Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Υποσχέσεις για 2.587 ανεμογεννήτριες

?λλη Ελλάδα

Υποσχέσεις για 2.587 ανεμογεννήτριες

Το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστεύει πως θα τετραπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος μέχρι το 2010Την εγκατάσταση 2.587 ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα προωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. «Οι εθνικοί στόχοι είναι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας της χώρας να ανέλθει, από 11% που είναι σήμερα, σε 20,1% μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020», τόνισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 η ποσοστιαία συμμετοχή ανά τύπο ΑΠΕ- εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων- διαμορφώνεται ως εξής: αιολικά πάρκα 77,7%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11,07%, βιομάζα 8,23%, φωτοβολταϊκά 2,03% και γεωθερμία 1,01%. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα 1.028 ανεμογεννήτριες με παραγόμενη ισχύ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 11% που είναι σήμερα, να ανέλθει σε 20,1% μέχρι το 2010
746 ΜW, ενώ η παραγόμενη ισχύς τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 352% φθάνοντας το 2010 τα 3.372 ΜW.

Στελέχη τού ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγαν χθες ότι με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο στη μεταφορά των περισσοτέρων ανεμογεννητριών στα νησιά. Για τον λόγο αυτό, στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.000

στρέμματα του συνόλου της επιφανείας των δήμων. Έτσι, παρ΄ ότι σε ένα δήμο 10.000 στρεμμάτων επιτρέπεται η εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών, στα νησιά επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 2.000 στρέμματα.

Σε τέσσερις κατηγορίες
Για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ χωρίζει τη χώρα σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Ηπειρωτική χώρα και Εύβοια. 2. Αττική. 3. Κατοικημένα νησιά Αιγαίου και Ιόνιου. 4. Ακατοίκητες νησίδες. Η πρώτη κατηγορία διακρίνεται σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ)-όπου μεταξύ των άλλων οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί- και Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Εδώ σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.600 στρέμματα.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι, στη Βόρεια Ελλάδα, οι Νομοί Έβρου και Ροδόπης όπου θα εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 960 ΜW. Στην Κεντρική Ελλάδα, είναι οι Νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας όπου θα εγκατασταθούν 1.619 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3.238 ΜW. Στην Πελοπόννησο, οι καταλληλότερες περιοχές είναι στους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας όπου θα εγκατασταθούν 438 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 876 ΜW.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ορίζονται συγκεκριμένες αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς η ελάχιστη απόσταση είναι 3 χιλιόμετρα, από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία είναι 500 μέτρα και από τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι 1.500 μέτρα.


Στροφή και στα υδροηλεκτρικά έργα

ΟΠΩΣ επεσήμανε χθες ο κ. Σουφλιάς, «στόχος είναι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς από μικρά υδροηλεκτρικά έργα να ανέλθει στα 364 ΜW από τα 110 που είναι σήμερα». Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα περιλαμβάνονται στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και για τον λόγο αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό των υδάτινων διαμερισμάτων και την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υδροηλεκτρικών έργων. Μέριμνα επίσης δίνεται και στην ηλιακή ενέργεια- οι ηλιακοί συσσωρευτές καλύπτουν σήμερα μια έκταση 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης στην ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια, καθώς και τη γεωθερμική ενέργεια.

«Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν κάνει την τομή που όλοι περιμέναμε», επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ορισμένες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά ενώ την ίδια ώρα προστατεύονται υπέρμετρα περιοχές που προορίζονται για έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη».

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς στόχο

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χωροθετεί χωρίς στόχο», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. «Αντί να συμβάλει στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και να δίνει πνοή και άνοιγμα στις επενδύσεις που υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει περιορισμούς με αποτέλεσμα να αναχαιτίζει τη διάθεση των δυνάμει επενδυτών στις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

-----------------------------------------------------------------------------
ΤΑΝΕΑ : 13 Νοεμβρίου 2008
http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1408956
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Υποσχέσεις για 2.587 ανεμογεννήτριες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα