Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: ΣΥΝ: το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει

?λλη ΕλλάδαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να δράσουμε τώρα!
Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας στα επόμενα χρόνια, για ερημοποίηση  κατοικημένων και καλλιεργούμενων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ήδη προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη.
Βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι ο πυρήνας του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου, ενός μοντέλου που βασίστηκε σε ένα εξαιρετικά ενεργοβόρο πρότυπο παραγωγής και (υπερ)κατανάλωσης. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή σπατάλη, την κυριαρχία της ιδιωτικής αυτοκίνησης και των οδικών μεταφορών, τη διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση και επέκταση των πόλεων, τη σπατάλη πόρων και πρώτων υλών, την καταστροφή της φύσης, την αποψίλωση των δασών και τον περιορισμό του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
 
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.

Χρειάζονται ενεργειακές πολιτικές που να υπολογίζουν τον πλανήτη και τη ζωή, που θα αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όπου η πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια θα αποτελεί όρο της ανθρώπινης ανάπτυξης.
 
Απαιτείται ένα νέο φιλόδοξο πλαίσιο δεσμεύσεων για μετά το 2012, οπότε και λήγει η ισχύς της ατελούς και υπονομευμένης, πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνίας του Κιότο. Ο πλανήτης δεν αντέχει νέες αναβολές, και μάλιστα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης. Ο μύθος ότι η αυτορρυθμιζόμενη αγορά θα λύσει τα πάντα έχει καταρρεύσει με πάταγο. 
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή κρίση: οικονομική, επισιτιστική και κλιματική. Και οι τρεις κρίσεις απαιτούν εξίσου θαρραλέα και συντονισμένα διεθνώς μέτρα.

Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις προχωρούν για το περιβάλλον με ρυθμούς χελώνας σε σύγκριση με την ταχύτητα που έσπευσαν να ξελασπώσουν τις τράπεζες. H αναλογία των ποσών που διατίθενται για τη χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι 300 προς 1!

Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και οικολογία είναι και αναγκαίο και δυνατόν να συνυπάρξουν. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λήψη τολμηρών περιβαλλοντικών μέτρων υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος και μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες σταθερές νέες θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιάγραμμα κι όχι ένα ακόμη ευχολόγιο.

Στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές τόσο στο Πόζναν σήμερα, και πολύ περισσότερο στην Κοπεγχάγη το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υιοθετήσει  ‘παραθυράκια’ όπως η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπανσης.

Η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα μέτρα που θα ληφθούν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους με τα  υπόλοιπα κράτη, έχοντας ήδη πάρει γενναίες δεσμευτικές αποφάσεις για μείωση των δικών της εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Καλούμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να συμβάλλει θετικά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν για τις κλιματικές αλλαγές, όπου ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις για τη μετα-Κιότο περίοδο.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και ευχολόγια!
Το Πόζναν σήμερα και η Κοπεγχάγη το 2009 πρέπει να πετύχουν.
Σε όλο τον πλανήτη το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, χιλιάδες ενεργοί πολίτες θα διαδηλώσουν την θέληση τους να επιβάλλουν μέτρα κατά τις κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ελπίδα!

Ο ΣΥΝ καλεί όλους και όλες να πάρουν μέρος στο μαζικό, πολύχρωμο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν συνεργαζόμενοι φορείς και κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συλλογικότητες, συνδικάτα και ενεργοί πολίτες, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, στην πλατεία Συντάγματος.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΣΥΝ: το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα