Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Ναρκωτικά: να σταματήσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο

?λλη ΕλλάδαΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
                                                                         7 Μαΐου 2009

  Ναρκωτικά:
  Να σταματήσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο
  Όχι στις εξαρτήσεις, ναι στις πολιτικές μείωσης της βλάβης


Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι οξύ όσο ποτέ για την ελληνική κοινωνία. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, κοινωνικό αποκλεισμό και εγκληματικότητα, ομηρία απέναντι στο Νόμο, διαφθορά κρατικών παραγόντων, διαρκή αύξηση κερδών από παράνομη εμπορία και συνεχή ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος.

  Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικές εμπειρίες από την εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών για τα ναρκωτικά, αλλά και το ότι απαιτείται επιτέλους να ανοίξει και στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος με συγκεκριμένες τοποθετήσεις και προτάσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν σε διάλογο για την πολιτική απεξάρτησης από κάθε είδους εξάρτηση αλλά και για μια πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά που στοχεύει στη μείωση της βλάβης από τη χρήση.

  Στηρίζοντας τη διοργάνωση του 5ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, προσκαλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετάσχουν στην ανοικτή συζήτηση με θέμα “Πολιτικές για τα ναρκωτικά”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο ανοιχτό θεατράκι του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτση καταθέτοντας τις προτάσεις τους για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

  Στη συζήτηση έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι:
* Γιώργος Οικονομόπουλος, Ιατρός Φαρμακευτικών εξαρτήσεων, ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.
* Παναγιώτης Κανελλάκης, Νομικός
* Γιάννης Μπανιάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
* Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
* Αλκαίος Χαζαράκης, μέλος της Εκτ. Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
 
  Την Παρασκευή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μέρος συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά και κοινωνία» όπου θα συμμετέχουν:
* Στάθης Κορνάρος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λασιθίου
* Λίνα Καρανασοπούλου, Νομικός
* Γρηγόρης Ψαριανός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
* Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
* Όλγα Κήκου, Κοινωνιολόγος, υποψήφια ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Ναρκωτικά: δε θέλω η συνήθεια να με σκοτώνει

Για τους Οικολόγους Πράσινους, τα ναρκωτικά αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης. Στόχος μας είναι μια κοινωνία χωρίς καθόλου εξαρτήσεις: όχι μόνο από ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, αλλά και από οτιδήποτε άλλο. Στο μεταξύ, όμως:
1 Στη χώρα μας χάνονται κάθε χρόνο 250-300 ανθρώπινες ζωές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ζούσαν, αν είχαν δυνατότητα να βρουν τη δόση τους στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου (οι θάνατοι οφείλονται κυρίως σε πολύ νοθευμένες ή πολύ «καθαρές» δόσεις, καθώς και στη γενικότερη έλλειψη φροντίδας της υγείας των χρηστών).

2 40% των κρατουμένων βαρύνονται με παραβάσεις για ναρκωτικά, 90% από αυτούς είναι απλοί χρήστες. Αρκετοί ακόμη βαρύνονται με αδικήματα όπως κλοπές για τη δόση.

3 Δεκάδες χιλιάδες εξαρτημένοι βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους να εξαντλείται στην αναζήτηση χρημάτων για τη δόση τους., Πέρα από τη μικροεγκληματικότητα, από τις πιο συνηθισμένες διεξόδους είναι η εξασφάλιση νέων πελατών για τον προμηθευτή τους, με «μύηση» κι άλλων ανθρώπων σε επικίνδυνες ουσίες.
Συνοψίζοντας, με μια φράση από το ιστολόγιο της «Γενιάς των 700 ευρώ», ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ, ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ.

Στον αντίποδα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πειραματίζονται ήδη με διαφορετικές πολιτικές, που φαίνονται να επιφέρουν δραστική μείωση των θανάτων, των χρηστών, του κοινωνικού αποκλεισμού, της σχετιζόμενης εγκληματικότητας και βέβαια των κρατικών δαπανών για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Στην κατηγορία αυτή δεν πρωτοπορεί πια η Ολλανδία, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, το Βέλγιο.

* Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, υπάρχει κατακόρυφη μείωση του αριθμού των εξαρτημένων κατά 48% και αντίστοιχη μείωση του αριθμού των θανάτων που είχαν, αμέσως ή εμμέσως, ως αιτία τους τη χρήση οποιασδήποτε ελεγχόμενης ουσίας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν 80% μείωση του αριθμού νέων χρηστών!

* Το περιοδικό Economist διακηρύσσει πρωτοσέλιδα πως η αποποινικοποίηση είναι η «λιγότερο κακή λύση» για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

* Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό TIME και το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Gato το παράδειγμα της Πορτογαλίας που από το 2001 έχει αποποινικοποιήσει τη χρήση και κατοχή όλων των ουσιών είναι πετυχημένο καθώς υπάρχει κατακόρυφη μείωση της χρήσης ουσιών από ανήλικους και έφηβους, μειωμένη εξάπλωση ασθενειών ανάμεσα στους χρήστες και αύξηση του αριθμού χρηστών που αναζητούν θεραπεία.

* Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα πρώτα 3 χρόνια από τη χαλάρωση των νόμων για την κάνναβη, το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση έπεσε από 25,3% σε 20,9%.

* Ο επικεφαλής του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κυβέρνησης της Καταλονίας, πρότεινε τη νομιμοποίηση της χρήσης όλων των «ναρκωτικών» ουσιών, ως τρόπο καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και των συνδεδεμένων με αυτό βλαβών.  
 
  Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι οι θάνατοι και η εξαθλίωση ανθρώπινων ζωών δε μπορούν πια να θεωρούνται αποδεκτή «παράπλευρη απώλεια». Διαπιστώνουμε ότι τελικά οι σημερινές πολιτικές, που μας αντιμετωπίζουν όλους ως υποψήφιους ναρκομανείς, επιδεινώνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών αντί να μας προστατεύουν.

  Προτείνουμε, λοιπόν, ως άμεση προτεραιότητα τον περιορισμό των επιπτώσεων στην κοινωνία αλλά και στον ίδιο το χρήστη: ελαχιστοποίηση της ζημιάς στην υγεία του, αποφυγή των μεταδοτικών νοσημάτων, πρόληψη της εγκληματικότητας για τη δόση, απεμπλοκή της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των φυλακών, από όπου δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη συστηματική προσπάθεια αποδυνάμωσης των εμπόρων:
1 Χορήγηση με ιατρική συνταγή στους πραγματικά εξαρτημένους, ώστε να διακοπεί η εξάρτησή τους από τον έμπορο, να λείψουν τα κίνητρα για μικροεγκληματικότητα και μύηση νέων χρηστών και να μπορέσουν να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια μέχρι να αποφασίσουν ελεύθερα αν και πότε θέλουν να απεξαρτηθούν.

2 Κατάργηση της ποινικής ευθύνης για απλή χρήση και κατοχή αντίστοιχων μικροποσοτήτων οποιασδήποτε ουσίας, ώστε να πάψουν οι χρήστες να έρχονται σε αναγκαστική επαφή με τον κόσμο της εγκληματικότητας.

3 Ανοχή στις ουσίες που δεν προκαλούν σωματική εξάρτηση, όπως η κάνναβη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να κατέχουν ή και να καλλιεργούν μικροποσότητες αυστηρά για προσωπική χρήση. Κυριότερο εδώ είναι η αποκοπή τους από κάθε έμπορο, που θα τους προτείνει παράλληλα ουσίες πολύ πιο επικίνδυνες.

  Κεντρικό πάντως ζήτημα αποτελεί για μας η ενημέρωση, η πρόληψη και η ελευθερία: Τόσο η ελευθερία καθενός και καθεμίας μας να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από κάθε επικίνδυνη ουσία, παράνομη ή και νόμιμη (όπως ο καπνός ή τα βαριά ποτά), όσο και η ελευθερία όσων παίρνουν ουσίες, «να μην αφήσουν τις ουσίες να τους πάρουν».

Καλούμε τα κόμματα και ιδιαίτερα όσους λασπολογούν, να σταματήσουν να κρύβουν το κεφάλι στην άμμο και να τοποθετηθούν δημόσια για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν μια καθαρή Ελλάδα, απλώνουν καθαρά χέρια σε όλους και απευθύνονται σε καθαρές συνειδήσεις για να υιοθετήσουμε καθαρές λύσεις.
 
  Η Εκτελεστική Γραμματεία
  των Οικολόγων Πράσινων
 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ναρκωτικά: να σταματήσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα