Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φυσικοί Πόροι: Νόμος στην υπηρεσία των λατομείων

ΜήλοςΘεσμοθετείται η εξάπλωση των εξορύξεων σε ευρείες ζώνες εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων

Οτι το περιβάλλον, ως θεμελιώδης προϋπόθεση για ποιότητα ζωής, παραμελείται συστηματικά από τις κρατικές αρχές είναι δυστυχώς γνωστό. Τα παράνομα νταμάρια και οι τοξικές χωματερές είναι το συνηθισμένο θέαμα ανά την επικράτεια. Αλλά η παρασκευή θεσμικού πλαισίου για νομιμοποίηση και διευκόλυνση των καταστροφέων του περιβάλλοντος υπερβαίνει κάθε όριο, δεν είναι απλώς ολιγωρία ή άγνοια· είναι έγκλημα. Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει σήμερα μια απόπειρα να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι μέχρι τούδε δραστηριότητες των οποίων έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για το περιβάλλον.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο προβλέπεται ότι σε περιοχές με έντονη λατομική δραστηριότητα θεσπίζονται ειδικές ζώνες μέσα στις οποίες απαγορεύεται η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων που θα παρακωλύουν την εκμετάλλευση λατομείων. Το νομοσχέδιο είναι προδήλως σκανδαλώδες, αφού οι διατάξεις του είναι φωτογραφικές και βοηθούν την επέκταση δραστηριοτήτων δύο ουσιαστικά μεγάλων λατομικών επιχειρήσεων: της εταιρείας αργυρομεταλλευμάτων που ασχολείται με την εξόρυξη βαρυτίνης στη Μήλο και της εταιρείας «Μάρμαρα Διονύσου» στην Πεντέλη. Δύο περιοχές θαυμαστού φυσικού κάλλους παραδίδονται στα εξορυκτικά μηχανήματα, για να μετατραπεί η Μήλος σε απέραντο ορυχείο και να γίνει νταμάρι το ιστορικό βουνό της Πεντέλης. Για τα κέρδη δύο επιχειρήσεων καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι αν υπάρχει επίγνωση ότι το μέλλον αυτής της χώρας εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό, ο οποίος για να αναπτυχθεί χρειάζεται ανθηρό φυσικό περιβάλλον. Το δεύτερο ερώτημα: Η ηγεσία της χώρας λησμονεί τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας των φυσικών αποθεμάτων και τις διακηρυγμένες της αρχές για ισόρροπη ανάπτυξη;


30-07-06
 
 
 
Επέκταση των λατομείων εις βάρος του περιβάλλοντος
 Σκανδαλώδη ρύθμιση προωθεί με ν.σ. το υπουργείο Ανάπτυξης
Η καταστροφή του περιβάλλοντος νομιμοποιείται και ενθαρρύνεται πλέον από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ετοιμάσει και πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ένα νόμο περί λατομείων, ο οποίος, κατά τρόπο πρωτοφανή και σκανδαλώδη, προβλέπει ότι σε περιοχές που υπάρχουν αρκετές λατομικές δραστηριότητες μαζεμένες υπερισχύουν των άλλων δραστηριοτήτων (τουριστικών κ.λπ.), αλλά και του δικαιώματος του ιδιοκτήτη της γης για την ελεύθερη χρήση της ιδιοκτησίας του!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από άλλα αρμόδια υπουργεία για το νομοσχέδιο, το οποίο καταγγέλλεται ότι είναι στην ουσία μια φωτογραφική διάταξη προορισμένη να ευνοήσει την εταιρεία αργυρομεταλλευμάτων που κάνει εξόρυξη βαρυτίνης στη Μήλο και την εταιρεία «Μάρμαρα Διονύσου» της Πεντέλης. Στην ουσία, δηλαδή, η Μήλος από ένα ελκυστικό τουριστικό νησί των Κυκλάδων θα μετατραπεί σε βιομηχανικό λατομικό πάρκο, ενώ τα «Μάρμαρα Διονύσου» και οι άλλες λατομικές επιχειρήσεις της περιοχής θα μετατρέψουν σε νταμάρι ολόκληρη την Αττική!

Αναμένεται ότι οι κύριες αντιδράσεις θα προέλθουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, που ο πρωθυπουργός του έχει αναθέσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και σπεύδει τώρα να τον καπελώσει ο κ. Σιούφας, ευνοώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το επίμαχο άρθρο 4 του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τα εξής:

«Αρθρο 4

Ειδικές ζώνες εκμετάλλευσης βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων

1. Σε περιοχές της χώρας, στις οποίες η εκμετάλλευση λατομείων βιομηχανικών ορυκτών ή μαρμάρων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και η εκμετάλλευση αυτή ενόψει της έκτασης και της ποιότητας των κοιτασμάτων έχει ουσιώδη σημασία για την εθνική οικονομία, είναι δυνατόν με Προεδρικά Διατάγματα να καθορίζονται ειδικές ζώνες, μέσα στις οποίες το δικαίωμα εκμετάλλευσης των λατομείων αυτών ασκείται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

Για τον καθορισμό των ειδικών αυτών ζωνών λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των λατομείων, που έχει προηγηθεί, τα αποτελέσματα τυχόν ερευνών που έχουν διενεργηθεί, η γενικότερη γεωλογική δομή της κάθε περιοχής, τα θέματα ασφαλείας εργαζομένων και περιοίκων, οι προστατευόμενες ζώνες και τοπία, τα ευαίσθητα στοιχεία του περιβάλλοντος, η ανάγκη ισόρροπης διαχείρισης του χώρου και η ανάγκη ορθολογικής εκμετάλλευσης και οικονομίας των κοιτασμάτων.

2. Τα ως άνω Διατάγματα εκδίδονται με εισήγηση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, έπειτα από γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τα αποθέματα, την ποιότητα και την οικονομική σημασία των λατομικών ορυκτών, της αρμοδίας Επιθεωρήσεως Μεταλλείων για θέματα ασφαλείας και ορθολογικής εκμετάλλευσης και του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου για τα λοιπά ζητήματα της προηγουμένης παραγράφου.

Η διαδικασία για την έκδοση των Διαταγμάτων τούτων μπορεί να κινηθεί είτε μετά από αίτηση των Συνδέσμων των λατομικών επιχειρήσεων, που υποβάλλεται στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, είτε με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης.

3. Το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βιομηχανικού ορυκτού ή των βιομηχανικών ορυκτών ή μαρμάρων, κατά περίπτωση, για την άσκηση του οποίου έχει καθορισθεί ειδική ζώνη, υπερισχύει κατ’ αρχήν του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λοιπών ορυκτών εντός της ζώνης αυτής.

Κατ’ εξαίρεση, αν υπάρχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων σε σημαντικές ποσότητες και έχουν ουσιώδη σημασία για την εθνική οικονομία, το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτών υπερισχύει. Στην περίπτωση αυτή, μετά από γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προέχει των πάντων

4. Εντός των κατά τα ανωτέρω καθοριζομένων ειδικών ζωνών μπορεί να απαγορεύεται η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, ειδικώς προσδιοριζομένων στα Προεδρικά Διατάγματα, εφόσον από τις δραστηριότητες αυτές παρακωλύεται η εκμετάλλευση των λατομικών ορυκτών ή από την εκμετάλλευση των λατομικών ορυκτών παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων.

Επί πλέον για την άσκηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λατομικών ορυκτών εντός των ως άνω ειδικών ζωνών υποχωρούν και άλλοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, εκτός από αυτούς που ανάγονται στην ασφάλεια της χώρας ή των περιοίκων.

Οι εκμεταλλευόμενοι λατομεία εντός των ειδικών ζωνών δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την κατασκευή τυχόν έργων δημοσίας ανάγκης και χρησιμότητας, έχουν όμως το δικαίωμα αποζημιώσεως σύμφωνα με το κοινό δίκαιο.

5. Κατά το στάδιο καθορισμού των ως άνω ειδικών ζωνών έχει ανάλογη εφαρμογή η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου.

6. Με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί με εισήγηση των ως άνω υπουργών, θα καθοριστούν οι λεπτομέριες εφαρμογής του παρόντος άρθρου».

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 30-07-06

Κοινό μέτωπο κατά λατομείων ζητάει η Μήλος
 Διεκδικεί δημοτική έγκριση

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Μήλος με αφορμή το προσχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης για τη λατόμευση. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητείται να μη χωροθετούνται εξορυκτικές δραστηριότητες χωρίς προηγούμενη έγκριση της δημοτικής αρχής, η οποία θα διατηρεί δικαίωμα βέτο. Οργανώνοντας την αντίδραση στο προσφάτως ανακοινωθέν προσχέδιο, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού αποφάσισε να συντονίσει τις δυνάμεις του με το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για «κοινό μέτωπο» στη δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, ο δήμος της Μήλου προωθεί τη συγκρότηση χωροταξικού σχεδίου για το νησί, με το οποίο θα ορισθούν και οι βασικές κατευθύνσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τόπο. Ο νέος νόμος για τα λατομεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τον χωροταξικό σχεδιασμό και να υπόκειται σε αυτόν, σημειώνουν στην «Κ» οι αρχές της Μήλου.

Βέτο των αρχών Μήλου σε νέες άδειες εξόρυξης
 Ζητούν να ολοκληρωθεί πρώτα ο χωροταξικός σχεδιασμός
Του Γιωργου Λιαλιου

Να μη δοθούν νέες άδειες εξόρυξης και να μην επεκταθούν οι υπάρχουσες, έως ότου ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού, ζητούν οι αρχές της Μήλου. Με νέα απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού τονίζει ότι θα πρέπει «να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης για χωροθετήσεις λατομικών δραστηριοτήτων». Παράλληλα αποφάσισε να συντονίσει τις θέσεις του με το Τεχνικό Επιμελητήριο, την ΚΕΔΚΕ και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ώστε από κοινού να αντιταχθούν στο προσχέδιο νόμου για τα λατομεία, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι αρχές της Μήλου οργανώνουν συστηματικά την αντίδρασή τους, μετά τις αποκαλύψεις της «Κ» (30 Ιουλίου 2006) για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου για τη λατόμευση. Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε στον βασικό άξονα των θέσεων, που καθορίζουν τις μετέπειτα κινήσεις των κατοίκων του νησιού.

Στον πυρήνα αυτών βρίσκεται το αίτημα να μη δοθεί καμία άδεια νέου ορυχείου ή επέκτασης του υπάρχοντος προτού ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού. «Ο Δήμος Μήλου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να μπορέσει να προκηρύξει άμεσα τη σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ (σ.σ. Σχέδιο Χωροτακτικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, το αντίστοιχο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους). Δεν γίνεται να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση οι ξενοδόχοι και διαφορετική οι εξορυκτικές επιχειρήσεις» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Μήλου κ. Γιώργος Τσαΐνης. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο κανόνων, που να ορίζει το μέλλον του νησιού. Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να υπερέχει του πλαισίου αυτού, συνεπώς η Μήλος πρέπει να εξαιρεθεί από το άρθρο 4 του προσχεδίου νόμου για τις ειδικές ζώνες εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με ψήφισμά του, με ημερομηνία 29 Αυγούστου 2006, το διοικητικό συμβούλιο Μήλου:

- Τάσσεται υπέρ της ισόρροπης και αειφορικής ανάπτυξης του νησιού και απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για μια ελεγχόμενη εξορυκτική δραστηριότητα.

- Ζητεί να μη δοθεί καμία νέα άδεια ορυχείου ή επέκταση του υπάρχοντος μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο ΣΧΟΑΑΠ.

- Να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη και η δυνατότητα βέτο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης λατομείων.

- Οι προβλέψεις για την αποκατάσταση του τοπίου να είναι αυστηρές και να επιβάλλεται παράλληλη αποκατάσταση με τις εργασίες εξόρυξης.

Με αφετηρία τις θέσεις αυτές, οι δημοτικές αρχές της Μήλου ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με το ΤΕΕ, την ΚΕΔΚΕ και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. «Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματολογία μας και να έχουμε κοινή φωνή με το ΤΕΕ, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ στο επόμενο στάδιο της δημόσιας διαβούλεσης για τον νόμο» λέει ο δήμαρχος Μήλου. «Για τον λόγο αυτό ορίσαμε ειδική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από θέμα και θα καταλήξει στο κείμενο των παρατηρήσεων και προτάσεών μας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, μας υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις απόψεις μας».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της «Κ», το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε περιοχές που υπάρχουν συγκεντρωμένες αρκετές λατομικές δραστηριότητες υπερισχύουν των άλλων δραστηριοτήτων (τουριστικών κ.λπ.), αλλά και του δικαιώματος του ιδιοκτήτη της γης για την ελεύθερη χρήση της ιδιοκτησίας του.

Μάλιστα ορισμένες διατάξεις φέρονται να «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αττική και στη Μήλο, σημείο πάντως που διέψευσε με επιστολή του στην «Κ» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 08-09-06



Σημείωση 11ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Μήλος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Μήλος:
Φίδια και... οδηγίες ζώνουν τη Mήλο


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νόμος στην υπηρεσία των λατομείων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα