Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: Σάμος - Οικοτουρισμός και Εναλλακτικές μορφές, μια άλλη όψη στον τουρισμό

Σάμος

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΣΑΜΟΥ –ΙΚΑΡΙΑΣ -ΦΟΥΡΝΩΝ    

   
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ www.ecogreens.gr,
ΤΗΛ. –ΦΑΞ 2273035811, κινητό 6974644577, e_mail: iris19@hol.gr,
http://e-samos.pblogs.gr/
                                                                                         
 «Για έναν Οικο-λογικότερο τουρισμό»
Οικοτουρισμός και Εναλλακτικές μορφές,
μια άλλη (σύγχρονη και αειφορική) όψη στον τουρισμόΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Ξενοδοχείο Σάμος, Δευτέρα 20/10/08 και ΩΡΑ 7μ.μ.
 
Ομιλητές: Πετρόπουλος Αντώνης (συντονιστής θεματικής ομάδας τουρισμού των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ),
Καρίμαλης Γιώργος (οινοποιός, βιοκαλλιεργητής, υπεύθυνος αγροτουριστικής μονάδας στο Φραντάτο Ικαρίας, Παπακωνσταντίνου Θανάσης (εκδότης, μελετητής, σύμβουλος επιχειρήσεων).
 
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί για να παρέμβουν φορείς με δράση στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, σύλλογοι και πολίτες που καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις.
 
Για να γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές, το μέρος που αγαπήσαμε.
-----------------

ΣΑΜΟΥ -ΙΚΑΡΙΑΣ -  ΦΟΥΡΝΩΝ                                                                                                                                                                                    

                                                                               

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ www.ecogreens.gr,

ΤΗΛ. –ΦΑΞ 2273035811, κινητό 6974644577, e_mail: iris19@hol.gr

http://e-samos.pblogs.gr/


Ο Ελληνικός Τουρισμός και το Περιβάλλον

χρειάζονται Προστασία και όχι «Προστασία»

Ο Τουρισμός αποτελεί πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο διαμορφώνει όχι μόνο την εικόνα της χώρα μας, αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες της χώρας, αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση, παρακολουθούν αμήχανοι την σταθερή κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού χρόνο με το χρόνο, προς τον ευτελισμό, τον εκχυδαισμό, την βία, την ισοπεδωτική ομοιομορφία και τον γιγαντισμό. Οι πρόσφατες τραγωδίες στη Μύκονο και στη Σαντορίνη (δέκα πέντε μήνες μετά το ναυάγιο του Sea Diamonds και με το κουφάρι του ακόμα βυθισμένο στον κόλπο του Αθηνιού), δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι κάτοικοι τουριστικών περιοχών γίνονται μάρτυρες (ή ακόμα και θύματα αν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, βλέπε Ομαλός, Μάλια, Χερσόνησος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα) εκτρόπων από έναν ανερχόμενο τουριστικό υπόκοσμο και από μια Πολιτεία που ανέχεται ανάλογα φαινόμενα. Η συγκλονιστική αξιοπρέπεια του τραγικού πατέρα ας μην επαναπαύει τους κυβερνητικούς & επαγγελματικούς φορείς, αλλά ας τους ξυπνήσει από τον λήθαργο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Αντί για πειραματικές εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης (και) της ασφάλειάς των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της Τουριστικής Αστυνομίας, με καλά καταρτισμένα στελέχη, για να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού ο στρατηγικότερος τομέας της οικονομίας που προσφέρει σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Γιατί δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να γίνει μια Παραλιακή! Γιατί ο Τουρισμός χρειάζεται προστασία και όχι «προστασία»! 

Χρειάζεται όμως και γενικότερη αλλαγή πολιτικής, προς ένα Τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα τσαλαπατάει τις προστατευόμενες περιοχές, τους νόμους και το σύνταγμα, που θα σέβεται και θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες, που θα βασίζεται στην ποιότητα και τη μόρφωση, και όχι στην εκμετάλλευση ανηλίκων και μεταναστών, που θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, που δεν θα παίρνει τον αγρότη από την γη του για να τον βάλει να κουρεύει το γκαζόν ή να κουβαλάει τα μπαστούνια του γκολφ.  Για να γίνει αυτό πρέπει να υποστηριχθεί η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού, η μικρή, γλυκειά οικογενειακή επιχείρηση και να συνδεθεί με ήπιες, οικολογικότερες μορφές τουρισμού που θα αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε περιοχής, αντί να επιδοτούνται αμέσα και έμμεσα πολυεθνικοί όμιλοι-οδοστρωτήρες, αντί να ξεπουλιέται η γη και ο Τουρισμός της χώρας μέσω συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, φαραωνικών πρότζεκτ (ΠΟΤΑ Μεσσηνίας ή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι), κοντόφθαλμων και μεσοπρόθεσμα καταστροφικών μοντέλων, αντί να δημιουργούνται συνέχεια νέα αεροδρόμια για τσάρτερ και να παραμελούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κοινωνικός ιστός της ελληνικής υπαίθρου, ο οικογενειακός χαρακτήρας του τουρισμού, η αυθεντικότητα, οι παραδόσεις, η διατροφή, το ελληνικό μέτρο, αποτελούν τον πραγματικό μαγνήτη για τα (ήδη πολλά) εκατομμύρια των επισκεπτών, και όχι ο μιμητισμός παρωχημένων προτύπων, όπως τα γκολφ, η χλιδή, οι περίκλειστες κοινότητες, τα τουριστικά γκέτο με τα ποτά «μπόμπες», τους μπράβους, τον σεξοτουρισμό, τα φτηνά πακέτα που δεν αφήνουν τίποτε, την εργασιακή ασυδοσία και τις καταχρήσεις. Πρέπει η Κυβέρνηση να σταματήσει να αντιλαμβάνεται τον Τουρισμό ως μία ακόμα βιομηχανία, και μάλιστα «βαριά», που συνεισφέρει με κάποιο ανεξιχνίαστο (αφορολόγητο;) τρόπο δισεκατομμύρια και δεν απαιτεί παρά κοσμητικές αλλαγές και κοσμικές εκδηλώσεις.

Οι εκάστοτε Υπουργοί αρέσκονται να εκφωνούν πανηγυρικούς περί αειφορικού τουρισμού, νομίζοντας ίσως ότι ο αειφορικός τουρισμός είναι ένα εξωτικό είδος τουρισμού που έρχεται να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα για να επιτευχθεί η περίφημη «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου>>. Αειφορικός τουρισμός όμως σημαίνει αλλαγή μοντέλου και μάλλον αλλαγή κυβέρνησης.

Παραδείγματα εναλλακτικού, αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και το περιβάλλον του τόπου υπάρχουν ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Συχνά όμως αντιμετωπίζουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που με τη στήριξη ΜΜΕ, τοπικών παραγόντων και βουλευτών κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να λεηλατήσουν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων ΦΥΣΗ 2000 (Στροφυλιά στην Πελοπόννησο – Λαφονήσι στα Χανιά, Σεϊτάνια στη Σάμο), βάλλοντας κατά των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία τους πριν καν αυτές ολοκληρωθούν, κι ερχόμενοι σε κόντρα με προσπάθειες κάποιων Δήμων για την προστασία αυτών των περιοχών (Λαφονήσι Χανίων)!

Στα πλαίσια της καμπάνιας τους για ένα οικολογικότερο Τουρισμό, Οι Οικολόγοι Πράσινοι, διοργάνωσαν στις 25 Ιουλίου ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία της Πύλου κατά την οποία συζήτησαν με την τοπική κοινωνία για το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης τύπου Π.Ο.Τ.Α., ημερίδα Τουρισμού στα Χανιά (3 Οκτωβρίου), , ενώ ανάλογη εκδήλωση γίνεται στη Σάμο, (ξενοδοχείο Σάμος Δευτέρα 20/10/08, 7μ.μ.).

 

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σάμος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σάμος:
Σάμος Χίος - Αρχαία ναυάγια: εντοπίζονται αλλά παραμένουν ανεξερεύνητα


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σάμος - Οικοτουρισμός και Εναλλακτικές μορφές, μια άλλη όψη στον τουρισμό" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα