Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Να μη γίνει ο Ελεώνας το επόμενο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας

?λλη Ελλάδα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
http://www.ecogreens.gr/ - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

14.01.2009
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣΗ χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- σταματά τις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα αποτελεί μια πρώτη νότα αισιοδοξίας για την προστασία αυτού του τόσο σημαντικού για τη βιωσιμότητα της πόλης χώρου και για τη μη κατασκευή ενός εμπορικο-αθλητικού μεγαθηρίου και μάλιστα χωρίς ευρύτερη πολεοδομική, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη.
   Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με προχθεσινή απόφαση της Πολιτικής Κίνησης Αθήνας, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διάσωση του Ελαιώνα, επαναλαμβάνουν την απόλυτη στήριξή τους στις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, καταδικάζουν τις πιέσεις του Δημάρχου Αθηναίων και ζητούν να προχωρήσει η ανάπλαση με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 ως ελάχιστο συμβιβασμό για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου υπερτοπικής σημασίας στην πολύπαθη Αττική.
  

Πιο συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:
* Να προχωρήσει η υλοποίηση του πρασίνου και η συνολική αναβάθμιση του Ελαιώνα όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, με μέριμνα για συνεκτικούς χώρους πρασίνου και όχι απλές πρασιές ή μικρούς χώρους που εύκολα μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.
* Να ξεκινήσουν συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού, για όλες τις εκκρεμείς υπερτοπικές χρήσεις, όπως τα γήπεδα ΠΑΟ και ΑΕΚ, η Όπερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο σταθμός των ΚΤΕΛ. Θέλουμε ανοικτό και δημόσιο διάλογο για την εξέλιξη και το μέλλον της πόλης μας.
* Να διατεθεί αποκλειστικά για υψηλό πράσινο ο χώρος που θα αποδεσμευτεί στη Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς το σχεδιαζόμενο μεγάλο γκαράζ που θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό της περιοχής.
* Να δοθεί προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στο δικαίωμα των παιδιών να παίζουν σε επαρκείς ελεύθερους χώρους.
   Η πρωτεύουσα πληρώνει ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της μεταολυμπιακής «αξιοποίησης» των ολυμπιακών έργων που κατέλαβαν, προσωρινά στην αρχή και μόνιμα στη συνέχεια, τμήματα σημαντικών ελεύθερων δημόσιων χώρων. Θα πληρώνει επίσης για χρόνια τις περιβαλλοντικές συνέπειες των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και για άλλες επιπτώσεις από τέτοια μεγαθήρια.
   Ζητάμε επειγόντως ένα σχέδιο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας και όχι αποσπασματικές και χαριστικές πολιτικές που καταστρατηγούν τη βιωσιμότητα της.
     
   Η Εκτελεστική Γραμματεία
  
   Πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

___________________________________________________________________

12.01.2009
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων

   Η ελληνική πόλη πάσχει από έλλειμμα βιωσιμότητας. Η Αθήνα ειδικότερα έχει οδηγηθεί σε περιβαλλοντικό αδιέξοδο λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και που έχουν σαν άξονες την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, την προαγωγή της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, την απρόσκοπτη καταπάτηση των περιαστικών δασικών εκτάσεων, το ξεπούλημα και το χτίσιμο δημόσιων εκτάσεων μέσα στην πόλη και την παντελή έλλειψη πολιτικών και τεχνικών ανάπτυξης πρασίνου και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Όλο και περισσότερο οι πολιτικές αυτές τείνουν να εμπορευματοποιήσουν κάθε κοινωνικό αγαθό, αποβλέποντας μόνο στο άμεσο κέρδος ολίγων εις βάρος της ποιότητας ζωής των πολλών.
   Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι διατίθενται πλέον στην Αθήνα, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη και το αστικό και περιαστικό πράσινο συνεχώς μειώνεται. Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που η πόλη χρειάζεται ακόμη περισσότερο πράσινο για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την απώλεια της Πάρνηθας Είναι λοιπόν προφανές ότι πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαφύλαξη και συντήρηση των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου σε κάθε γειτονιά και ταυτόχρονα η δημιουργία νέων χώρων πράσινου όπου αυτό είναι δυνατόν.
   Παρόλα ταύτα, μεγάλα συμφέροντα πιέζουν για κατασκευή νέων τεράστιων συγκροτημάτων αναψυχής και εμπορίου, Mall και Multiplex, τη στιγμή που οι δείκτες διαθεσιμότητας (ποσοστό κενών καταστημάτων προς το σύνολό τους) το Μάιο 2007 ανέρχονταν ήδη από 7% έως 12,4%. Πρόσθετη πηγή πιέσεων αφορά τη στέγαση των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, όπου τα όσα έγιναν με την αποκλειστική εκχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη έχουν ήδη δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ αγνοείται και η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπου μεγάλες ομάδες έχουν κοινή έδρα στο ίδιο γήπεδο.
   Μαζί με το Ελληνικό και το Γουδί, που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο, ο Ελαιώνας ήταν ένας από τους σχεδιασμένους, σημαντικούς, υπερτοπικούς χώρους πράσινου, όπου βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 1995 θα διαμορφωνόταν πράσινο άνω των 3.000 στρεμμάτων. Είναι πραγματικά εγκληματικό ότι το πράσινο αυτό μένει μέχρι σήμερα στα χαρτιά, από απουσία πολιτικών για τη διασφάλισή του, και η ευρύτερη περιοχή αφήνεται έρμαιο στην υποβάθμισή της. Παράλληλα δρομολογήθηκε το 2006, με τη γνωστή αντισυνταγματική Τροπολογία Σουφλιά, η δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου και εμπορικού κέντρου σε έκταση χαρακτηρισμένη ως πράσινο που μάλιστα ανήκει κατά μεγάλο μέρος ήδη στο Δήμο Αθηναίων
   Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Οικολογική Αθήνα είχαν από την αρχή επισημάνει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής, καταγγέλλοντας προσπάθεια χειραγώγησης της ψήφου των φιλάθλων στις δημοτικές εκλογές, εις βάρος του μέλλοντος της πόλης. Για το γήπεδο του ΠΑΟ, αντιπρότειναν τη διαδικασία που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη προκειμένου για μεγάλες υπερτοπικές χρήσεις: Συγκριτική μελέτη χωροθέτησης και δημόσιο διάλογο, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού.
   Το συγκρότημα αυτό υπονομεύει και καταστρατηγεί:
   * Την απόφαση για μεταφορά σε παρακείμενο χώρο όλων των υπεραστικών λεωφορείων του Κηφισού και της Λιοσίων.
   * Την προστασία του γειτονικού ρέματος Προφήτη Δανιήλ, που ρητά προβλέπει το ΠΔ του Ελαιώνα.
   * Το ίδιο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, του οποίου η επικαιροποίηση διαρκώς αναβάλλεται
  
   Ακόμη χειρότερη για την πόλη, είναι όμως ο αυθαίρετη σύνδεση του γηπέδου με μεγάλο εμπορικό κέντρο του κ.Βωβού, που μάλιστα προικίζεται παράνομα με διπλάσιο οικοδομικό συντελεστή. Η χωροθέτηση ενός τέτοιου εμπορικο-αθλητικού συγκροτήματος δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των λίγων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην πόλη μας. και μάλιστα χωρίς ευρύτερη πολεοδομική, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη. Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί μάλιστα να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για δημιουργία ανάλογων εμπορικών συγκροτημάτων σε συνδυασμό με τα γήπεδα και των άλλων μεγάλων ομάδων.
   Πέρα από το οικονομικό κόστος και την προοπτική για απώλειες θέσεων εργασίας στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης (όπου ο εμπορικός κόσμος απειλείται με επιπτώσεις πολλαπλάσιου ύψους από τις πρόσφατες καταστροφές), αξίζει να θυμηθούμε την κυκλοφοριακή ασφυξία στη Λ.Κηφισίας από τις κατασκευές του ίδιου ομίλου στο Μαρούσι και να προβληματιστούμε κατά πόσο αποδεχόμαστε το ίδιο για την Ιερά Οδό και την ήδη επιβαρημένη Λεωφόρο Κηφισού.
   Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τον περασμένο μήνα, με την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των 130 πολιτών στο ΣτΕ κατά του εμπορικού κέντρου του κ. Βωβού. Η πιθανότητα να γίνει δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση προσωρινής αναστολής εργασιών του εμπορικού κέντρου, πυροδότησε σειρά απαράδεκτων πιέσεων προς το δικαστήριο, όχι μόνο από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία αλλά και από τον ίδιο το Δήμαρχο Αθηναίων.
   Υπενθυμίζουμε στον κ.Κακλαμάνη ότι έχει εκλεγεί για να προασπίζει τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ανάσα της πόλης. Ο ισχυρισμός του ότι γήπεδο μπορεί να γίνει μόνο αν προχωρήσει και το εμπορικό κέντρο, αποτελεί συνειδητό ψέμα, για το οποίο οφείλει να λογοδοτήσει. Η προσπάθειά του να μετατρέψει τους φιλάθλους του ΠΑΟ σε ιδιωτικό στρατό του κ. Βωβού, αφήνει σοβαρές ενδείξεις διαπλοκής με συμφέροντα που έχουν επανειλημμένα αντιστρατευτεί κάθε έννοια νομιμότητας και βιωσιμότητας. Ασφαλώς και είναι γνωστή στον κ.Κακλαμάνη η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε εκ των υστέρων ως παράνομη την οικοδομική άδεια για το συγκρότημα του κ.Βωβού στους Αμπελοκήπους.
  
   Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη στήριξή μας στην προσφυγή των 130 πολιτών και ζητάμε:
   * Να προχωρήσει η υλοποίηση του πρασίνου και η συνολική αναβάθμιση του Ελαιώνα όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, με μέριμνα για συνεκτικούς χώρους πρασίνου και όχι απλές πρασιές ή μικρούς χώρους που εύκολα μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.
   * Να ξεκινήσουν συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού, για όλες τις εκκρεμείς υπερτοπικές χρήσεις όπως τα γήπεδα ΠΑΟ και ΑΕΚ, η Όπερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο σταθμός των ΚΤΕΛ. Θέλουμε ανοικτό και δημόσιο διάλογο για την εξέλιξη και το μέλλον της πόλης μας.
   * Να διατεθεί αποκλειστικά για υψηλό πράσινο ο χώρος που θα αποδεσμευτεί στη Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς το σχεδιαζόμενο μεγάλο γκαράζ που θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό της περιοχής.
   * Να δοθεί προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στο δικαίωμα των παιδιών να παίζουν σε επαρκείς ελεύθερους χώρους.
   Η Πρωτεύουσα πληρώνει ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της μεταολυμπιακής «αξιοποίησης» των ολυμπιακών έργων που κατέλαβαν, προσωρινά στην αρχή και μόνιμα στη συνέχεια, τμήματα σημαντικών ελεύθερων δημόσιων χώρων. Θα πληρώνει επίσης για χρόνια τις περιβαλλοντικές συνέπειες των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και για άλλες επιπτώσεις από τέτοια μεγαθήρια..
   Ζητάμε επειγόντως ένα σχέδιο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας και όχι αποσπασματικές και χαριστικές πολιτικές που καταστρατηγούν τη βιωσιμότητα της.
  
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2009

Η Πολιτική Κίνηση Αθήνας των Οικολόγων Πράσινων
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Να μη γίνει ο Ελεώνας το επόμενο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα