Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: Παγκόσμια εγρήγορση για τη βιοποικιλότητα

?λλη Ελλάδα

WWF Ελλάς
 

Δελτίο Τύπου
                                                                            27 Απριλίου 2009
    
Μήνυμα από την Αθήνα:

Παγκόσμια εγρήγορση για τη βιοποικιλότητα



Η παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Αθήνα κατά το διήμερο 27 – 28 Απριλίου καθώς βρίσκεται εν εξελίξει το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπου θα καθοριστεί η Ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίσιμη περίοδο μετά το 2010.

 Στην κεντρική του ομιλία, ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι τα υγιή οικοσυστήματα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και για τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας και οικονομίας. Ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον ευημερίας είναι να μάθουμε να φροντίζουμε καλύτερα αυτά τα οικοσυστήματα». Ο κ. Ληπ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει, με το μήνυμα από την Αθήνα, ότι θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ.Ληπ υπήρξε σαφής, συνδέοντας το διακύβευμα της προστασίας της βιοποικιλότητας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία: «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τεθεί η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων για την οικονομία. Πλέον, έχουμε τα εργαλεία να εντάξουμε την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αγοράς. Ο ιδιωτικός τομέας δείχνει να ανταποκρίνεται με ορισμένες πρωτοβουλίες. Η Ευρώπη μπορεί, μέσω της αγοράς της, να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα. Ήρθε η στιγμή να φέρουμε την προστασία του βιολογικού μας πλούτου στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

Ο βιολογικός πλούτος του πλανήτη μας όμως, απειλείται λόγω κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σύμφωνα με την «Εκτίμηση της Χιλιετίας για τα Οικοσυστήματα » (Millennium Ecosystem Assessment) του ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια ο άνθρωπος έχει αλλάξει τα οικοσυστήματα με πιο γρήγορους ρυθμούς και σε μεγαλύτερη έκταση από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας. Η έκθεση σημειώνει ότι ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σήμερα μπορεί να είναι ακόμα και 1000 φορές μεγαλύτερος από  τον φυσιολογικό. Σύμφωνα μάλιστα με την ενδιάμεση εκτίμηση του κόστους απώλειας της βιοποικιλότητας που δημοσιεύτηκε σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των G8+5, το κόστος της απώλειας των λειτουργιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα θα ανέλθει στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050.

Το συνέδριο της Αθήνας λαμβάνει χώρα λίγες μόνο μέρες μετά τη διατύπωση της Χάρτας των Συρακουσών, στην οποία οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ισχυρής ομάδας G8 μαζί με άλλους εταίρους, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διατήρηση και ορθή διαχείριση της βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο μιας κρίσιμης συγκυρίας, η Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Ληπ έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου αλλά έχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσει: «Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, πχ με τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το Natura 2000. Παρά την πρόοδο όμως, η βιοποικιλότητα συνεχίζει να μειώνεται τόσο στη Γηραιά Ήπειρο όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ακρογωνιαίος λίθος έχει τεθεί, αλλά είναι καιρός να προχωρήσουμε περαιτέρω».

 Καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί επιπρόσθετη απειλή για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων του πλανήτη, και δεδομένων των παράλληλων παγκόσμιων διεργασιών για την αντιμετώπιση των δύο αυτών περιβαλλοντικών απειλών, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η σύνδεση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τη βιοποικιλότητα αποτελεί για τον κ. Ληπ, άμεση προτεραιότητα: «Για να επιτύχουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας πρέπει ακόμα να ανταποκριθούμε και στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις της στη φύση θα είναι εμφανείς. Ζωτικά φυσικά συστήματα, τα τροπικά και Μεσογειακά δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα υποβαθμιστούν. Εκατομμύρια είδη θα οδηγηθούν στην εξαφάνιση. Είναι επιτακτικό να επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη μία παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή».

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτικής για το Φυσικό Περιβάλλον, WWF Ελλάς. Tηλ. 210-3314893, i.christopoulou@wwf.gr

Σημειώσεις:

1.     Η Εκτίμηση της Χιλιετίας για τα Οικοσυστήματα (Millennium Ecosystem Assessment)  είναι έκθεση που εκδόθηκε το 2005 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: http://www.millenniumassessment.org.  

2.     Στη συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος του Γκρουπ των Οκτώ (γνωστό ως G8), δηλαδή των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου και των 5 μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών,  συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2007, μετά από πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, η εκπόνηση έκθεσης – σε αντιστοιχία με την έκθεση Stern – η οποία θα αναδεικνύει την οικονομική σημασία της βιοποικιλότητας. Για την ενδιάμεση παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκθεσης που ανακοινώθηκε το Μάιο του 2008 δείτε: http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/economics/pdf/teeb_report.pdf.

3.     Για τη Χάρτα των Συρακουσών των Υπουργών Περιβάλλοντος του Γκρουπ των Οκτώ (G8) που συνυπογράφουν και υπουργοί άλλων χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Σταύρος Δήμας,  δείτε: http://www.g8ambiente.it/public/images/20090424/doceng/09_04_24_Carta%20di%20Siracusa%20on%20Biodiversity.pdf

4.     To WWF ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, δέσμευση για τα παρακάτω ζητήματα:

o    Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας με έμφαση στην εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών (Οδηγία για τα ?γρια Πτηνά και Οδηγία για τους Οικοτόπους) για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, που αποτελούν τη βάση του δικτύου Natura 2000.

o    Επάρκεια πόρων για την προστασία της βιοποικιλότητας, ενόψει και της αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

o    Ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές

o    Διασύνδεση του διαλόγου για τη βιοποικιλότητα με αυτόν για την κλιματική αλλαγή




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Παγκόσμια εγρήγορση για τη βιοποικιλότητα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα