Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: ΚΑΛΛΙΣΤΩ - ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: «Κι άλλη νεκρή αρκούδα από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»

?λλη Ελλάδα


ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Θεσσαλονίκη, 13.11.08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Κι άλλη νεκρή αρκούδα

από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Θεσσαλονίκη, 13.11.08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Κι άλλη νεκρή αρκούδα

από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»

Ενήλικη αρσενική αρκούδα (περίπου 15 ετών, 250 κιλά) βρέθηκε νεκρή κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς.

Την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, ειδοποίησαν οι Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές της περιοχής. Παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του Δασαρχείου Καστοριάς καθώς και η κτηνίατρος της οργάνωσης Καλλιστώ που αναισθητοποίησε το ζώο.

Το σφοδρό τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στις 8.30 το βράδυ, σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς. Η αρκούδα έφερε σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη και τα πίσω πόδια της ήταν εντελώς ακινητοποιημένα. Το αυτοκίνητο έπαθε σοβαρές ζημιές, ευτυχώς όμως ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.

Το ζώο εξέπνευσε στη 01.10 μετά τα μεσάνυχτα από ακατάσχετη αιμορραγία.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Καστοριάς θα προβεί σε νεκροψία και αύριο θα εκδώσει τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ το ζώο θα ταφεί από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς.

Είναι το 20ο συνολικά νεκρό άτομο αρκούδας σε 1,5 χρόνο από τροχαία ατυχήματα, πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους που αριθμεί περίπου 200 (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ζώα στην Ελλάδα.

?λλος αριθμός που μας αφορά είναι επίσημα το 5ο τροχαίο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα, ενώ άλλα δύο τροχαία αναφέρθηκαν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ από οδηγούς στο Νεστόριο Καστοριάς και στο Βογατσικό χωρίς όμως σοβαρό τραυματισμό ανθρώπου ή αρκούδας.

Για άλλη μια φορά να τονίσουμε την ανάγκη εφαρμογής του απλού μέτρου της σήμανσης σε περιοχές που ζει η αρκούδα και περισσότερο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται ραγδαία.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και με δύο ειδικά υπομνήματα έχει υποδείξει στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναλυτικά μέτρα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και δασικής διαχείρισης με στόχο την προστασία ανθρώπου και αρκούδας στις κρίσιμες για το είδος περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972 640 062, Βάσω Πετρίδου, 6937422537

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα βρείτε στο http://arcturos.wordpress.com/2008/11/13/1-2/

......................................................................................................................................

ΚΑΛΛΙΣΤΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   13/11/2008

 

ΘΥΣΙΑ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ….

Μια μεγάλη αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 277 κιλών, η μεγαλύτερη που έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να διασχίσει τμήμα του παλιού εθνικού οδικού δικτύου κοντά στην Καστοριά. Η αρκούδα κατάφερε εύκολα να μπει στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου, ελλείψει των κατάλληλων προδιαγραφών του οδικού δικτύου τα οποία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη διέλευση του άγριου ζώου ή να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς. Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος ηλικίας περίπου 18-20 ετών χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα ενώ ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του, παρόλο που η σύγκρουση με την αρκούδα ήταν σφοδρή. Το περιστατικό συνέβη στο παλιό εθνικό οδικό δίκτυο Σιάτιστα-Καστοριά κοντά στο  Δημοτικό Διαμέρισμα Βογατσικού του Δήμου Ίωνος Δραγούμη που αποτελεί βιότοπο αρκούδας.

Ειδοποιήθηκε άμεσα η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να επέμβει για να σώσει το άτυχο ζώο ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και έσπευσε επί τόπου αντιπρόσωπος του Αρκτούρου και του Δασαρχείου Καστοριάς. Η επιτόπια αυτοψία της κτηνιάτρου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έδειξε πως η κατάσταση του ζώου ήταν πολύ σοβαρή. Το πληγωμένο ζώο δυστυχώς κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία και βαριές κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις παρά τις πρώτες βοήθειες και τις επίπονες προσπάθειες για ανάνηψη που έκανε η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Η δεύτερη νεκροψία πραγματοποιήθηκε σήμερα με ευθύνη του Νομαρχιακού κτηνιάτρου και η ταφή του έχει πλέον περάσει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Καστοριάς.

Είναι το 2ο περιστατικό που σημειώνεται στο συγκεκριμένο σημείο του εθνικού οδικού δικτύου γεγονός που δεν αρκεί όπως φαίνεται να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Το πρόβλημα της κατάτμησης των βιοτόπων των μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος) από τους οδικούς άξονες αποτελεί μείζον πρόβλημα για την διατήρηση σπάνιων ειδών όπως η αρκούδα. Ο θάνατος μιας ακόμα αρκούδας από τροχαίο αποδεικνύει πως οι εκκλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων πέφτουν στο κενό και ότι οι οδικοί άξονες σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θανατηφόρα τεχνητά εμπόδια για την άγρια πανίδα αλλά και επικίνδυνες διαδρομές για ανυποψίαστους οδηγούς.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει υποβάλει πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΠΕΡ ΙΙΙ (Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Περιβάλλον), ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατάτμησης των βιοτόπων από τους άξονες μεταφοράς ενώ έχει επανειλημμένα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αρκούδων από τροχαία την τελευταία δεκαετία φτάνει τις 14 νεκρές αρκούδες σε συνολικά 16 κρούσματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υλοποιεί ερευνητικό  προγράμματα παρακολούθησης των επιπτώσεων του οδικού άξονα Εγνατία Οδός στα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή σύνδεσής τους, στην περιοχή της Αν. Πίνδου στα Γρεβενά, σημείο κομβικό για τις μετακινήσεις των υποπληθυσμών της αρκούδας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και 6972-694147
για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΚΑΛΛΙΣΤΩ - ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: «Κι άλλη νεκρή αρκούδα από τροχαίο στη Δυτική Μακεδονία»" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα