Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Φίδια και... οδηγίες ζώνουν τη Mήλο

Μήλος

της Έλενας Kαρανάτση

«Το κυνήγι της οχιάς» είναι ο τίτλος του σίριαλ που διαδραματίζεται στη Μήλο, από τότε που το νησί μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αφορμή την προστασία της σπάνιας οχιάς mikrovipera sch-weizeri. Η Ελλάδα απειλείται από την Κομισιόν με μεγάλο πρόστιμο για πλημμελή μέριμνα του φιδιού που ενδημεί στη δυτική Μήλο, με το αιτιολογικό ότι ουσιαστικά κινδυνεύει από τους βοσκούς, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται πως η οχιά απειλείται περισσότερο από τη συστηματική συλλογή και το εμπόριο φιδιών. Ανυπόσταστο θεωρεί το ευρωπαϊκό σκεπτικό ο φυσιολατρικός και εξωραϊστικός σύλλογος Εμποριού Μήλου και υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη οχιά δεν είχε εξαφανιστεί ούτε καν από τους λεγόμενους... φιδάδες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι, «αιτία της μείωσης του πληθυσμού της σπάνιας οχιάς είναι τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν όσοι θέλουν να την αποκτήσουν, η ανάπτυξη της περιοχής και οι θάνατοι από τα αυτοκίνητα».Αξίζει να σημειωθεί ότι η οχιά της Μήλου αγοράζεται από φανατικούς συλλέκτες ερπετών, συνήθως Βορειοευρωπαίους, έναντι 2.000 ευρώ(!) λόγω σπανιότητας του είδους. Μάλιστα, μέχρι πρότινος, ορισμένοι επισκέπτονταν τη Μήλο προκειμένου να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες δηλητηρίου για εμπορικούς λόγους.

«Είναι δυνατόν να απειλείται η οχιά από τους βοσκούς;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι του νησιού και επισημαίνουν ότι είναι τελείως αβάσιμος ο ισχυρισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι επιτρέπεται η βοσκή βοοειδών, καθώς μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι βοοειδές δεν υπάρχει στην περιοχή της δυτικής Μήλου.

Από τα 90 είδη ερπετών της Ευρώπης, περισσότερα από τα μισά ζουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και τα πέντε είδη οχιάς με πιο σπάνια την microvipera schweizeri, που ενδημεί στις Δυτικές Κυκλάδες και κυρίως στη Μήλο.

Ο φυσιολατρικός σύλλογος του νησιού υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη οχιά παρουσιάζει την ίδια διασπορά όχι μόνο σε όλη την έκταση της Μήλου, αλλά και στα γειτονικά νησιά, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο, καθώς επίσης και στις γύρω ακατοίκητες νησίδες, όπως η Πολύαιγος. «Η δυτική Μήλος αποτελείται από νόμιμες ιδιοκτησίες και οι κάτοικοί της έχουν δικαιώματα. Ο προτεινόμενος χαρακτηρισμός του 60% της έκτασης του νησιού ως πάρκου ελεύθερων και επικίνδυνων φιδιών είναι κάτι αδιανόητο και πρωτοφανές στην Ευρώπη και ουσιαστικά απαξιώνει τη Μήλο», υποστηρίζει ο σύλλογος.

Τα μέλη του συλλόγου αναρωτιούνται ακόμα για ποιο λόγο και με ποια αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση παρακολουθούνται στη Μήλο τα φίδια με πομπούς και δέκτες από ομάδα ανθρώπων. Η απάντηση έρχεται από το κοινοτικό πρόγραμμα προστασίας βιοτόπων Natura 2000, το οποίο προβλέπει παρακολούθηση πληθυσμών της οχιάς Μήλου με συγκεκριμένες επιστημονικές μεθόδους συλλογής και καταμέτρησης.

Πάντως, οι κάτοικοι της Mήλου προτείνουν να επιλεγεί ένας μικρός απομονωμένος και ακατοίκητος χώρος, όπως οι νησίδες που βρίσκονται κοντά στη Μήλο, και που διαθέτουν τις ίδιες γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες, όπου ενδημεί το ίδιο είδος οχιάς.Σημείωση 11ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Μήλος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Μήλος:
Φίδια και... οδηγίες ζώνουν τη Mήλο


     Article Rating
Average Score: 3
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Φίδια και... οδηγίες ζώνουν τη Mήλο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα