Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Εκδηλώσεις-Ενημέρωση: Το μετρό "κατάπιε" το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Κολωνίας

?λλη Ελλάδα

Παρατηρητήριο
Μεταλλευτικών
Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com, www.antigold.gr

5 Μαρτίου 2009

Το μετρό “κατάπιε” το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της ΚολωνίαςΑΝ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ;
Από το περασμένο καλοκαίρι είχαν εμφανιστεί ρωγμές στους τοίχους του υπογείου. Oι “ειδικοί” που τις εξέτασαν είπαν ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος και το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Κολωνίας (κατασκευής 1971) συνέχισε να χρησιμοποιείται κανονικά. Τη νύχτα της 3ης Μαρτίου κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, συμπαρασύροντας άλλα δύο γειτονικά κτίρια και αφήνοντας πίσω του τέσσερις αγνοουμένους και ανυπολόγιστη καταστροφή για την ιστορική μνήμη της πόλης.

Τα αίτια της κατάρρευσης επισήμως παραμένουν ακόμη ασαφή, αλλά όλα παραπέμπουν στις εργασίες κατασκευής μετρό, το οποίο περνά κάτω από το μοιραίο κτίριο.Ο Δήμαρχος της Κολωνίας έκανε τις εξής δηλώσεις: “Θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν είναι σωστή η επιλογή να γίνονται έργα υπόγειου μετρό σε τέτοια έκταση κάτω από κατοικημένες περιοχές. Το αρχείο δεν ήταν το μοναδικό κτίριο που παρουσίασε ρωγμές και υπέστη ζημιές. Θα έλεγα ότι είναι ένδειξη ανευθυνότητας αυτό που έγινε”  (“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, 5/3/2009).

Στη Στρατονίκη, από τις αρχές του 2000 γίνεται υπόγεια εξόρυξη με φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού, που οι μεταλλευτικές εταιρείες (η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σήμερα και τη TVX παλαιότερα) ισχυρίζονται ότι είναι τόσο απλή και ασφαλής όσο η διάνοιξη μιας στοάς του ΜΕΤΡΟ. Η εξόρυξη γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις στον οικισμό (καταχώρηση 12/2/2009) και κατά παράβαση των βασικότερων όρων της αδειοδότησης (28/8/2008 και 19/9/2008) . Από το 2002 έχουν εμφανιστεί ρωγμές στα σπίτια και την εκκλησία του χωριού, τα αίτια των οποίων είναι προς το παρόν άγνωστα και για την διακρίβωσή τους απαιτείται μια σειρά από εξειδικευμένες και δαπανηρές μελέτες.

Είναι ασφαλής η διάνοιξη μιας στοάς του μετρό;  «Παρ’όλα τα σχολαστικά μέτρα, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στα υπόγεια έργα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η κ. Βάσω Παπανδρέου, Υπουργός Ανάπτυξης, για την καθίζηση που προκάλεσε η διάνοιξη του ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟ στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας, στις 7/1/2003. Όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, όχι μόνο οι γνωστοί για την προχειρότητά τους Έλληνες αλλά ούτε και οι σχολαστικοί και οργανωμένοι Γερμανοί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν όλα τα απρόοπτα!

Δυστυχώς για τη Στρατονίκη, ο παραλληλισμός της υπόγειας εξόρυξης μεταλλείου με τις στοές του μετρό με τους ατσάλινους σκελετούς, τα ενισχυμένα σκυροδέματα, τα μονωτικά υλικά  και τους δεκάδες επιβλέποντες μηχανικούς, γίνεται μόνο για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες των εταιρειών. Η πραγματικότητα είναι …μερικά έτη φωτός μακριά. 

Το υπόγειο κοίτασμα έχει συνήθως όγκο μερικών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με διαστάσεις μήκους, πλάτους και ύψους από μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι και χιλιόμετρα. Εξόρυξη του κοιτάσματος σημαίνει την αφαίρεση όχι μόνο του εκμεταλλεύσιμου μεταλλεύματος αλλά και μεγάλου όγκου στείρων (δηλαδή πετρώματος που δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες μεταλλευμάτων). Η αφαίρεση όλου αυτού του όγκου γίνεται με δαίδαλο πολλών χιλιομέτρων στοών, σε πολλά επίπεδα, οι οποίες τελικά ενώνονται.

Οι επιφάνειες των στοών και του τελικού κενού δεν υποστηρίζονται με σκυρόδεμα, αλλά μόνο προσωρινά με πλαίσια ή “αγκύρια”, όσο διαρκούν οι εργασίες. Επίσης όσο διαρκούν οι εργασίες, αφήνονται μεταξύ των στοών κολώνες (pillars) πετρώματος για υποστήριξη της επιφάνειας. Στην τελική φάση της εξόρυξης αφαιρούνται και οι κολώνες και το μόνο που μένει να στηρίζει την επιφάνεια είναι το αμφίβολης ποιότητας υλικό της λιθογόμωσης (υδαρές μίγμα αποβλήτων εμπλουτισμού με 4-8% τσιμέντο).

Όταν στην Κολωνία της Γερμανίας, οι στοές του μετρό γίνονται μοιραίες για τα κτίρια και τους κατοίκους της, η εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη που συνεχίζεται εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία μελέτη εδώ και εννέα χρόνια, κρίνεται “απολύτως ασφαλής” από την εταιρεία και τους “αρμόδιους”. Ο Δήμος της περιοχής καλείται να καταβάλει το δυσβάστακτο κόστος της έρευνας για τα αίτια των ζημιών σε σπίτια και δρόμους, που θα γίνει, αν  γίνει, στην επόμενη διετία και ενώ το μεταλλείο θα συνεχίσει να λειτουργεί!

Μαρία Καδόγλου

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com
www.antigold.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το μετρό "κατάπιε" το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Κολωνίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα