Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009
Στο εδώλιο οδηγούνται με την κατηγορία της «βλασφημίας» την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου οι συντελεστές της παράστασης «Εγώ είμαι το θείο Βρέφος», το οποίο ανέβηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου πριν από δύο χρόνια. Ερώτηση για το θέμα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.
Συγκεκριμένα ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός, οι ηθοποιοί Αναστασία Μποζοπούλου, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Θεοδωρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Στη Γαλιλαία ζει ο Αντώνης, ένα παιδί που ζηλεύει το γειτονόπουλό του, βλέποντας να το ψάχνουν οι μάγοι και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ότι αυτός είναι το Θείο Βρέφος. Συνειδητοποιώντας τελικά πως δεν μπορεί να γίνει θεός στη χώρα του, φεύγει και έπειτα από χρόνια γράφει στους γονείς του ότι στην Κίνα έχει γίνει Βούδας.
Η παράσταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις φανατικών χριστιανών, πολλοί από τους οποίους το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2006 κατέκλυσαν το θέατρο και, προπηλακίζοντας τους θεατές, απαιτούσαν να κατέβει η παράσταση.
Μάλιστα οι περίπου 100 συγκεντρωμένοι φώναζαν «είστε Αντίχριστοι!» και «θα σας κάψουμε».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Γ.Καλαβριανό, ο Β.Θεοδωρόπουλος τους προσκάλεσε να παρακολουθήσουν το έργο, κάτι που οι ίδιοι δεν δέχτηκαν.
Μερικές ημέρες αργότερα δύο γυναίκες κατέθεσαν μήνυση κατά των συντελεστών, με την οποία ζητούν «την ανώτατη ποινή για παραδειγματική τιμωρία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά».
Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ.Ψαριανός, στην κλήση που απεστάλη στον κ. Καλαβριανό ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, καλεί το θίασο του «Θείου Βρέφους» σε δίκη ως «υπαίτιο του ότι καθύβρισε δημόσια και κακόβουλα την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού».
Ο κ. Ψαριανός κατέθεσε μάλιστα ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, εάν «προτίθεται να εξαλείψει την ποινική δίωξη της βλασφημίας, όπως ορίζεται από τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να προστατεύεται η ελευθερία της Τέχνης και της έκφρασης από ανάλογα περιστατικά», δεδομένου, όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι:
«-η ελευθερία της Τέχνης και της έκφρασης είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα,
-τέτοιου είδους διώξεις συνιστούν λογοκρισία της Τέχνης και της έκφρασης και
-είναι άλλο πράγμα η κριτική, που έχει δικαίωμα ή καθήκον να ασκεί η εκάστοτε Εκκλησιαστική Ιεραρχία σε κείμενα ή συγγραφείς, και άλλο η δικαστική δίωξη των δημιουργών».
TA NEA - http://www.tanea.gr/