WWF
Κοινό δελτίο τύπου
2 Οκτωβρίου 2008
Τα μέτρα για το κλίμα ωφελούν και τη δημόσια υγεία
Σε επιπλέον εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον τομέα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει η άμεση λήψη φιλόδοξων πολιτικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF, Climate Action Network (CAN) και Health & Environment Alliance (HEAL).
Η μελέτη αναλύει τα οφέλη στη δημόσια υγεία που θα προκύψουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην αλλαγή του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2020, από 20% που είναι σήμερα σε 30%. Αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση των κερδών στον τομέα της υγείας κατά 25 δις ευρώ (48%), δηλαδή σε 76 δις ευρώ από 51 δις ευρώ που υπολογίζεται ότι θα επιφέρει η μείωση των εκπομπών κατά 20%.
Τα τεράστια οφέλη θα εξοικονομηθούν λόγω της βελτίωσης της δημόσιας υγείας[1]. Εκτιμάται ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 8.000 το χρόνο, ενώ θα εξοικονομηθούν 2 εκατομμύρια εργατοημέρες.
Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκτίμησε ότι 369.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην ΕΕ, λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα, οι πρόωροι θάνατοι και οι απαιτήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για απώλειες της τάξης του 3-9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
«Μέχρι σήμερα η συζήτηση για τα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έχει περιοριστεί στο πιθανό κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι βιομηχανίες, αμελώντας παντελώς το κόστος που θα επωμιστεί η κοινωνία από την υποβάθμιση του κλίματος», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα μέτρα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δε θα βοηθήσουν μόνο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα συνεισφέρουν και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών», καταλήγει ο κ. Πληθάρας.
Το τελευταίο διάστημα συζητείται σε επίπεδο ΕΕ το «ενεργειακό και κλιματικό πακέτο», μια σειρά μέτρων για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρώπης. Μέσα από το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο, η ΕΕ έχει μια μοναδική δυνατότητα να προχωρήσει πέρα από τις ρητορικές προτάσεις και να αποδείξει τον ηγετικό της ρόλο. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί η μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2020.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη.
http://climate.wwf.gr/images/pdf/co_benefits_to_health_report__september_2008.pdf
Περισσότερες πληροφορίες
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, 210 3314893, 6974029295, a.plitharas@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου, WWF Ελλάς, 698 241724, m.panteri@wwf.gr
Σημείωση προς συντάκτες
- Το Μάρτιο του 2007, η ΕΕ συμφώνησε στην θέσπιση στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, με την πιθανότητα αύξησης του συγκεκριμένου ποσοστού στο 30% στην περίπτωση που επιτευχθεί παγκόσμια πολιτική συμφωνία για το κλίμα.
- Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC) επισημαίνει, όμως, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% έως το 2020, γιατί μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να μην ξεπεράσει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας τους 2ο C. Αν ξεπεραστεί η συγκεκριμένη αύξηση της θερμοκρασίας οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι δραματικές.
- Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχει τίτλο: “Baseline Scenarios for the Clean Air for Europe (CAFE) Programme Final Report” LOT 1 Contract No. B43040/2002/340248/MAR/C1.
[1] Για τους υπολογισμούς καταμετρήθηκαν και ποσοσοτικοποιήθηκαν τα οφέλη από τη μείωση των απωλειών ζωών και εργατοημερών, καθώς και από τον περιορισμό του κόστους νοσοκομειακής περίθαλψης.