Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS - Mέτρα για την προστασία του κλίματος

?λλη Ελλάδα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS-Σημαντική απόφαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα

 7 Οκτωβρίου 2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣημαντική απόφαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα
 
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση - στήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου σε πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα για την προστασία του κλίματος αλλά ανησυχεί για τις προθέσεις ορισμένων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής.
Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα Τρίτη 7/10 να στηρίξουν ομόφωνα την Εισήγηση της Φιλανδής Ευρωβουλευτού των Πράσινων Satu Hassi για τους στόχους των κρατών μελών, σύμφωνα με την οποία:
 
·         Υιοθετούνται οι εθνικοί στόχοι που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά προτείνονται μακροπρόθεσμοι στόχοι συνολικής μείωσης των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος κατά 50% το 2035 και 60-80% το 2050 σε σχέση με το 1990.
·         Προτείνεται μηχανισμός τιμωρίας-συμμόρφωσης των κρατών μελών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους με πρόστιμο 100 ευρώ και πρόσθετη υποχρέωση μείωσης κατά 30% για κάθε τόνο ισοδύναμου CO2 απόκλισης από το στόχο.
·         Προτείνεται μείωση των πιστωτικών μορίων από μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη, τονώνοντας έτσι περισσότερο την προσπάθεια λήψης μέτρων στην ίδια τη χώρα.
·         Προτείνεται χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών για λήψη από πλευράς τους μέτρων μείωσης των εκπομπών
 
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θεωρεί ότι εφόσον υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της προστασίας του κλίματος, της πράσινης οικονομίας και της καινοτομίας, ενώ θα συμβάλουν στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος υιοθέτησε την Έκθεση για την επέκταση και ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής. Η πιο σημαντική σχετική απόφαση είναι η επιβεβαίωση της υποχρέωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να αγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων για τις εκπομπές CO2 που θα πραγματοποιούν, σε αντίθεση με ορισμένες κυβερνήσεις και ευρωβουλευτές που επιθυμούσαν ευνοϊκότερη μεταχείριση για τις μονάδες αυτές με συνέχιση του καθεστώτος δωρεάν παραχώρησης δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι από το 2013 κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα θα έχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, κάτι που δεν θα ισχύει για την ενέργεια  που παράγεται από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα αυτό, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ανησυχεί έντονα για τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, μια και δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση ακριβώς με το μέτρο αυτό.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να στηρίξουν ενεργά τις προτάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πως στα επερχόμενα Συμβούλια Υπουργών και στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών θα στηρίξει τόσο τους φιλόδοξους στόχους που θέτει τώρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου  όσο και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλειστηριασμό ήδη από το 2013 του συνόλου των δικαιωμάτων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σταδιακά μέχρι το 2020 για τις μεγάλες εγκαταστάσεις στους υπόλοιπους τομείς.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
 
Σημειώσεις:
 
1.    Συνημμένα δείτε και την επιστολή που απέστειλε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στους τρεις έλληνες ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος
2.    Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικών ΜΚΟ γα το κλίμα Climate Action Network – CAN. Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του CAN για το Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.timetolead.eu
3.    Πριν ενάμιση χρόνο, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τους στόχους για μια φιλόδοξη Ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία του κλίματος η οποία και συγκεκριμενοποιήθηκε με τις προτάσεις του «Ενεργειακού Πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2008. Τις προτάσεις αυτές εξετάζουν τώρα  οι αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.
4.    Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετείχε στην προσπάθεια των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών δικτύων για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο φιλόδοξων στόχων σε σχέση με τα μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα του «Ενεργειακού Πακέτου» κινούνται μεν σε σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ανεπαρκή για την προστασία του κλίματος.  Ένα ευρύ φάσμα φορέων πιέζει για την υιοθέτηση από πλευράς του Ευρωκοινοβουλίου πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων. Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Αναλυτικότερη παρουσίαση των προτεινόμενων μέτρων της ΕΕ και των θέσεων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο http://www.medsos.gr
 
 
  
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS - Mέτρα για την προστασία του κλίματος" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα