Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: "Τρύπιο" και το Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες

?λλη Ελλάδα

«Τρύπιο» και το χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ



Χωρίς τη συμβολή των συναρμόδιων υπουργείων φαίνεται ότι προωθήθηκε από τον κ. Σουφλιά η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία κυρώθηκε το ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)! Οι παραλείψεις αυτές, καθώς και ορισμένες ρυθμίσεις ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον του νομοθετήματος που έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

Από έγγραφα των σημαντικών υπηρεσιών που έχει στα χέρια της η «Ε», αποδεικνύεται ότι έγινε περιορισμένη διαβούλευση και κυρίως ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ευαίσθητων περιοχών, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν θέματα νομιμότητας των επενδύσεων σ' έναν τομέα που έχει ανάγκη η χώρα. Συγκεκριμένα:

Μνημεία

* Αποκλίσεις από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 εντοπίζει η διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα με έγγραφό της στις 23 Δεκεμβρίου 2008 διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στο σημαντικό αυτό νομοθέτημα. Βεβαίως θεσπίζονται εξαιρέσεις από τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων (κηρυγμένα μνημεία, οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες Α' προστασίας, πολιτιστικά μνημεία και ιστορικοί τόποι), αλλά δεν έχει ληφθεί μέριμνα για κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχει γίνει καθορισμός ζωνών προστασίας, καθώς επίσης μέσα ή κοντά στη Β' ζώνη προστασίας. Η υπηρεσία διαπιστώνει και άλλες παραλείψεις, γι' αυτό και καταλήγει στο έγγραφό της ότι «η αναθεώρηση επιβάλλεται διότι υπάρχει περίπτωση αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε εφαρμογή της κοινή υπουργικής απόφασης θα αγνοούν ή θα είναι βλαπτικές για τον μνημειακό πλούτο της και θα καθίστανται άκυρες»! Στο ίδιο έγγραφο εντοπίζεται και μια... λαθροχειρία, αφού στην κοινή απόφαση αναφέρεται ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το μνημονευόμενο έγγραφο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε παρελήφθη!

* Επιφυλάξεις έχει διατυπώσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που θεωρεί ότι η κοινή υπουργική απόφαση «δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ζητήματα προστασίας τοπίου» και εκφράζει τον προβληματισμό της για ενδεχόμενη επίπτωση από τις ΑΠΕ σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα νησιά. Μάλιστα αναφέρει ότι η έννοια της οπτικής κάλυψης, που αναπτύσσεται στη μελέτη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, «δεν προσεγγίζει με ιδανικό τρόπο την πολυπλοκότητα της έννοιας του τοπίου».

Μελέτη για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πουλιά είχε εκπονήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία έχει υποβάλει προσφυγή κατά της απόφασης για τις ΑΠΕ. Με στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι λόγω πρόσκρουσης στα πτερύγια έχουν καταγραφεί από 0,01 έως και 23 θάνατοι πουλιών ανά ανεμογεννήτρια το έτος. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες σε μεγαλόσωμα και μακρόβια είδη. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η διαθεσιμότητας της λείας σε περιοχές αιολικών πάρκων, αλλά και η τοπογραφία των ζωνών εγκατάστασης, με σπουδαιότερες τις κορυφογραμμές των βουνών, τις κορυφές απότομων βράχων και τα φαράγγια. Επηρεάζουν επίσης τα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών, η πυκνότητα και ο χρόνος λειτουργίας των αιολικών πάρκων, ο χρωματισμός και ο φωτισμός των πτερυγίων.

Προσφυγές

Προσφυγές για επιμέρους ρυθμίσεις της απόφασης για τις ΑΠΕ έχουν καταθέσει δήμοι και φορείς της Λακωνίας, της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας, το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου, κ.ά. Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί η επικύρωση των προτάσεων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ από το εθνικό συμβούλιο χωροταξίας, με 15 ψήφους υπέρ σε σύνολο 19 μελών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2009

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=2786300




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


""Τρύπιο" και το Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα