Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Ο κ. Σουφλιάς βλάπτει σοβαρά την ανακύκλωση

?λλη Ελλάδα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα. Τηλ./Φαξ: 210-8224481
info@ecorec.gr, www.ecorec.gr


Δελτίο Τύπου

17 Μαρτίου 2009

Ο κ. Σουφλιάς βλάπτει σοβαρά την ανακύκλωσηΗ διαφήμιση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητάει τη συμμετοχή των 11.000.000 πολιτών στην ανακύκλωση. Αλλά ο κ. Σουφλιάς φαίνεται να θέλει «εσένα» αρκεί να μην έχεις άποψη και να λες ΠΑΝΤΑ ναι, σε όσα προαποφασίζονται ανεξαρτήτως αν προωθούν ή όχι την ανακύκλωση.

Η απόφαση του κ. Σουφλιά να αποκλείσει τον εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων προερχόμενο από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) -όπως είχε συμφωνηθεί από την πλειοψηφία τους- στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και ?λλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ) είναι μια ακόμα ενέργεια που δείχνει ότι ο κ. Σουφλιάς απαξιεί να ακούσει τεκμηριωμένες απόψεις, προτάσεις, να δει σοβαρά τα θέματα της ανακύκλωσης και να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν. Υπάρχει άραγε κάποιος υπεύθυνος Υπουργός να αναλάβει σοβαρά την υπόθεση της προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας;

Ο κ. Σουφλιάς φαίνεται ότι δεν ανέχεται το διάλογο και τη συμμετοχή των φορέων στη διαμόρφωση των πολιτικών και πρακτικών για την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Θεωρούμε απαράδεκτη και τουλάχιστον παράτυπη τη μεθόδευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να μην συμπεριλάβει στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία των οικολογικών οργανώσεων, διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία και είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει το Υπουργείο.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και ?λλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) ως Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχουμε πιο αναλυτικά να επισημάνουμε τα εξής:

- Ο Υπουργός απαξίωσε τη συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων στον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. όπως απαιτεί μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική. Επέλεξε να διορίσει τα 8 από τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια αφήνοντας απέξω αντιπροσωπευτικούς φορείς. Σύμφωνα με το ΠΔ 99/2008 ο Υπουργός αποφασίζει για τα 8 μέλη, ενώ τα άλλα υπουργεία αποφασίζουν για τους εκπροσώπους τους. Επίσης, σύμφωνα με το ΠΔ οι οικολογικές οργανώσεις ορίζουν μόνες τους τον δικό τους εκπρόσωπο.

- Απέκλεισε με τουλάχιστον παράτυπες διαδικασίες τον κοινό εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.. Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις 12/1/2009 ζήτησε από έξι φορείς (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, GREENPEACE, ΔΙΠΕ, ΠΑΚΟΕ, ΕΚΒΥ) να προτείνουν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. Η πλειοψηφία των φορέων (4) υποστήριξαν τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ενώ το ΠΑΚΟΕ πρότεινε δικό του υποψήφιο και το ΕΚΒΥ υποστήριξε την άποψη της πλειοψηφίας. Φαίνεται ότι ο Υπουργός δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση των φορέων και έτσι στις 24/2/2009 ζήτησε ξανά από επτά, αυτή τη φορά, φορείς ορισμό εκ νέου αντιπροσώπου. Οι φορείς έπρεπε να απαντήσουν ως τις 24/3/2009. Όμως, πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία και ενώ οι φορείς ήταν έτοιμοι να υποβάλλουν ξανά την πρότασή τους για μέλος του ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε χτες 16/3/2009 τη σύνθεση του ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. , όπου στη θέση του εκπρόσωπου των οικολογικών οργανώσεων όρισε την εκπρόσωπο του 7ου φορέα, δηλαδή της INTEN SYNERGY που προστέθηκε στην 2η επιστολή του υπουργού.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο υπουργός για άλλη μια φορά δεν τηρεί ούτε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο (σχετικό ΠΔ για τον Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) ούτε καν τα προσχήματα. Αποφασίζει μόνος του ποιόν θέλει να φαίνεται ως εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη γνώμη των πραγματικών οικολογικών οργανώσεων.

Ποιον απέκλεισε ο κ Σουφλιάς;

Ο κ. Σουφλιάς απέκλεισε την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση με εικοσαετή δράση στη χώρα μας για την προώθηση της μείωσης, ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με τεράστια εμπειρία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συμμετείχε ενεργά με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που προετοίμασε με εθελοντική συμμετοχή το Νόμο 2939/2001 για την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων (1995 – 1998). Δικές της προτάσεις είναι πολλές από τις διατάξεις του νόμου, μεταξύ άλλων και η δημιουργία του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.

Συμμετέχει από το 2002 μέχρι σήμερα με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ) σε όλες τις μηνιαίες συνεδριάσεις (είναι άμισθη συμμετοχή) χωρίς καμία απουσία. Στόχος και γνώμονας της συμμετοχής της είναι η βέλτιστη εφαρμογή του νόμου για την εναλλακτική διαχείριση, καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις, ιδέες και μεταφορά εμπειρίας και κερδίζοντας την εκτίμηση όλων των κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στην ΕΠΕΔ.

Έχει συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αλλάζοντας την πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ΟΕΑ στην πολιτική για την ανακύκλωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οι υπόλοιπες οικολογικές οργανώσεις πρότειναν τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ να συμμετέχει στο ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό η ΟΕΑ έχει δύο μεγάλα «ελάττωματα»: έχει τεκμηριωμένη άποψη, την οποία εκφράζει και είναι ανεξάρτητη από συμφέροντα. Φαίνεται ότι ο υπουργός δεν θέλει συνομιλητές μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες αλλά κάποιους που θα επικυρώνουν τις ειλημμένες από αλλού αποφάσεις ακόμα και αν αυτές στρέφονται εναντίον της ανακύκλωσης.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο κ. Σουφλιάς ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αδρανή υλικά και το έντυπο υλικό, ενώ αμφισβητούμενα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης εγκρίνονται με ραγδαία ταχύτητα παρακάμπτοντας τις απαραίτητες διαδικασίες αξιολόγησης της τεχνοοικονομικής αξιοπιστίας και βιωσιμότητάς τους. Βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης όπως η δημιουργία δευτερογενών αγορών για τα προϊόντα της ανακύκλωσης, η προώθηση των αναγκαίων τεχνικών κανονισμών, η επίλυση προβλημάτων μέσα από τον συντονισμό των υπηρεσιών παραμένουν άλυτα, χρονίζουν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση απαιτεί έγκαιρες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στα θέματα της ανακύκλωσης,

Η ΟΕΑ θα συνεχίσει να επισημαίνει τα κενά και τις λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων και θα καταθέτει συνεχώς προτάσεις με στόχο την προώθηση ουσιαστικών και αποτελεσματικών πολιτικών για την ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση χρειάζεται 11.000.000 πολίτες αλλά και ένα Υπουργείο και έναν Υπουργό που θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Φίλιππος Κυρκίτσος, 6936140795

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ο κ. Σουφλιάς βλάπτει σοβαρά την ανακύκλωση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα