Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Διαρκές Οικολογικό Έγκλημα στις Γλυφάδες Πυθαγορείου

Σάμος

του Μιχάλη Μιχαλιάδη

Οι Γλυφάδες είναι δύο μικρές λίμνες που βρίσκονται κοντά στο Πυθαγόρειο, λίγο μετά την έξοδο από αυτό και με κατεύθυνση προς το δημοτικό διαμέρισμα Χώρας. Η Μικρή και η Μεγάλη Γλυφάδα έχουν νερό χειμώνα – καλοκαίρι και η Μικρή Γλυφάδα επικοινωνεί με τη Μεγάλη με συνεχή ροή νερού.  Το νερό των Γλυφάδων προέρχεται από πολλές μικροπηγές που τις τροφοδοτούν με υφάλμυρα νερά ενώ δεν υπάρχουν στάσιμα νερά. Οι δύο αυτές λίμνες μαζί με το έλος Χώρας αποτελούν σημαντικούς βιότοπους της περιοχής. Στον υδροβιότοπο των Γλυφάδων συχνάζουν και φωλιάζουν μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί, πάπιες, αργυροπελεκάνοι αλλά και  ενδημιτικά. Στις όχθες και στις καλαμιές του μπορεί να συναντήσεις μικρά ερπετά και στα νερά του υπάρχουν μικρά και μεγάλα ψάρια.



Η περιοχή των Γλυφάδων εκτός από το οικολογικό ενδιαφέρον φιλοξενεί και μία σειρά από αρχαιότητες και ως εκ τούτου η σημασία της για το νησί αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ ευρίσκονται τα απομεινάρια του τείχους του Πολυκράτη, ο χώρος του Αρτεμισίου -του ναού της Αρτέμιδας- αλλά και του Παλαιοχριστιανικού Κοιμητηρίου της Παναγίτσας. 
Ο υδροβιότοπος περιλαμβάνεται στον κατάλογο υγροβιοτόπων που έχει εκδώσει το ΕΚΒΥ (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροβιοτόπων) καθώς και στις περιοχές του προγράμματος CORINE. Επίσης προστατεύεται και με το Χωροταξικό που ισχύει για το νησί της Σάμου (Προεδρικό Διάταγμα της 27/2/1995 (Τεύχος 4 - αρ. φύλλου 100).
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 27/2/1995 περί «Καθορισμού Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή των Δήμων και Κοινοτήτων της νήσου Σάμου (Ν. Σάμου)», οι Γλυφάδες ανήκουν στις περιοχές με στοιχείο Γ (περιοχές προστασίας φυσικών σχηματισμών), αποτελούν την υποπεριοχή Γ2 αυτού (περιοχή προστασίας των λιμνών Γλυφάδας) και σε αυτήν «απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει καταστροφή ή αλλοίωση των φυσικών σχηματισμών ή οπωσδήποτε διατάραξη του οικείου βιότοπου».
Παρά ταύτα, οι Γλυφάδες κατά καιρούς δέχονται μεγάλη πίεση από καταπατητές που με μπαζώματα προσπαθούν να εξαφανίσουν με κάθε τρόπο τον υγρότοπο. Έτσι, από το έτος 2000 και μετά έχει μπαζωθεί από «αγνώστους» (!!!) τμήμα της Μεγάλης Γλυφάδας και επίσης τμήμα της Μικρής Γλυφάδας που χρησιμοποιείται ως πάρκιν αυτοκινήτων και ναυπηγείο αναστύλωσης παλαιών σκαφών. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα αποτελεί διαρκή απειλή για την ύπαρξη του υδροβιότοπου γιατί απαιτεί τη χρήση διαλυτικών ουσιών για την επαναφορά των σκαφών σε καλή κατάσταση και επίσης άλλων συντηρητικών ουσιών για τη διατήρησή τους στον χρόνο, ουσίες που αποτελούν ισχυρά δηλητήρια για την ζωή που φιλοξενείται στα νερού του βιότοπου.
  Όμως, και ο Δήμος Πυθαγορείου κατά καιρούς χρησιμοποιώντας άκρως επικίνδυνες χημικές ουσίες (ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΕΣ) ραντίζει τα νερά και τις όχθες των λιμνών για να καταπολεμήσει τα κουνούπια του βιότοπου. Η δραστηριότητα αυτή είναι επιβλαβής για τον έμβιο κόσμο του βιότοπου και έχει σαν συνέπεια την εξολόθρευσή του.
Πριν από λίγες ημέρες, μετά από καταγγελίες που έφθασαν στην εφημερίδα μας, διαπιστώσαμε ότι κάποιοι αφαίρεσαν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπήρχε και στις δυο λίμνες με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ο πυθμένας τους. Από πληροφορίες μας,  αφαιρέθηκε το νερό των λιμνών για να αλιευθούν με ευκολία.
Η «Βίγλα» με πρωτοσέλιδα άρθρα της στα φύλλα 29 & 30, από το έτος 2000, έχει καταγγείλει τις παράνομες πράξεις που συντελούνται από τότε στην περιοχή και έχει δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό από την δράση των «αγνώστων» αλλά δυστυχώς κανείς δεν παρεμβαίνει. Οι επικλήσεις της κατά καιρούς για παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του Δήμου και των υπηρεσιών της Νομαρχίας έπεσαν στο κενό.
Με πρωτοσέλιδο άρθρο της και τίτλο «Η Γλυφάδα που δυσφημεί το Πυθαγόρειο», η εφημερίδα «ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ» της 13ης Νοεμβρίου 2006  αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Γλυφάδων Πυθαγορείου. Στο άρθρο της αναφέρει ότι «Διαφαίνεται ευκρινώς ότι η Δημοτική Αρχή Πυθαγορείου βλέπει δια της τεθλασμένης γραμμής το συνεχιζόμενο μπάζωμα της άλλωτε εντυπωσιακής Γλυφάδας και την εν συνεχεία μετατροπή αυτής σε Ταρσανά. Ντροπή Πυθαγορείτες και κυρίως για τους εκλεγμένους Δημ. Συμβούλους οι οποίοι καλύπτουν  τις παρανομίες οι οποίες ερμηνεύονται ακόμη και με τη δημιουργία δρόμου, εννοείται με το μπάζωμα, εξυπηρετώντας προφανώς Κροίσον ιδιώτη. Θέλετε φίλτατοι Πυθαγορείτες τουρισμό αλλά αξιοποιείστε πρώτα τους αρχαιολογικούς σας θησαυρούς εγγύς της Γλυφάδας καθώς και τα σε αφάνεια ευρισκόμενα τείχη του Πολυκράτους…».
Χθες ήταν ο Μεσόκαμπος, μετά τα Σεϊτάνια, ακολούθησε η Αλυκή και σήμερα είναι οι Γλυφάδες. Δεν υπάρχει σημαντική οικολογικά περιοχή του νησιού που να μην έχει μπει στο στόχαστρο των επιτήδειων. Μέσα σε όλα τα άλλα, ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι την τροποποίηση του Χωροταξικού του νησιού γιατί λένε οι λίγες προστατευόμενες περιοχές που έχουν απομείνει, αποτελούν τροχοπέδη στην «ανάπτυξη του τόπου». Για ποια όμως ανάπτυξη μιλούν ; Ανάπτυξη θεωρείται το χτίσιμο πολυτελών εξοχικών κατοικιών ή όποιας άλλης δραστηριότητας που αποσκοπεί και μόνο στην ικανοποίηση των ατομικών συμφερόντων των κάθε είδους καταπατητών ; Και πού, μέσα σε όλα αυτά, ευρίσκεται η προάσπιση του κοινού αγαθού που λέγεται φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ; Όμως ούτε καν για την ανάπτυξη του τόπου ενδιαφέρονται όλοι αυτοί, αφού η μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα στο νησί, ο τουρισμός μας, στηρίζεται στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική μας κληρονομιά που τόσο βάρβαρα προσβάλλουμε και υποβαθμίζουμε.
Αν είναι αλήθεια ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν δείκτες της κουλτούρας ενός τόπου, τι μπορούμε να πούμε για το επίπεδο του πολιτισμού μας ; Θα συνέβαινε άραγε κάποιο από όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, σε κάποια χώρα της υπόλοιπης Ευρώπης ; Ακόμα και οι γείτονές μας αναστήλωσαν και αξιοποίησαν την Αρχαία Έφεσο με αποτέλεσμα να προσελκύουν κατά χιλιάδες τους τουρίστες ενώ εμείς φροντίσαμε και θάψαμε την Ιερά Οδό της Αρχαίας Σάμου όσο πιο βαθειά μπορούσαμε. Τι μπορούμε να πούμε για όλους αυτούς που διέπραξαν και συνεχίζουν καθημερινά να διαπράττουν σειρά από εγκλήματα σε βάρος του φυσικού και  πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής Γλυφάδων Πυθαγορείου ειδικά αν αυτοί προβάλλονται σαν υπέρμαχοι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ή αν αποτελούν την εκάστοτε εκλεγμένη δημοτική αρχή ;  Τι μπορούμε να πούμε για τις αρμόδιες υπηρεσίες που ενώ έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται το κοινό αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, εθελοτυφλούν όλα αυτά τα χρόνια και ανέχονται αυτή την κατάσταση «ατιμωρητί» ; Βέβαια, ευθύνες έχουν και οι πολίτες αυτού του τόπου που «δεν βλέπουν» και «δεν ακούν» από φόβο ή αδιαφορία και άφησαν να εξελιχθεί η κατάσταση ως έχει σήμερα. Να γιατί αυτός ο τόπος με το τόσο λαμπρό παρελθόν δεν φαίνεται να έχει καμιά προοπτική για το μέλλον και καθημερινά μαραζώνει και υποβαθμίζεται.
 
Η Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου επειδή θεωρεί ότι :
-Η περιοχή των λιμνών Γλυφάδας Πυθαγορείου αποτελεί έναν από τους σημαντικούς υδροβιότοπους του νησιού μας, φυσικό καταφύγιο της άγριας ζωής του νησιού μας αλλά και των μεταναστευτικών πτηνών που έρχονται από τις βορειότερες χώρες για να περάσουν την ψυχρή περίοδο του έτους σε περιοχές με ηπιότερο κλίμα όπως η Σάμος και ως εκ τούτου θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας από όλους μας και ιδιαιτέρως από το κράτος.
-Η πατρίδα μας έχει αναλάβει νομικές δεσμεύσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των υδροβιότοπων, της άγριας ζωής και της διατήρησης της βιοποικιλότητος, ανάμεσά τους και ο εν λόγω υδροβιότοπος.
-Η παρουσία του υδροβιότοπου και της άγριας ζωής που φιλοξενεί έχει έμμεση οικονομική και πολιτιστική αξία για τον άνθρωπο. Ο υδροβιότοπος αυτός αποτελεί τόπο αναψυχής αλλά και επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης.
-Έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει σε ένα περιβάλλον οικολογικά ισόρροπο και κατάλληλο για την υγεία του και για τον λόγο αυτό η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματική επιταγή.
-Το μπάζωμα των Γλυφάδων έχει σαν συνέπεια την αλλοίωση του φυσικού σχηματισμού και την διατάραξη του βιότοπου, σε αντίθεση με τις διατάξεις του ισχύοντος Χωροταξικού της Σάμου που αναφέρονται στην περιοχή.
-Η δημιουργία χώρου ναυπηγικών δραστηριοτήτων αντίκειται στις δραστηριότητες που επιτρέπονται στον παρόντα χώρο σύμφωνα με τις διατάξεις του Χωροταξικού της Σάμου.
-Για την λειτουργία ναυπηγείου όπως και κάθε άλλης δραστηριότητας, πρέπει να υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
-Η χρήση από τον Δήμο Πυθαγορείου των επικίνδυνων οργανοφωσφορικών ουσιών για το ράντισμα των νερών των λιμνών και της παρόχθιας ζώνης τους αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την ύπαρξη του βιότοπου και συνεπώς αποτελεί παράνομη ενέργεια.
-Η απελευθέρωση του νερού από τις λίμνες και η σχεδόν εξαφάνιση του νερού τους αποτελεί δραστηριότητα αντίθετη με   την ύπαρξη του υδροβιότοπου γιατί διαταράσσει την οικολογική ισορροπία σε αυτόν αφού διαταράσσει την πληθυσμιακή σύνθεση της ζωής που κρύβει στα νερά του και συνεπώς παράνομη σύμφωνα με τις διατάξεις του Χωροταξικού που ισχύουν για την περιοχή.
-Η περιοχή αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και θα έπρεπε να προστατεύεται σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.
-Οι παραπάνω αναφερόμενες παράνομες πράξεις διαταράσσουν και προσβάλλουν το περιβάλλον και στερούν το δικαίωμα κοινής χρήσης και απόλαυσης  των περιβαλλοντικών αγαθών, δικαίωμα που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητος, με αναφορά της στα αρμόδια υπουργεία, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στον Εισαγγελέα Σάμου καταγγέλλει όλες τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες και αναμένει να διαπιστώσει την ευαισθησία της πολιτείας και την αντίδρασή της στα τεκταίνομενα στην περιοχή αυτή.

 

 



Σημείωση 110 Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σάμος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σάμος:
Σάμος Χίος - Αρχαία ναυάγια: εντοπίζονται αλλά παραμένουν ανεξερεύνητα


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Διαρκές Οικολογικό Έγκλημα στις Γλυφάδες Πυθαγορείου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα