Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Αρκούδα: ο βιότοπός της, λατομική ζώνη. Η ζωή της σε διαρκή κίνδυνο!

?λλη Ελλάδα

ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Περιβαλλοντική οργάνωση
για την άγρια ζωή και τη φύση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    14/04/2009                                         

ΑΡΚΟΥΔΑ: Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ, ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟ!Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού «καταδικάστηκε» αυτή τη φορά μια αρκούδα, στην περιοχή του ΔΔ Κεφαλόβρυσου στο νομό Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας στην περιοχή.

Ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πνιγμό, αφού πρώτα αυτό είχε παγιδευτεί από το λαιμό με συρμάτινη θηλιά. Αυτή η παράνομη «μέθοδος» σύλληψης και θανάτωσης ειδών άγριας πανίδας χρησιμοποιείται κυρίως για την παράνομη σύλληψη και θανάτωση αγριόχοιρων εκτός ή και εντός της κυνηγετικής περιόδου. Οι συρμάτινες θηλιές-μέθοδος φυσικά παράνομη- τοποθετούνται συνήθως σε περάσματα ζώων με σκοπό να τα παιδεύσουν και εν συνεχεία να  τα εξοντώσουν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης αρκούδας, η οποία παγιδεύτηκε και τελικά κατέληξε με το πλέον μαρτυρικό τρόπο. Στην περιοχή βρέθηκαν μάλιστα σημάδια πάλης του ζώου, ενδεικτικά της προσπάθειάς του να απεγκλωβιστεί από την παγίδα που του είχαν στήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρκούδα, εν συνεχεία θάφτηκε πρόχειρα από τον υπαίτιο και αποτεφρώθηκε με σκοπό την εξάλειψη κάθε υποψίας και ίχνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για τα γνωστά περιστατικά θανάτωσης αρκούδων στην περιοχή, τα κρούσματα λαθροθηρίας έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως το παραπάνω περιστατικό είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό στο ν. Ιωαννίνων σε διάστημα μόλις έξι μηνών!

Όπως φαίνεται όμως, οι αρκούδες της Πίνδου δεν απειλούνται μόνο άμεσα, από τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά λαθροθηρίας, αλλά και έμμεσα από τη συρρίκνωση του βιοτόπου τους.  Ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της δημιουργίας λατομείου λήψης αδρανών υλικών στη δασική περιοχή «Φονικά» της Α. Πίνδου, την οποία είχαν καταθέσει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των ΔΔ Καλλιθέας και Κορυδαλλού.

Μια υπόθεση που εκδικάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, μετά από δύο αναβολές, ενώ οι κινητοποιήσεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και της τοπικής κοινωνίας έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης ώστε να αποσοβηθεί η καταστροφή μιας περιοχής μεγάλης οικολογικής σημασίας. Η θέση «Φονικά» βρίσκεται όχι μόνο σε σημαντικό δασικό βιότοπο προτεραιότητας αλλά και σε απόσταση αναπνοής από σημείο όπου το χειμώνα φωλιάζουν αρκούδες.

Η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ εδώ και δύο μήνες προβληματίζει ιδιαίτερα την ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του ‘08 τις εργασίες στην περιοχή και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε από τότε. Η περαιτέρω καθυστέρηση, την ευνοεί ώστε να συνεχίζει ανενόχλητη τις εργασίες στο λατομείο, σε μια μέχρι προ τινος αδιατάρακτη  δασική έκταση. Η αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως ακόμα και μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δε θα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση θα έχει στοιχίσει όχι σε χρήματα αλλά σε φυσικούς πόρους των οποίων η διαχρονική αξία δεν φαίνεται να απασχολεί τους ιθύνοντες.  


Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μερτζάνης: Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ»/6999230693
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ», 2310252530/6972694147

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αρκούδα: ο βιότοπός της, λατομική ζώνη. Η ζωή της σε διαρκή κίνδυνο!" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα