Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Προσφεύγουν οι πολίτες της Μονεμβασίας

?λλη Ελλάδα

 ... Προσφεύγουν οι πολίτες της Μονεμβασίας.

          ... Του Λευτέρη Ανδρεσάκη

          Τη μορφή τοπικού κοινωνικού κινήματος αρχίζει πλέον να παίρνει ο αγώνας των πολιτών του Δήμου Μονεμβασιάς ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή στις 5-12-08, ολόκληρο το νότιο πόδι της Λακωνίας, που ξεκινά από τον Κάβο Μαλέα και φθάνει στα σύνορα της Αρκαδίας, χαρακτηρίζεται περιοχή αιολικής προτεραιότητας, ανάβοντας το «πράσινο φως» σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές που επίμονα από το 2002 έχουν επιδείξει το ενδιαφέρον τους λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού. Ήδη στους γειτονικούς Δήμους Μολάων, Ζάρακα και Νιάτων άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πυλώνες ενώ στο Δήμο Βοιών τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, αφού παρά την έγκριση του ειδικού χωροταξικού κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντιδράσεις των πολιτών είναι εντονότατες.

          Αντιθέτως, στο Δήμο Μονεμβασιάς, σε μια πρωτοφανή πάνδημη συσπείρωση δήμου, συλλόγων, φορέων και πολιτών, η άρνηση για τοποθέτηση αιολικών πάρκων είναι κάθετη και η έγκριση του χωροταξικού πυροδοτεί νέες αντιδράσεις.

          Ήδη ομάδες πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές για προσφυγή εναντίον του χωροταξικού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλεντίων προειδοποιεί για δυναμική και αποφασιστική αντίδραση, ενώ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να επαναβεβαιώσει την πλήρη αντίθεσή του στο ειδικό χωροταξικό ομόφωνα με νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

          Εναντίον της λειτουργίας αιολικών πάρκων στην περιοχή από το 2002 μέχρι σήμερα το ΣτΕ έχει εκδώσει 4 αποφάσεις που δικαιώνουν το Δήμο Μονεμβασιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουλεντίων και ακυρώνει τις προσπάθειες 210(!) εταιρειών που είχαν κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφές του Πάρνωνα μεταξύ Μονεμβασιάς - Νεάπολης και Ελαφονήσου. Στα αιτήματα των επενδυτών οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ στηρίχθηκαν στα εξής δεδομένα:

          • Στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Σύμφωνα με επιστημονικό σύγγραμμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και της καθηγήτριας Κιν Ταν, η περιοχή θεωρείται το «Ελ Ντοράντο» της φύσης, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

          • Στην άρνηση του ΕΟΤ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αφού η περιοχή προσφέρεται για πολλές μορφές τουρισμού.

          • Είναι το μοναδικό πέρασμα αποδημητικών πουλιών από την Ελλάδα προς την Αφρική και αξιόλογο καταφύγιο προστατευόμενων πουλιών από τη συνθήκη τηςΒέρνης και το Π.Δ. 67/1981.

          • Υπάρχουν πολλά σπήλαια με γνωστότερο το Σπήλαιο της Καστανιάς.

          • Υπάρχει δίκτυο παλαιών μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό που πρόσφατα αναδείχθηκαν, διανοίχθηκαν και σημάνθηκαν, ενώ στον Κάβο Μαλέα καταλήγει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε33 που διασχίζει την περιοχή.

          • Ολη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, πύργους κ.λπ. Όλα αυτά τα στοιχεία απέτρεψαν μέχρι σήμερα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Μονεμβασιάς. Τα ίδια στοιχεία όμως αγνοήθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή, που με την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου“ για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

          Χαρακτηριστικό είναι ότι στον λόφο Σαμαράκι που βρίσκεται απέναντι από το Κάστρο της Μονεμβασιάς -ένα μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης- έχουν τοποθετηθεί ανεμόμετρα και έχουν γίνει οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, ορατές ακόμα και από το κέντρο της πόλης.

          Οι οργισμένοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εφ‘όσον υλοποιηθεί το ειδικό χωροταξικό η Νότια Λακωνία από περιοχή ήπιας τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης θα μεταβληθεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής μεγαβάτ με χιλιάδες ανεμογεννήτριες, πυλώνες υψηλής τάσης και απέραντα χιλιόμετρα καλωδίων.

          Το χειρότερο, όπως εξηγούν, είναι ότι η ζωή θα γίνει κόλαση από τους θορύβους αφού τα πάρκα τοποθετούνται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και από την εικόνα των χιλιάδων τόννων μπετόν και των απογυμνωμένων λόφων που σήμερα με την πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Δήμος, σύλλογοι, φορείς και πολίτες ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν στη νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και τονίζουν χαρακτηριστικά: «Στον χάρτη εμφανιζόμαστε ως ακατοίκητη περιοχή. Μας θεωρούν πεθαμένους...

          Εμείς όμως δεν θα εξαφανισθούμε αμαχητί για να χαρίσουμε τον τόπο μας στ‘ αρπαχτικά...»

          ( Δημοσίευση Εφημερίδας ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ '' Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 )

              Αρχείο Ειδήσεων 2009  
    

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Προσφεύγουν οι πολίτες της Μονεμβασίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα