Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Ωμή βία

?λλη ΕλλάδαΩμή βία
Του Γιώργου Σταματόπουλου
e-mail: stamg@enet.gr

Σε τι αντιδρούν οι νέοι; Μα, στην αποκτήνωση της κοινωνίας. Πώς επήλθε αυτή η αποκτήνωση; Από την τηλεόραση, φυσικά. Από το φρικιαστικό μοντέλο της επιτυχίας και του ανήθικου πλουτισμού πολιτικών και άλλων, που βομβαρδίζουν καθημερινά την οθόνη του μυαλού (μας). Από τους πλείστους διανοούμενους, που, ιταμώς, στέκονται στο πλευρό της εξουσίας. Από τους γονείς, που αρνούνται να γίνουν ενήλικοι και εξευτελιστικά προσπαθούν να δείχνουν νέοι (και εξ αυτού προκύπτουν αμέτρητα τραγελαφικά επεισόδια). Από τους δασκάλους, που έχασαν το κεφαλαιογράμματο αρχικό τους ή το αντήλλαξαν για λίγα παραπάνω νομίσματα. Από τους πολιτικούς, που σέρνονται λείχοντας πίσω από κατόχους κεφαλαίου, από αποκρουστικούς ρασοφόρους που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα.
 
Τι άλλο έχει συντελέσει στην αποκτήνωση της ελληνικής (δυτικής) κοινωνίας; Η αμηχανία της Αριστεράς, η συμπόρευσή της με θολές φιλελεύθερες θεωρίες (κι έτσι χάθηκαν: συλλογικότητα, παιδεία ως παιχνίδι και γνώση, λαϊκή τέχνη, ανάπτυξη της περιφέρειας, έρωτας για την κάθε μέρα...). Ο φόβος, ο φόβος. Ο τρόμος. Η διαδικασία της αποκτήνωσης είναι βία. Αυτή είναι η όντως βία και όχι αυτή των νέων.
 
Είναι αλήθεια ότι σύμπασα σχεδόν η ανθρωπότητα δελεάστηκε απ' αυτόν τον περίεργο δυτικό πολιτισμό, που από τη μια διεκήρυττε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαχέοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα στο όνειρο (στον πλουτισμό δηλαδή) και από την άλλη χρησιμοποιούσε σκληρή βία σε όσους αρνούνταν να ενσωματωθούν στη δική τους «Δημοκρατία».
 
Η σκληρή βία είναι το μόνο, πλέον, όπλο της δυτικής πολιτικής σκέψης, γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται το κενό, την υποκρισία, τον κυνισμό, την κρατική βία. Ολοένα και πιο πολλοί αρνούνται τη σαγήνη και τη γοητεία του δυτικού πολιτισμού. Αφού αυτός ο πολιτισμός έχασε τα καλύτερα όπλα του (ασφάλεια δήθεν των πολιτών, σαγήνη και γοητεία), χρησιμοποιεί το μόνο που του έχει απομείνει: την ωμή, απροκάλυπτη, σκληρή βία της καταστολής. Πάνε περίπατο οι περίφημες δυτικές αρχετυπικές αξίες (ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα). Τη θέση τους πήραν ανήθικες έννοιες, όπως ατομικισμός, χαφιεδισμός, δουλικότητα, ανίερος πλουτισμός, μίσος για τον διπλανό, ρατσισμός, σεξισμός κ.λπ.
 
Η ωμή βία είναι το μόνο που μπορεί να διασώσει την εξουσία. Δεν έχει πλέον τι άλλο να δείξει για να γοητεύσει τους υπηκόους· σμπαραλιάστηκαν οι διαφημιστές της, γελοιοποιήθηκαν οι υποστηρικτές της. Ο δυτικός πολιτισμός επικρατεί ακόμη, διότι ο κόσμος φοβάται να προτείνει άλλες μορφές διακυβέρνησης, μετά και το γκρέμισμα του κάποτε υπαρκτού «σοσιαλισμού». Οι νέοι όμως δεν ενδιαφέρονται για άλλες προτάσεις (είναι μικροί ακόμη...), αυτό που θέλουν είναι να πάψουν να βιάζονται καθημερινά από την υποκρισία των ενηλίκων και τη διάχυτη βία της καθημερινότητας.
 
Γι' αυτό ξεσηκώνονται. Εξεγείρονται εναντίον της ενηλίκου απάθειας, εναντίον της ψευδούς συνείδησης της κοινωνίας, εναντίον της ωμής βίας που μας περιτριγυρίζει, εναντίον του πολιτικού καθωσπρεπισμού. Και όσο επιμένουν να μας δείχνουν το γελοίο και υποκριτικό μας οικοδόμημα (πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, αισθητικό, πολιτισμικό...) τόσο θα χρησιμοποιούμε βία για να τους «νουθετήσουμε», να τους εντάξουμε στη μαλθακότητα, να τους ενσωματώσουμε στο σαθρό κορμί της δημοκρατίας μας. Δυστυχώς, έχουμε πολλά άσχημα ακόμη να δούμε (και να πάθουμε), εάν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντί τους. Αυτή η δημοκρατία οφείλει να αλλάξει· όχι να βελτιωθεί, να αλλάξει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2008

 

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ωμή βία" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα