Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φυσικοί Πόροι: Ρόδος - Συλλογή - «διαμάντι» πετρωμάτων

Ρόδος

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΛΥΣΟ

Συλλογή - «διαμάντι» πετρωμάτων
Της ?ννας Στεργίου, annio@enet.grΡαδιολίτες, ιππουρίτες, αμμωνίτες, είναι μερικά από τα πετρώματα που μάζεψε με πολύ μεράκι ο Πολυχρόνης Σταματιάδης. Ο 52χρονος Πολυχρόνης Σταματιάδης, μισός Ρόδιος, μισός Καρπάθιος, στην καταγωγή, είναι σεφ και ξενοδόχος. Αυτές βέβαια είναι οι επαγγελματικές του ιδιότητες. Γιατί το μεράκι του είναι άλλο: το μικρό μουσείο, σ' έναν εκθεσιακό χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων, στην Ιαλυσό, γύρω στα 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, που άνοιξε στην αρχή του καλοκαιριού, τις πύλες του στο κοινό. Ενα μουσείο ορυκτών και μεταλλουργίας για τα Δωδεκάνησα.

Γεννημένος στη Ρόδο, έζησε 14 χρόνια στην Ολλανδία, ώσπου επαναπατρίστηκε. Ο έρωτάς του για τη μικρή Ολλανδέζα, Ανέτε, τον οδήγησε στο Ρότερνταμ, όπου άνοιξε εστιατόριο. Καλλιέργησε το ταλέντο του στη μαγειρική, διδάχτηκε τη διεθνή κουζίνα και σήμερα παντρεύει ινδονησιακά φαγητά με ελληνικές γεύσεις.

Η πρώτη φορά

Στην Ολλανδία επισκέφτηκε για πρώτη φορά μουσείο απολιθωμάτων. Σαν να ξύπνησε η αγάπη που είχε από πιτσιρικάς για τις πέτρες, αφού ο πατέρας του ήταν λαξευτής. Στα 23 του χρόνια, το πρώτο καλό πέτρωμα που αγόρασε στην Ολλανδία, ήταν ένας ωραίος βραζιλιάνικος «αχάτης», μια πολύτιμη μορφή χαλαζία, περίπου 500 έως 600 εκατομμυρίων χρόνων.
 
Αζουρίτης, πράσινος χαλαζίας, μαλαχίτης, γαληνίτης είναι μερικά από τα πετρώματα, που φιλοξενούνται στη συλλογή του. Πάνω από 500 ευρήματα απ' όλον τον κόσμο, που πιστοποιούν και υπενθυμίζουν κάθε στιγμή ότι ο άνθρωπος είναι το μωρό ετούτου του πλανήτη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προξενούν οι τριλοβίτες από το Μαρόκο, ηλικίας 450 εκατομμυρίων χρόνων και το κρανίο κροκόδειλου μειοκαινικής εποχής. Ο ίδιος συγκινείται με τα απολιθωμένα ψάρια, που «χρονολογούνται σε 100-150 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ψάρι είναι πολύ ευαίσθητος οργανισμός και δύσκολα μένει απολίθωμα».

Με τον καιρό, έψαξε, διάβασε, έπαιρνε μαζί του την Ανέτε σε βουνά και λαγκάδια, σε εξορμήσεις και οικογενειακές εκδρομές. Μαζί με τα τρία παιδιά τους, τον Μανώλη, την Αλεξία και τον μικρότερο Αντώνη συγκέντρωναν πετρώματα, χάζευαν χρώματα και μικροκρυστάλλους, καθάριζαν, έπλεναν. Ο Αντώνης, μάλιστα, από τα 13 του χρόνια έμπαινε σε γαλαρίες· που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της έρευνας.

Χρειάζεται πείρα

Ο Πολυχρόνης Σταματιάδης αναπολεί το πρώτο απολίθωμα που βρήκε στη Ρόδο προς την περιοχή της Λάρδου μέσα σε ψαμμίτη. Πιθανότατα είναι μειοκαινικής εποχής και δίθυρο, αλλά δεν έχει καταφέρει να το ταυτοποιήσει.

«Οταν βρίσκεις πετρώματα είσαι συνέχεια στη φύση, γυμνάζεις το σώμα σου. Ομως, χρειάζεται πείρα για να αναγνωρίσεις κάποιο πέτρωμα. Δεν μπορείς να πας στην τύχη να σπας ή να καταστρέφεις κάτι, επειδή θες να το πάρεις», λέει.

Προτού φτιάξει το μουσείο είχε προθήκες στο σπίτι του. Χτύπησε πόρτες αρμοδίων, για να φιλοξενηθεί η συλλογή: «Πήγαινα από γραφείο σε γραφείο, κουράστηκα κι είπα να το κάνω μόνος μου».

Το οικονομικό κομμάτι; «Τα ορυκτά αναγκάζεσαι να τ' αγοράζεις κιόλας, όταν δεν τα βρίσκεις εύκολα στη φύση, όπως τους αμέθυστους, τους χαλαζίες. Χρειάζονται ειδικά μηχανήματα και ειδικές άδειες. Τ' αγοράζουμε σε εκθέσεις, σε καταστήματα κ.α.».

Ρωτάμε τι σχέση έχει η μαγειρική με τα... ορυκτά; Συνδετικός κρίκος, τονίζει, «είναι η χημεία», αλλά «ακόμη και τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε οι μάγειροι φτιάχνονται από ορυκτά».

Πότε βρίσκει χρόνο; Τον χειμώνα, μόλις τελειώσει η τουριστική σεζόν. Με το μουσείο θέλει την αδυναμία του για τα ορυκτά και τα απολιθώματα να τη μοιραστεί με τα παιδιά όλου του κόσμου. Οπως, τις ρίζες από απολιθωμένους κορμούς φοίνικα, τ' απολιθωμένα φύλλα πλατάνου, δάφνης και βελανιδιάς και φυσικά τη ροδίτικη απολιθωμένη κουκουνάρα.

-----------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ρόδος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ρόδος:
Απειλούμενα είδη στη Ρόδο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ρόδος - Συλλογή - «διαμάντι» πετρωμάτων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα