Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιότοποι-Βιοπ/λότητα: SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

?λλη ΕλλάδαΘεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2008
 
SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με αυτό το αίτημα δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, και με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή από τον ΥΠΕΧΩΔΕ της σχετικής ΚΥΑ για την ίδρυση του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην συνέντευξη συμμετείχαν οι:
·        Γέρεντρουπ Χανς, βιολόγος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης και εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
·        Πασχαλίδης Γιώργος, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβούλιου των Οικολόγων Πράσινων
·        Τρεμόπουλος Μιχάλης, νομαρχιακός σύμβουλος, Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Φορέα Διαχείρισης καθώς επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υπογραφείσα ΚΥΑ. Επίσης, δόθηκαν κείμενα και χάρτες σε ηλεκτρονική μορφή, οι οποίοι θα αναρτηθούν και στο www.ecogreens.gr
 
Αναλυτικά:
Πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ για την ίδρυση του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς, παρόλο που ο οικολογικός χώρος πίεζε και περίμενε την ίδρυση του εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, μόνο ευχαριστημένος δεν μπορεί να νιώθει.
Ο λόγος είναι ότι η ΚΥΑ, έτσι όπως υπογράφηκε, όχι μόνο περιορίζει την αρχικά προταθείσα απ όλους τους φορείς έκταση αλλά και προβαίνει σε μία σειρά τροποποίηση ζωνών και χρήσεων γης, που καθιστούν το Πάρκο στην πράξη ανενεργό και ανίκανο να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος και αδιατάρακτος βιότοπος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σουφλιάς με την υπογραφή του στο σχέδιο της ΚΥΑ για την σύσταση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
·           Αφήνει μέρος της λιμνοθάλασσας Βάσοβας, (προστατευόμενη από τη συνθήκη Ramsar) εκτός των ζωνών ουσιαστικής προστασίας και απροκάλυπτα πια ανοίγει το δρόμο στις πετρελαϊκές εταιρίες, προβλέποντας τη δυνατότητα εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων και άλλων επιβαρυντικών δραστηριοτήτων.
·           Δημιουργεί με την εν λόγω ΚΥΑ ζώνη (εντός περιοχής προστατευόμενης από τη συνθήκη Ramsar), όπου προβλέπεται ένας κατάλογος από ξενοδοχεία  μέγιστης "δυναμικότητας 500 ατόμων" με όριο αρτιότητας τα 8  στρ., ξενώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θεάτρου,  κινηματογράφων, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου.
·           Επιπλέον, προβλέπονται χώροι "διάθεσης αδρανών υλικών", λατομικές  δραστηριότητες, βιομηχανίες -βιοτεχνίες τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίες, εκδοτικές και εκτυπωτικές δραστηριότητες, παραγωγής χαρτοπολτού και λοιπές βιομηχανίες.
Μ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αθετεί την υπογραφή της στη Διεθνή Συνθήκη Ramsar, την οποία κύρωσε το 1974 (ΝΔ 191/1974 - ΦΕΚ 350) και ενέταξε όλο το Δέλτα του Νέστου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ακρωτηριασθείσα έκταση, στην προστασία της Διεθνούς Σύμβασης. Κυρώσεις απειλούνται και από τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών (Natura 2000, οδηγία για τα πουλιά κτλ).
Σε εποχές δύσκολες για τον πλανήτη και με το σύνολο σχεδόν των πολιτών να έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, ο μόνος ο οποίος φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνεται είναι ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιάς, ο οποίος παρέμεινε στις λογικές των εργολάβων του 1960.
Ο κ. Σουφλιάς μεσούσης της κρίσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων κτημάτων μέσω του ξεπουλήματός των σε διάφορα μοναστήρια με πληθώρα παρανομιών από μέρους ιδιωτών, δημόσιων λειτουργών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τερατούργημα που μόνο Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.
 Αγνόησε  τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης, των βουλευτών του Ν. Καβάλας, τη Νομαρχία Καβάλας, τους Δήμους Καβάλας και Χρυσούπολης, εκατοντάδες φορείς της περιοχής, το σύνολο των Οικολογικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (και δεκάδων άλλων οργανώσεων από όλη την Ελλάδα) αλλά και χιλιάδων πολιτών που τα τελευταία 40 χρόνια υφίστανται μίας τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή λόγω των επιλογών της κεντρικής εξουσίας.
Επιπλέον, και σαν να μην έφθανε η παραπάνω ΚΥΑ, ο κ. Σουφλιάς υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ στην τοπική κοινωνία) για την άρδευση των νομών Ξάνθης και Δράμας με νερά του Νέστου με ποσότητες που θα καταστήσουν στην ουσία το Νέστο έναν ποταμό ο οποίος δεν θα υπάρχει μετά το Φράγμα των Τοξοτών.
Με αυτό τον τρόπο στερεί από το οικοσύστημα της περιοχής πολύτιμους πόρους.
Ακόμη, στερεί από τους αγρότες του κάμπου της Χρυσούπολης Καβάλας τον μοναδικό πόρο επιβίωσής τους.
 
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από την ελληνική πολιτεία να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπεί ο ακρωτηριασμός του Πάρκου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Καλούν τους κατοίκους της περιοχής, όπως έδειξαν τη δύναμή τους σε άλλες περιπτώσεις, έτσι να διεκδικήσουν και αυτή την φορά το αυτονόητο:
-Το δικαίωμα της επιλογής για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
-Το δικαίωμα για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Πασχαλίδης 699 6969699 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα