Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Για το απεμπλουτισμένο ουράνιο

?λλη ΕλλάδαΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
13 Μαΐου 2009

Ένα χρόνο μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου  
Ανοικτή Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων  για το απεμπλουτισμένο ουρανίου


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – με πρωτοβουλία των Πρασίνων – ψηφίσματος «σχετικά με τα όπλα (απεμπλουτισμένου) ουρανίου και τις επιπτώσεις που έχουν επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος – προς την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων» (22/5/2008). Το ψήφισμα αυτό αλλά και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες από τις κυβερνήσεις.

Για το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, το απεμπλουτισμένο ουράνιο συνδέεται αποκλειστικά με τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Όμως το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται σε οπλικά συστήματα και ως γόμωση στα βλήματα   που χρησιμοποιούνται και σήμερα από πολλούς στρατούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει αν έλαβε κάποια μέτρα για συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του ψηφίσματος και ιδιαίτερα για τον έλεγχο περιοχών στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια ασκήσεων, την παρακολούθηση της υγείας ανδρών των ενόπλων δυνάμεων που χειρίστηκαν παρόμοιο εξοπλισμό ή βρέθηκαν σε περιοχές όπου έγινε χρήση του καθώς και για την ενημέρωση όσων έχουν εκτεθεί σε πιθανό κίνδυνο από τη χρήση εξοπλισμού με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν σχετικό σχέδιο ψηφίσματος στο πλαίσιο της Βαλκανικής Συνάντησης των Πρασίνων Κομμάτων που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Πράσινο Διάλογο Ανατολής Δύσης στις 15 και 16 Μαΐου, ώστε να κλιμακώσουμε από κοινού την πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών μας.  

                                                                    Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979952070

 Συνημμένα
(α) Ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση
(β) Κείμενο με πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
(γ) Το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

(α) Ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση
 
 Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει κατά πόσο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (22/5/2008) «σχετικά με τα όπλα (απεμπλουτισμένου) ουρανίου και τις επιπτώσεις που έχουν επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος – προς την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων» και ιδιαίτερα με τα σημεία που αφορούν:
 (α) «…στην πλήρη ενημέρωση του εν αποστολή στρατιωτικού και πολιτικού τους προσωπικού, καθώς και τις επαγγελματικές τους οργανώσεις, σχετικά με την πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί ή να ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο στο θέατρο επιχειρήσεών τους, καθώς και να λάβουν επαρκή προστατευτικά μέτρα…»,
 (β) «…στην περιβαλλοντική καταγραφή των επιβαρυμένων με απεμπλουτισμένο ουράνιο περιοχών (συμπεριλαμβανομένων των πεδίων ασκήσεων) και να παράσχουν πλήρη υποστήριξη – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής – σε σχέδια υπέρ των θυμάτων και των συγγενών τους, καθώς και σε επιχειρήσεις αποκαθαρισμού των πληγεισών περιοχών, εφόσον επικυρωθεί η αρνητική επίπτωση επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος…»,
 (β) «…καλεί και πάλι εντόνως όλα τα κράτη μέλη και τις χώρες του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μορατόριουμ της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου καθώς να εντείνουν τις προσπάθειες για την παγκόσμια απαγόρευσή τους, για τη συστηματική παύση της παραγωγής και προμήθειας τέτοιων όπλων…».
 Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε, επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα  πληροφορίες (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι απόρρητες αφού οι διάφοροι στρατοί γνωρίζουν ακριβώς τι είδους εξοπλισμό διαθέτουν οι άλλοι στρατοί) και απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε:
- Κατέχει ακόμα η χώρα μας οπλικά συστήματα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο;
- Με τι τρόπο και πότε σκοπεύει να συμμορφωθεί η χώρα μας με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
- Στις προδιαγραφές για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και γενικότερα οπλισμού περιλαμβάνεται κάποιος όρος για την γνωστοποίηση της ύπαρξης ή όχι απεμπλουτισμένου ουρανίου; Αγοράζει ακόμα και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση παρόμοια οπλικά συστήματα και βλήματα;
 - Χρησιμοποιούνται από το ναυτικό, την αεροπορία ή τον στρατό ξηράς βλήματα οποιουδήποτε διαμετρήματος που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια ασκήσεων τόσο στην Ελλάδα ή σε κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες σε άλλα πεδία βολής εκτός Ελλάδας;
 - Χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν στο παρελθόν άλλες συμμαχικές δυνάμεις βλήματα και οπλισμό απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων στην Ελλάδα;
 - Τέτοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε διεθνή χώρο πολύ κοντά στη χώρα μας από δυνάμεις άλλων χωρών στα πλαίσια ασκήσεων του ΝΑΤΟ ή άλλων ασκήσεων;
 - Παίρνει μέτρα προφύλαξης και ποια το στρατιωτικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με απεμπλουτισμένο ουράνιο;
 - Τι μέτρα ελήφθησαν σε περιοχές όπου αποδειγμένα διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν έγινε εκτεταμένη χρήση οπλισμού με απεμπλουτισμένο ουράνιο;
 - Έχει το Υπουργείο Εθνικής ?μυνας σε συνεργασία ίσως με το Υπουργείο Υγείας κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας όλων όσοι εκτέθηκαν συστηματικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων και της θητείας τους σε απεμπλουτισμένο ουράνιο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση:
* Να καθιερώσει τακτικό περιοδικό έλεγχο όλων των πεδίων βολής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
* Να ενημερώσει όσους έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια όπλα ή με περιοχές επιβαρυμένες από αυτά, και να τους προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια για την πρόληψη ή των περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία τους.
* Να ξεκινήσει διπλωματική πρωτοβουλία για συνθήκη που θα δεσμεύει όλες τις βαλκανικές χώρες για απαγόρευση της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

(β) Το πρόβλημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου

 Ποιο είναι το πρόβλημα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο;
 Είναι γνωστό στους ειδικούς αλλά όχι στο ευρύ κοινό ότι πολλά από τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και βλήματα έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU). Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για να αυξηθεί η αντοχή τους και η δυνατότητα τους στη διάτρηση σκληρών αντικειμένων, όπως είναι τα θωρακισμένα οχήματα, τσιμεντένιες αποθήκες κα. Τα βλήματα με την επικάλυψη απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ιδιαίτερα διατρητικά και διαπερνούν ακόμα και τα πιο σκληρά συστήματα θωράκισης. Εκτός όμως από τα βλήματα διαφόρου διαμετρήματος και οπλισμού, (πχ. για άρματα Μ1Α1 Abrams, επιθετικά αεροσκάφη Α-10, πύραυλοι Τόμαχωκ), η πολεμική βιομηχανία άρχισε να χρησιμοποιεί αυτό το τοξικό υλικό, και για την θωράκιση τανκς, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, ελικοπτέρων και πολεμικών αεροσκαφών για να είναι «απρόσβλητα» από συνηθισμένα βλήματα.

 Για πρώτη, μάλλον, φορά τα βλήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν το 1991 στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και αργότερα στην Γιουγκοσλαβία και στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου (Ιράκ). Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου καταστράφηκαν 29 «συμμαχικά» οχήματα (κατά λάθος από «συμμαχικά πυρά») και 1400 από τα συνολικά 3.700 ιρακινά τανκς από βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

 Η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στην παραγωγή βλημάτων διαφορετικού διαμετρήματος αλλά και στην επίστρωση τεθωρακισμένων, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ελικοπτέρων είναι μια καλή «λύση» για την πυρηνική βιομηχανία ώστε να ξεφορτωθεί ποσότητα τοξικών αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία διαχωρισμού των ισοτόπων.

 Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ουράνιο με ισότοπο 235 μειωμένο από 0,72% στο 0,2% που εκπέμπει σύμφωνα με το Πεντάγωνο «μόνο» το 60% της ακτινοβολίας του μη-εμπλουτισμένου ουρανίου. Σύμφωνα με ερευνητές ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου έξω από το μεταλλικό του περίβλημα μπορεί να εκπέμπει σε μία ώρα ραδιενέργεια όση 50 ακτινοβολίες – Χ. Ένας οδηγός άρματος μάχης μπορεί να λαμβάνει μια δόση ραδιενέργειας ίση με 0,13 mrem την ώρα από τη θωράκιση με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έχει το τανκ που οδηγεί. Σε διάστημα 64 ωρών θα έχει εκτεθεί στο κεφάλι του σε ποσότητα ραδιενέργειας που θα έχει ξεπεράσει το όριο που θέτει η αμερικανική επιτροπή πυρηνικών κανονισμών για έκθεση σε ανθρωπογενείς πηγές ραδιενέργειας ολόκληρου του σώματος για ένα ολόκληρο έτος.

 Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου γίνονται πιο ραδιενεργά και τοξικά όταν καίγονται ή εκρήγνυνται μια και ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα το 70% του υλικού σε μορφή εξαιρετικά ραδιενεργής και τοξικής σκόνης που μπορεί να εισέλθει στα πνευμόνια ή να περάσει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον οργανισμό του ανθρώπου και κυρίως στα νεφρά. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα απλό μόριο απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να εκθέσει κάποιο άτομο σε ακτινοβολία 800 φορές πάνω από το όριο που θέτουν για εξωτερική έκθεση οι κανονισμοί στις ΗΠΑ.

 Καθώς το πυροβόλο απεμπλουτισμένου ουρανίου θερμαίνεται, το ουράνιο μετατρέπεται σε αεροζόλ, ελευθερώνοντας υψηλές ποσότητες ραδιενέργειας. Σύννεφα σκόνης τοξικών οξειδίων του ουρανίου διασκορπίζονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια ασκήσεων, ατυχημάτων ή πολεμικών επιχειρήσεων.  Η χρήση 25 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε πάνω από 500.000 ανθρώπους.

 Οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Κόλπο και η χρήση 300 περίπου τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου άφησαν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία όχι μόνο χιλιάδων Ιρακινών αλλά και μεγάλου αριθμού αμερικανών βετεράνων του πολέμου. Για κάθε τόνο χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου παράγονται 5-6 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου χαμηλής ραδιενέργειας.
 
  «Στρατιωτικά τοξικά με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου: Τα πυρηνικά απόβλητα ως όπλο»
  Ο εμπλουτισμός του ουρανίου για χρήση σε πυρηνικά όπλα και αντιδραστήρες παράγει διάφορα παραπροϊόντα/απόβλητα, συμπεριλαμβανομένου του απεμπλουτισμένου ουρανίου(D.U). Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, το Υπουργείο ?μυνας των Η.Π.Α έχει κατασκευάσει πυρομαχικά χρησιμοποιώντας πυρηνικά απόβλητα, τα οποία είναι ραδιενεργά και τοξικά. Επιβεβαιώσεις για ζημιές  στο περιβάλλον η στην ανθρώπινη υγεία έχουν σταθερά αυξηθεί, παρά τις διακηρύξεις  του  Πεντάγωνου ότι τέτοιες επιδράσεις δεν θα συνέβαιναν.

  Η Υποεπιτροπή για την Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων, που υπάγεται στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  των Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί τα πυρομαχικά με  D.U όπλα μαζικής καταστροφής, με αδιευκρίνιστες συνέπειες και ασυμβίβαστα με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο.

 ..O χρόνος για την μείωση της ακτινοβολίας του D.U στο ήμισυ και της μετατροπής του σε άλλο υλικό (Half-live) είναι 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια.
 Το όπλα με D.U χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σύρραξη στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το1991. Πάνω από 350 τόνοι D.U  αφέθηκαν στο χώμα ,στον αέρα και στο νερό στο Ιράκ και το Κουβέιτ. Το D.U χρησιμοποιήθηκε στη Βοσνία (1994-1995), στο Κόσοβο (1999) και το Ιράκ(2003) και ίσως έχει χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν(2001-2003).
 Βετεράνοι και πολίτες σΆ αυτούς τους πολέμους εκτέθηκαν σε D.U,  και αυτό το εισπνεόμενο D.U αντιπροσωπεύει ένα σοβαρά αυξημένο κίνδυνο για κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ολέθριους καρκίνους.
 Το D.U έχει παραχθεί και δοκιμαστεί σε πολλές τοποθεσίες  στις Η.Π.Α., δημιουργώντας εκτεταμένη μόλυνση: Στο  εργοστάσιο National Lead Industries, Colony NΥ, το οποίο έκλεισε το 1980 αφού βρέθηκαν σωματίδια D.U 26 μίλια μακριά και τα επίπεδα D.U στο έδαφος ήταν 500 φορές πάνω από ότι σε γειτονικές περιοχές (Len Dietz 1996).  Στο Starmet Concord ,MΑ, 400.000 λίτρα D.U και άλλες τοξικές ουσίες ρίχθηκαν σε ένα λάκκο  για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Το D.U μόλυνε το χώμα και τα υπόγεια ύδατα, και επεκτείνεται προς τις παροχές πόσιμου νερού (Citizens Research and Environmental Watch, Concord, MA).

 Μία πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού στρατού βρήκε ότι το D.U καταστρέφει  τα χρωμοσώματα των ανθρώπινων γονιδίων (U.S Armed Forces Radiobiology Institute)…Το D.U. παραμένει στο  περιβάλλον για πολλά χρόνια μετά την χρήση σε δοκιμή η σε μάχη και μπορεί να φτάσει στους ανθρώπους μέσω διαφόρων διόδων , που περιλαμβάνουν το χώμα ,τον αέρα , το πόσιμο νερό και την τροφή…Στο πρώην σταθμό δοκιμών Jefferson Proving Ground Madison, το D.U εισχώρησε στην τροφική αλυσίδα  και βρέθηκε σε ελάφια , μύδια και ψάρια.(Lockheed analytical Service)…

 To D.U βρέθηκε στο Κόσοβο δυο χρόνια μετά από την χρήση του εκεί.
 Ερευνητές βρήκαν τοποθεσίες επιβαρυμένες με D.U  10.000 φορές περισσότερο από το κανονικό., βρήκαν D.U μολυσμένο με πλουτώνιο, και βρήκαν επιβεβαιώσεις για σκόνη  D.U  μεταφερόμενη με τον αέρα.(Πρόγραμμα Περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών).
 …Ερευνητές βρήκαν εκτεταμένη  μόλυνση με D.U σε χώμα, αέρα και λειχήνες σε Σερβία και Μαυροβούνιο,  δύο χρόνια μετά την σύρραξη εκεί. (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών).
 Το D.U παραμένει σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη επτά χρόνια μετά την χρήση του.
 Σωματίδια βρέθηκαν μέσα στον αέρα κτιρίων και στο πόσιμο νερό.
                                                                                             (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών).»
 
 Πηγές:Military Toxics Project Depleted Uranium Ammunition: Nuclear Waste as a Weapon
 Depleted Uranium Working Group marionkuepker@compuserve.com
 
 Depleted Uranium: the Trojan horse of Nuclear War by Leuren Moret (The Journal of International Issues, July 1, 2004)    www.mindfully.org/Nucs/2004/DU-Trojan Horse1jul05
                                                                                              
Η παρουσία απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πολεμικό εξοπλισμό στην Ελλάδα

Αν και ο ελληνικός πληθυσμός ευαισθητοποιήθηκε και ανησύχησε από τις πληροφορίες ότι κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή έρευνα ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες απεμπλουτισμένου ουρανίου σε οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες ασκήσεις είτε για τυχόν εξοπλισμό που συνεχίζει να έχει απεμπλουτισμένο ουράνιο. Δεν είναι επίσης γνωστό αν λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας του προσωπικού που εκτίθεται στον εξοπλισμό αυτό, αν και οι οδηγίες αναφέρουν την υποχρέωση ειδικών μέτρων προφύλαξης.

Πάντως είναι  γνωστό ότι τουλάχιστον στο παρελθόν διάφορα βλήματα και εξοπλισμός με απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκαν από το ναυτικό, την αεροπορία και το στρατό της χώρας μας. Είναι μάλλον πιθανόν ότι τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ-113Α2  που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί στον Περσικό κόλπο και χαρίστηκαν στον ελληνικό στρατό μετά τη χρήση τους μπορεί να μην ήταν απαλλαγμένα από απεμπλουτισμένο ουράνιο.
 
Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ασκήσεις, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται τα αναγκαία προστατευτικά μέσα για τους στρατευμένους έφεδρους ή το μόνιμο προσωπικό, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις ποσότητες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Σε πολλά πεδία βολής δεν έγινε κάποια συστηματική έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης παρόμοιων βλημάτων αλλά ούτε και το προσωπικό που εκτέθηκε, χωρίς συχνά να το γνωρίζει, παρακολουθείται συστηματικά και καταγράφεται η πορεία της υγείας του.

Η πτώση του ελικοπτέρου Απάτσι στην Εύβοια τον Νοέμβριο 2008 δεν άνοιξε αυτό το θέμα.   Η Ελλάδα διαθέτει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache ή τα άρματα μάχης Μ1Abrams τα οποία έχουν συνδεθεί με την παρουσία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το σχετικά χαμηλό κόστος βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, καθώς και η ικανότητά τους να διαπερνούν τη θωράκιση των εχθρικών στόχων ιδιαίτερα των αρμάτων μάχης, τα κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικά σε αρκετούς στρατιωτικούς.

Από τα οπλικά αυτά συστήματα η Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον ένα, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, ενώ οπλικά συστήματα σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου διαθέτει και η Τουρκία. Οι σχετικές πληροφορίες παραμένουν απόρρητες μόνο για τους πολίτες, ενώ στην πράξη κάθε στρατός γνωρίζει με ακρίβεια τι είδους εξοπλισμούς χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι.


(γ) Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου

Στις 22/5/2008 υιοθετήθηκε μετά από ενεργή παρέμβαση και των Πρασίνων ένα σημαντικό ψήφισμα σχετικά με τα όπλα (απεμπλουτισμένου) ουρανίου και τις επιπτώσεις που έχουν επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος με στόχο την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων. Θυμίζουμε ότι όλα τα Πράσινα κόμματα καταδίκασαν τη χρήση όπλων απεπλουτισμένου ουρανίου τόσο στον πόλεμο του Κόλπου όσο και κατά την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Mαΐου 2008 σχετικά με τα όπλα (απεμπλουτισμένου) ουρανίου και τις επιπτώσεις που έχουν επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος – προς την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης τέτοιων όπλων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,
–   έχοντας υπόψη τα προηγούμενα ψηφίσματά του για τις επιζήμιες συνέπειες της χρήσης ουρανίου (συμπεριλαμβανομένου του απεμπλουτισμένου ουρανίου) σε συμβατικά όπλα,
–   έχοντας υπόψη την ομιλία του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ επΆ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος σε Πολέμους και Ένοπλες Συγκρούσεις (6 Νοεμβρίου 2002),
–   έχοντας υπόψη το ψήφισμα A/RES/62/30 που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 5 Δεκεμβρίου 2007, στο οποίο εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει επί της υγείας η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου,
–   έχοντας υπόψη το άρθρο 108, παράγραφος 5, του Κανονισμού του,
A.   λαμβάνοντας υπόψη ότι το (απεμπλουτισμένο) ουράνιο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις, τόσο σε πυρομαχικά κατά οχυρωμένων στόχων σε αγροτικά και αστικά περιβάλλοντα όσο και ως ανθεκτική θωρακισμένη προστασία από επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό,
B.   λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τότε που χρησιμοποιήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις στον πρώτο πόλεμο κατά του Ιράκ, έχουν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες για τη ραδιολογική και χημική τοξικότητα των λεπτών σωματιδίων ουρανίου που παράγονται κατά την πρόσκρουση αυτών των όπλων επί σκληρών στόχων· λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες για τη μόλυνση των εδαφών και των υπογείων υδάτων από πυρομαχικά που δεν πέτυχαν το στόχο τους, καθώς και για τις επιπτώσεις τους επί των αμάχων,
Γ.   λαμβάνοντας υπόψη ότι, παρότι η επιστημονική έρευνα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βρει αδιάσειστες αποδείξεις βλαβών, υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες σχετικά με τις επιζήμιες και συχνά θανατηφόρες συνέπειες επί στρατιωτικών και πολιτών,
Δ.   λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πρόοδοι όσον αφορά την κατανόηση των κινδύνων που εκπροσωπεί για το περιβάλλον και την υγεία το απεμπλουτισμένο ουράνιο και ότι είναι πλέον καιρός να προσαρμοστούν οι διεθνείς στρατιωτικές προδιαγραφές προς τις εξελίξεις αυτές,
E.   λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πολεμικές συγκρούσεις έρχεται σε αντίθεση με τους βασικούς κανόνες και αρχές που περιέχονται στο γραπτό και εθιμικό διεθνές, ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό δίκαιο,
1.   παροτρύνει τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την παράγραφο 1 του προαναφερθέντος ψηφίσματος του ΟΗΕ και να υποβάλουν έκθεση των απόψεών τους όσον αφορά τις επιπτώσεις της χρήσης οπλισμού και πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο·
2.   συνιστά να περιλάβει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στην επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ασφάλεια την ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά η σκοπιμότητα της μελλοντικής χρήσης μη τηλεκατευθυνόμενων βλημάτων καθώς και βομβών διασποράς, ναρκών και άλλων όπλων με αδιάκριτες επιπτώσεις, όπως τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου·
3.   ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναθέσουν επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε ευρωπαϊκό και διεθνές στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό·
4.   παροτρύνει τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο μελλοντικών επιχειρήσεων, να μην χρησιμοποιούν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε επιχειρήσεις Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την ?μυνα και να μην αναπτύσσουν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό σε περιοχές όπου δεν είναι εγγυημένο ότι δεν έχει ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο·
5.   παροτρύνει τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενημερώσουν πλήρως το εν αποστολή στρατιωτικό και πολιτικό τους προσωπικό, καθώς και τις επαγγελματικές τους οργανώσεις, σχετικά με την πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί ή να ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο στο θέατρο επιχειρήσεών τους, καθώς και να λάβουν επαρκή προστατευτικά μέτρα·
6.   καλεί τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προβούν σε περιβαλλοντική απογραφή των μολυσμένων με απεμπλουτισμένο ουράνιο περιοχών (συμπεριλαμβανομένων των πεδίων ασκήσεων) και να παράσχουν πλήρη υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής) σε σχέδια υπέρ των θυμάτων και των συγγενών τους, καθώς και σε επιχειρήσεις αποκαθαρισμού των πληγεισών περιοχών, εφόσον επικυρωθεί η αρνητική επίπτωση επί της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος·
7.   καλεί και πάλι εντόνως όλα τα κράτη μέλη και τις χώρες του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μορατόριο της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και να εντείνουν τις προσπάθειες για την παγκόσμια απαγόρευσή τους, καθώς και για τη συστηματική παύση της παραγωγής και προμήθειας τέτοιων όπλων·
8.   καλεί τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για τη σύναψη διεθνούς συνθήκης - μέσω του ΟΗΕ ή μέσω "συνασπισμού των προθύμων" - για τη θέσπιση απαγόρευσης της εξέλιξης, παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς, δοκιμής και χρήσης όπλων ουρανίου καθώς και για την καταστροφή ή ανακύκλωση των υφιστάμενων αποθεμάτων, εφόσον υπάρξουν αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις των βλαβών που προκαλούν τα όπλα αυτά·
9.   αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια των κρατών μελών, στο NATO και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του NATO, στον ΟΗΕ και στο Πρόγραμμα των ΗΕ για το Περιβάλλον, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατιωτικών Οργανώσεων, στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Για το απεμπλουτισμένο ουράνιο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα