Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Όχι στις εκποίησεις δημόσιων παραλιακών εκτάσεων

Ρόδος

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ      Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) σκοπεύει να εκποιήσει 3 παραλιακές περιοχές στη Ρόδο ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» (175 στρέμ.) στο Δήμο Αφάντου, την παραλιακή ζώνη της Παναγιάς Τσαμπίκας  (410 στρ.) και το λιμανάκι της Λάρδου (105 στρ.) στο Δήμο Λινδίων.
      Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα «το πρόγραμμα της ΚΕΔ προβλέπει την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και την επιλογή επενδυτικών σχημάτων με αποκλειστικώς οικονομικά και τεχνικά κριτήρια». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι  στις περιοχές αυτές θα ανεγερθούν κτίρια κυρίως για τουριστική   εκμετάλλευση (ξενοδοχεία, ομάδες παραθεριστικών κατοικιών, κ.τ.λ.).
      Να θυμίσουμε για ποιες περιοχές μιλάμε:
      Η περιοχή της Τσαμπίκας, διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού που συνδυάζεται με τα δάση των γύρω λόφων και τα δυο μοναστήρια. Φέρει λίγα σημάδια ανθρώπινης παρέμβασης και είναι ένας ευχάριστος, κοντινός προορισμός για τον κάτοικο και τον επισκέπτη του νησιού. Παράλληλα, είναι και μια από τις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000), για την προστασία των οποίων  η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί.
      Το «λιμανάκι» της Λάρδου είναι η γνωστή μικρή χερσόνησος, δασωμένη με πεύκα και κέδρα. Στο παρελθόν έγινε και άλλη προσπάθεια  για την εκποίησή της. Τοπικοί φορείς και παράγοντες όμως, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, προσέφυγαν στα δικαστήρια  και ακύρωσαν το διαγωνισμό. Δασολόγοι του κύρους του καθηγητή Σπ. Ντάφη είχαν αποφανθεί ότι η έκταση αυτή είναι δάσος. Κάθε αμφισβήτηση περί αυτού έχει τελεσιδικήσει στα αρμόδια κρατικά όργανα. Γιατί επανέρχεται λοιπόν το θέμα της εκποίησής της;
      Τέλος, η παραλιακή περιοχή της ‘’Φωνής της Αμερικής’’ είναι επίσης μια  όμορφη παραλία, η οποία πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες και όχι να βγει στο σφυρί.
      Η διατήρηση του ροδίτικου τοπίου και μάλιστα των παραλιών πρέπει πλέον να είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Η εσπευσμένη και αποσπασματική εισαγωγή νέων χρήσεων σε διάσπαρτες περιοχές του νησιού έχουν ήδη αλλοιώσει και υποβαθμίσει σημαντικά το ροδίτικο τοπίο.  Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι, η εκπόνηση και εφαρμογή χωροταξικού σχεδίου ολόκληρης της Ρόδου, όπου θα προσδιορίζονται οι χρήσεις γης και οι αναπτυξιακοί άξονες στη βάση ενιαίων κριτηρίων και θα λαμβάνονται υπ’ όψη όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και φυσικά δεδομένα κάθε περιοχής, είναι επείγουσα ανάγκη. Η «εκτός σχεδίου» δόμηση, που έχει πλήξει ανελέητα το νησί μας, είναι απόλυτη ανάγκη να καταργηθεί. Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι τα βράχια, τα χωράφια, οι αμμουδιές, τα ρέματα είναι σημαντικοί βιότοποι που συντηρούν την άγρια ζωή και κρίσιμες λειτουργίες της φύσης, όπως είναι ο κύκλος του νερού, λειτουργίες από τις οποίες εξαρτάται και ο άνθρωπος.
      Η εκποίηση δημόσιας γης για ανεύρεση δημόσιων πόρων είναι μια απαράδεκτη οικονομική τακτική, η οποία φτωχαίνει τον τόπο. Η λύση για τα χρέη της χώρας μας είναι η συνετή και ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος κι όχι το ξεπούλημα της γης που ανήκει στο λαό.
      Το νησί βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο τόσο από κοινωνική–οικονομική πλευρά, όσο και από φυσική-οικολογική. Οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι μικρής κλίμακας και σε συμφωνία με φιλοπεριβαλλοντικούς όρους. Η οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου, όπως και ολόκληρης της χώρας, είναι απόλυτα αλληλένδετη με την προστασία του περιβάλλοντος. Καιρός να αναγνωρίσουμε  αυτή την αλήθεια και να παλέψουμε γι’ αυτήν πριν να είναι αργά!
      Αρνούμαστε να δεχθούμε τη λογική αυτών που με τον όρο «αξιοποίηση» εννοούν την τσιμεντοποίηση των πάντων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τα ωραιότερα φυσικά τοπία και παραλίες.
      Ζητάμε από την Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, τους τοπικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση στο σοβαρό αυτό ζήτημα.
      Προειδοποιούμε την ΚΕΔ ότι για το νέο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος,  το οποίο ετοιμάζει, θα μας βρει ενάντιους.
      Ρόδος 23-01-2009
      «Αιθρία» Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης
      Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
      Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ρόδος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ρόδος:
Απειλούμενα είδη στη Ρόδο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Όχι στις εκποίησεις δημόσιων παραλιακών εκτάσεων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα