Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες

?λλη Ελλάδα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210.3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
15.01.09

Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες
Να συσταθεί Ανεξάρτητη Επιτροπή, να ενισχυθεί η δημοκρατία και η διαφάνεια  Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ευχήθηκαν από την πρώτη στιγμή περαστικά στον Αστυνομικό Διαμαντή Μαντζούνη, θύμα δολοφονικής ένοπλης επίθεσης και χαίρονται για την καλή πορεία της υγείας του. Για να αντιμετωπιστούν όμως επί της ουσίας τα ζητήματα που αναδείχτηκαν τον τελευταίο μήνα, να αμβλυνθούν οι αιτίες τους και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, καταθέτουν ψύχραιμα τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους.
  Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτο-οργανώθηκαν και διαδήλωσαν κυρίως ειρηνικά, ασκώντας έντονη κριτική σε μια κοινωνία που επιτρέπει σε όργανα της τάξης να αυθαιρετούν ή και να σκοτώνουν, χωρίς μάλιστα κανείς να αναλαμβάνει πραγματικά την πολιτική ευθύνη. 
  Είπαμε εξαρχής ότι η δικαιολογημένη οργή δεν κάνει αποδεκτή την τυφλή βία και τις καταστροφές. Παρόλο που οι διαμαρτυρίες δεν ήταν πάντα ειρηνικές, γενικά οι μαθητές έδειξαν ότι είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμοι. Οι καθιστικές διαμαρτυρίες, η πολιορκία αστυνομικών τμημάτων, το συμβολικό ξεγύμνωμα και τα λουλούδια προς αστυνομικούς, η επίμονη αλλά μη βίαιη δράση τους δεν υποστηρίχτηκε, ούτε προβλήθηκε ώστε να δώσει το συνολικό στίγμα της εξέγερσης. Παρόλα αυτά, αποδείχτηκαν μια δύναμη ελπίδας για ανανέωση της κοινωνίας και τη διαμόρφωση μιας δυναμικής αλλαγής των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών, που ευθύνονται για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, τη γενικευμένη διαφθορά καθώς και την απαξίωση της ίδιας της πολιτικής.
  Η κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας επέλεξαν συχνά είτε την απουσία είτε τις επιθέσεις χωρίς διάκριση. Μάλιστα, πυκνοκατοικημένες περιοχές βομβαρδίστηκαν επανειλημμένα με επικίνδυνα χημικά, δακρυγόνα και ασφυξιογόνα, που απείλησαν τη ζωή και την υγεία όχι μόνο των διαδηλωτών αλλά και των κατοίκων και ιδιαίτερα εγκύων, παιδιών και ατόμων με εξασθενημένο οργανισμό. Επιπλέον, η μόνιμη και επιδεικτική παρουσία ΜΑΤ στο κέντρο επέτεινε τα ερωτηματικά για την οπλοφορία των αστυνομικών και τους κανόνες χρήσης των όπλων αλλά και τη σκοπιμότητα και το ρόλο των Ειδικών Φρουρών και των ΜΑΤ.
  Πιθανές ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας προκύπτουν και από τις καταγγελίες ΜΜΕ και πολιτών για εμπλοκή οργάνων της πολιτείας και παρακρατικών στις καταστροφές και τη βία, για τις οποίες δεν επιδείχτηκε καμία διάθεση για διερεύνηση. Η έκταση των καταστροφών και μάλιστα προς «στόχους» όπως μικρά μαγαζιά, περίπτερα, σηματοδότες, στάσεις λεωφορείων κτλ, δημιούργησαν ερωτηματικά για το αν πρόκειται για κυβερνητική ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης ή μια άρρητη τακτική κάποιων μηχανισμών ώστε να διογκωθούν οι ζημιές από πράξεις τυφλής βίας, με στόχο να συκοφαντηθούν οι διαδηλωτές και να ξεχαστεί η δολοφονία.
  Οι κατευθύνσεις του πρώην προέδρου της Ιταλίας Φ. Κοσίγκα για προβοκάτσιες, δηλ. για «να αποσυρθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, να διεισδύσουν στο κίνημα προβοκάτορες έτοιμοι για τα πάντα και να αφήσουν τα πράγματα έτσι για καμιά δεκαριά μέρες ώστε οι διαδηλωτές να αταστρέψουν μαγαζιά, να πυρπολήσουν αυτοκίνητα και να καταστρέψουν τελείως την πόλη» είναι αποκαλυπτικές μιας απαράδεκτης, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής πρακτικής κάποιων κυβερνήσεων. (“Επισκόπηση Τύπου” της ιταλικής Κυβέρνησης).
  Κι ενώ η κοινωνία αναζητούσε τρόπο να επουλώσει τις πληγές της και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η νεολαία και η συγκυρία, ήρθε η επίθεση εναντίον του αστυνομικού φρουρού με στόχο να κλιμακώσει τη βία και –τελικά- να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την πραγματική συζήτηση που έπρεπε να κάνει.
  Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ο διάλογος για την κρίση και για τις πολιτικές λύσεις που απαιτούνται, να θαφτεί κάτω από τους όγκους των σπασμένων βιτρινών και να εξουδετερωθεί από τις δολοφονικές σφαίρες.
  Η λογική αυτών που ανέλαβαν την ευθύνη λέγοντας ότι «στις σφαίρες απαντάμε µε σφαίρες» δεν πρέπει απλά να καταγγελθεί αλλά να τεθεί στο περιθώριο επί της ουσίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία των δεκαετιών ‘70 και ‘80 ήταν τραυματική και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξεφύγουν οι κοινωνίες από την κουλτούρα της βίας και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να διαπιστώσουν τα τραγικά αδιέξοδα.
  Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει με όπλα και σφαίρες για λογαριασμό της κοινωνίας. Κανένας δεν δικαιούται να αφαιρεί ή να αποπειράται να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, όποια ιδιότητα και αν έχει, να προχωράει στην έκδοση «απόφασης» θανατικής καταδίκης, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ και αν χρησιμοποιεί. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και μοναδική. Η θανατική καταδίκη είναι η πιο βάρβαρη πράξη για οποιονδήποτε λόγο και από όποιον και αν αποφασίζεται και εκτελείται.

Δεν οδηγεί σε καλύτερη κοινωνία αλλά στη βαρβαρότητα. Η κλιμάκωση της βίας δεν απελευθερώνει τις κοινωνίες αλλά δίνει πάτημα για  περισσότερο έλεγχο, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερτροφική ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών. Τελικά, οι βίαιες πρακτικές παθητικοποιούν τους πολίτες, στρέφονται μακροπρόθεσμα ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη πραγματικών κινημάτων κοινωνικής αλλαγής. Η αστυνομική ή η «άλλη» βία δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος.
  Χρειάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και η κοινωνία να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
  * η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνο για τη «δημόσια τάξη» να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική, που θα έχει στο κέντρο της την εκπαίδευση της αστυνομίας για την επίλυση των κρίσεων χωρίς τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο όπλων. Η διαμεσολάβηση που προλαβαίνει την όξυνση της αντιπαράθεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές μιας σύγχρονης πολιτικής για την ασφάλεια των πολιτών.
  * η ελληνική Βουλή να συστήσει άμεσα μια Ανεξάρτητη Επιτροπή, με συμμετοχή των προέδρων των Νομικών Σχολών, των Δικηγορικών Συλλόγων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, πολιτών κ.α. για διερεύνηση των καταγγελιών για τις καταστροφές, τη βία, το ρόλο και τα καθήκοντα των αστυνομικών, τη χρήση όπλων αλλά και δακρυγόνων, όπως έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Πολίτη. Η Επιτροπή αυτή πρέπει να έχει πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η ΕΥΠ καθώς και τη δυνατότητα να εξετάσει κρατικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα όσους εμφανίζονται στο οπτικό υλικό που έφεραν στη δημοσιότητα ΜΜΕ, πολίτες (μεταξύ των οποίων και μέλη μας), η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, η ιντερνετική τηλεόραση TVXS του Στ. Κούλογλου καθώς και κάθε άλλη τεκμηριωμένη καταγγελία. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση, να σταλεί το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής, με πρόταση για Εξεταστική.
  * οι εκπρόσωποι των κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νέων (μαθητών και φοιτητών), των μεταναστών και των μικροεπιχειρηματιών, να οργανώσουν σειρά διαβουλεύσεων, ώστε να έρθουν στο φως τα αιτήματα, τα αίτια και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν.
 
   H Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
 
  Πληροφορίες:
  Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442, Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 1
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα