Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Η πρόταση του ΠΑΣοκ για "πράσινη οικονομία" και η πολιτική οικολογία

?λλη Ελλάδα

Τώρα μπορώ να υποστηρίξω με περισσότερη σιγουριά πόσο απαραίτητος είναι ο πολιτικός φορέας της οικολογίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και να το καταλάβει ο κόσμος. Η πίεση που με τον τρόπο τους ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καταλυτικά πολλές φορές, στο να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους τα άλλα κόμματα, είναι αρκετή. Είδαμε χθες τις θέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την “πράσινη ανάπτυξη”. Σύμφωνοι, ίσως περισσότερο να πρόκειται για ένα κείμενο διαλόγου με μπόλικη αοριστολογία, ίσως γιατί βλέπει να χάνει δημοσκοπικά ένα ποσοστό προς την οικολογία, που εκλογικά του στερεί την αυτοδυναμία. Δεν παύει όμως να αναφέρεται, έστω και φραστικά, στην ανάγκη για “πράσινη ανάπτυξη”…
Οι προτάσεις βέβαια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και συζήτησης, που να δείχνει την ωρίμανση του κόμματος. Ποιος συζήτησε και κατέληξε σ’ αυτές τις θέσεις; Είναι συλλογικές ή απλώς συρραφή και αντιγραφές άλλων;; Πολλά από αυτά είναι θέσεις, που η πολιτική οικολογία τις διαμορφώνει και τις αποφασίζει συλλογικά, που τις έχει πει εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά επίσης σημεία του κειμένου αντιφάσκουν με πρόσφατες θέσεις του, όπως επίδομα θέρμανσης, στήριξη στην καύση απορριμμάτων, υποστήριξη των μεγάλων ξένων επενδύσεων στον τουρισμό και τα γήπεδα γκολφ κ.ά,  αλλά και θέσεις που συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως εκτροπή Αχελώου, αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό κ.ά (μια αναλυτική μελέτη θα επέτρεπε ίσως περισσότερο σχολιασμό σε επιμέρους σημεία).

Ένα ερώτημα είναι, με ποιο πολιτικό δυναμικό θα υλοποιηθούν αυτά; Με το πολιτικό προσωπικό, που μέχρι χθες εφάρμοσε μια άκρως αντιπεριβαλλοντική κυβερνητική πολιτική;; Το ΠΑΣΟΚ, όπως και  τα άλλα κόμματα, πρέπει να πείσουν ότι τα στελέχη τους τα έχουν αφομοιώσει αυτά, και ότι απορρίπτουν το παρελθόν τους. Έχουν αντιληφθεί οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ στους διάφορους θεσμούς, όπως στην Αυτοδιοίκηση και αλλού, την ανάγκη γι’ αυτές τις αλλαγές; Θα εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ τις παλιές θέσεις του; Θα αναιρέσει το πρόγραμμά του;; θα το δηλώσει δημόσια;;; Εδώ στη Φθιώτιδα, για παράδειγμα, θα προσαρμόσουν τα στελέχη του πρακτικά τη συμπεριφορά τους και τις θέσεις τους για τα Γήπεδα Γκολφ στον Έξαρχο της Αταλάντης, τα Μεταλλεία στην Οίτη, τον Ε65 και την Κοιλάδα του Σπερχειού κ.ά; Θα κάνει κάθαρση και θα αποκαλύψει τα διεφθαρμένα στελέχη του της κυβερνητικής περιόδου;; Πού πήγαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, για παράδειγμα;;; Δυστυχώς η κοινωνία δεν εμπιστεύεται με ευκολία τα παραδοσιακά κόμματα, γιατί τόσα χρόνια άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Και φυσικά γιατί δεν έχουν απολογηθεί, ειδικά αυτά που κυβέρνησαν, όπως το ΠΑΣΟΚ, και δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους για τα λάθη, που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Σε λίγο όλοι θα μιλάνε για  "πράσινη λύση".  Όχι τόσο γιατί είναι της μόδας ή θα πάρουν περισσότερους ψήφους, αλλά γιατί πράγματι είναι η μόνη λύση στην κρίση. Οι συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα... Θα είμαστε εμείς πρώτοι που θα επικροτήσουμε μια πράγματι πράσινη πολιτική του οποιουδήποτε κυβερνητικού κόμματος. Πράσινη πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια. Πρασίνισμα της οικονομίας και της φορολογίας, της παιδείας, της υγείας, της γεωργίας, αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου, ανακατανομή του πλούτου με βάση το οικολογικό αποτύπωμα και τη βιωσιμότητα. Πράσινη πολιτική στα πλαίσια μιας περιφερειακής, πολυκεντρικής, πολυλειτουργικής, ισόρροπης, ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον.

Και βέβαια δε θέλουμε να ζήσουμε πάλι μια συνταγή τύπου Ανδρέα Παπανδρέου μετά την μεταπολίτευση. Του “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω”… Στη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ οικειοποιήθηκε τα συνθήματα της αριστεράς, εκμεταλλεύτηκε τα αντιδεξιά, αντιαμερικανικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού της εποχής, είχε τον "χαρισματικό" ηγέτη και κατάφερε με τη βοήθεια μιας διασπασμένης αριστεράς  να κυριαρχήσει στον λεγόμενο "δημοκρατικό" χώρο. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ανδρέας για να μπορέσει να εκφράσει αντίστοιχα το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας, γιατί και οι εποχές έχουν αλλάξει και ο κόσμος “δεν τσιμπάει”.

Τέλος χαιρόμαστε όταν οι άλλοι πολιτικοί χώροι μετακινούνται προς τις προτάσεις μας. Χαιρόμαστε γιατί εμείς τα λέμε αυτά εδώ και καιρό. ?ρα είμαστε πιο αξιόπιστοι, γιατί δεν τα ανακαλύψαμε τώρα και, κυρίως, γιατί δεν έχουμε τα “βαρίδια” του παρελθόντος, που κάνουν την κοινωνία δύσπιστη. Είναι καλό που επιτέλους τα κόμματα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους και χαιρόμαστε που η δική μας παρουσία στην πολιτική τα αναγκάζει να βάλουν λίγο “πράσινο” λόγο στο πρόγραμμά τους  Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην ευρωβουλή και στην βουλή θα τα αναγκάσει να βάλουν και λίγο “πράσινη” πράξη και να μην μένουν μόνο στα λόγια. ?ρα υποσχόμαστε περισσότερο “πρασίνισμα” με την ενδυνάμωση των Οικολόγων Πράσινων και με μια ισχυρή ομάδα πρασίνων βουλευτών στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η πρόταση του ΠΑΣοκ για "πράσινη οικονομία" και η πολιτική οικολογία" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα