγεία τους, στην εκμετάλλευση των περιουσιών τους και γενικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους στο χωριό όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ, 23.1.2007



Σημείωση 12ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κύπρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κύπρος:
Αιολικά πάρκα ή διαβολικά πάρκα, του Γιώργου Χριστοδουλίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Συνεχίζεται η μάχη για τα Αιολικά Πάρκα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα