Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Καθαρισμός ακτών και βυθού στον Ωρωπό: απολογισμός

?λλη ΕλλάδαΔίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εθελοντικός καθαρισμός ακτών και βυθού στον Ωρωπό


Ένα φορτηγό απορρίμματα και ανακυκλώσιμα υλικά μάζεψαν την Κυριακή 10 Μαΐου από την παραλία Βαρικού στον Ωρωπό και από το βυθό της θάλασσας  200 τουλάχιστον εθελοντές και δύτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» σε έναν από τους εθελοντικούς καθαρισμούς που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

    Ο καθαρισμός του Ωρωπού, εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «Καθαρίστε τη Μεσόγειο»(1) που φέτος κλείνει 14 χρόνια συνεχούς και συνεπούς υλοποίησης. Ήδη ο αριθμός των συμμετοχών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας  τις 12.000 μόλις το πρώτο δεκαήμερο της εκστρατείας, που ξεκίνησε την 1/5 και θα ολοκληρωθεί την 31/5.
 
   Στον εθελοντικό καθαρισμό συμμετείχαν πάνω από 200 εθελοντές, με τα παιδιά να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα το παρόν έδωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ωρωπού και Νέων Παλατιών και το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, καθώς και  εθελοντές από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ωρωπού – Προφήτη Ηλία, την εταιρία  APIVITA και πολλοί εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

   Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώθηκε στα ειδικά φύλλα καταγραφής απορριμμάτων, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώνουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, το υλικό που επιβαρύνει κυρίως τις ακτές και τις θάλασσες είναι το πλαστικό. Κατά εκατοντάδες επίσης συλλέχθηκαν αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών, γόπες τσιγάρων, οικοδομικά υλικά αλλά και απορρίμματα-«εκπλήξεις», όπως DVD, σόλες παπουτσιών κ.α.

   Δεδομένης της ιδιαίτερης έμφασης που έδωσε φέτος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο θέμα του βυθού και των υποβρύχιων «χωματερών» στη συγκεκριμένη εκστρατεία, πολύτιμη ήταν η συνδρομή των ερευνητών του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, του Παν/μιου Πατρών, του Καταδυτικού Κέντρου Paralos Καταδυτική Ακαδημία και  της καταδυτικής ομάδας United Divers.

   Για την εκτίμηση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής  χρησιμοποιήθηκε Κατευθυνόμενο Υποβρύχιο Όχημα (R.O.V.) του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών  και έγιναν 4 δειγματοληπτικές καταδύσεις, 2 έξω από το αλιευτικό καταφύγιο του Ωρωπού, 1 στις εκβολές του ποταμού Ασωπού και 1 μέσα στο λιμάνι του Ωρωπού, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία απορριμμάτων, η ποσοτικοποίηση της οποίας είναι σε εξέλιξη

   Η «ψαριά» των δυτών που καταδύθηκαν στον προβλήτα του Ωρωπού ήταν μεγάλη: μέσα σε διάστημα μόλις μίας ώρας και 10 λεπτών «αλιεύτηκε» ένας τόνος απορριμμάτων περίπου αποτελούμενος κυρίως από πολλά υλικά συσκευασίας, λάστιχα αυτοκινήτου, έναν πυροσβεστήρα, ένα κουτί με σύνεργα ψαρέματος, μπαταρίες αυτοκινήτου, έναν κιούρτο (εργαλείο/παγίδα ψαρέματος για ψάρια), μία μανέτα από σκάφος, μία μεταλλική καρέκλα και … ένα καροτσάκι super market!

   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτών, η περιοχή του λιμανιού ήταν τόσο επιβαρυμένη με διάφορα απορρίμματα που υπήρχαν σημεία στα οποία  ο βυθός σχεδόν δεν φαινόταν καθώς ήταν καλυμμένος από έναν τεράστιο σωρό σκουπιδιών - σε  κάθε ένα τ.μ. βυθού αντιστοιχούσαν περίπου 10 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού και άλλα τόσα πλαστικά μπουκαλάκια!

    Η αθρόα συμμετοχή μικρών και μεγάλων τόσο στον εθελοντικό Καθαρισμό στον Ωρωπό όσο και στους καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα που ήδη πλησιάζουν τους 200, αποτυπώνει τη συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των πολιτών και μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε για το μέλλον που επιφυλάσσεται στις θάλασσες και τις ακτές μας.

Δείτε φωτογραφίες συνημμένες καθώς και στην ιστοσελίδα μας www.medsos.gr στο  «φωτογραφικό υλικό».Διοργάνωση  : Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Υπό την αιγίδα : Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης

Με την υποστήριξη: Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών

Σε συνεργασία με :   Ελευθεροτυπία, Γεωτρόπιο  
Χορηγός :  Amstel eco          
Μεταφορά υλικού:   TNT  

Περισσότερες Πληροφορίες
Λουκία Καλαϊτζή
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
press@medsos.gr
210 8228795

(1) Η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» διοργανώνεται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο και τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP). Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιείται λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Καθαρισμός ακτών και βυθού στον Ωρωπό: απολογισμός" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα