Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Νερό: "Λιμνάζουν» τα μέτρα για τον Ασωπό"

?λλη Ελλάδα"Λιμνάζουν» τα μέτρα για τον Ασωπό"
Του ?ρη Χατζηγεωργίου


Τι συμβαίνει όταν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) χρειάζονται 140 μέρες για να ασχοληθούν με συγκεκριμένη καταγγελία πολιτών στη Βοιωτία όπου η μόλυνση οργιάζει; Ο Ασωπός παραμένει νεκρό ποτάμι βούρκου και τα μέτρα που εξήγγειλε πέρυσι μετά βαΐων και κλάδων το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ «λιμνάζουν»... Ηταν 9 Απριλίου του 2008, όταν 42 πολίτες από την περιοχή της Θήβας υπέγραψαν από κοινού καταγγελία και ζήτησαν από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) να γίνει έλεγχος σε τέσσερις βιομηχανίες της περιοχής τους. Υπενθυμίζεται ότι η Θήβα είναι μία από τις πολλές περιοχές όπου, μετά το περιβαλλοντικό σκάνδαλο των Οινοφύτων τον Αύγουστο του 2007, έγιναν μετρήσεις και εντοπίστηκαν καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα στο νερό πολλών γεωτρήσεων που χρησίμευε και για την ύδρευση οικισμών και εργοστασίων.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες λοιπόν ζητούσαν να γίνουν έλεγχοι σε τέσσερα συγκεκριμένα εργοστάσια όπου υπήρχαν υπόνοιες για απόρριψη τοξικών αποβλήτων στα χωράφια και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα. Ονομάτιζαν τα εργοστάσια (τα τρία από αυτά είχαν περιληφθεί και σε μηνυτήρια αναφορά της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Θήβας) και έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι «απορρίπτουν υγρά από τα λουτρά επιμετάλλωσης σε χωμάτινους λάκκους» ή διοχετεύουν «τα υγρά από την επεξεργασία των χρησιμοποιούμενων συσσωρευτών ανεπεξέργαστα σε παρακείμενο ρέμα».

Πότε απαντά η ΕΥΕΠ; Στις 25 Αυγούστου 2008, δηλαδή 4,5 μήνες μετά. Και στην απάντηση κάνει λόγο για αυτοψίες που έγιναν στις δύο εταιρείες (χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες), ενώ για τις άλλες δύο «θα προγραμματιστούν έλεγχοι». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΕΠ δέχεται ετησίως 1.000 καταγγελίες πολιτών αλλά με δυσκολία διεκπεραιώνει τις 250.

Κανένα πρόστιμο...

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν υπάρχει καμιά αναφορά για πρόστιμο σε κάποια από τις εκατοντάδες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από τις τέσσερις επιβλήθηκε ήδη πρόστιμο σχεδόν 20.000 ευρώ, ενώ μία άλλη δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην αχανή Βοιωτία... «Οι ρυπαντές αντιμετωπίζονται από την πολιτεία στη χειρότερη περίπτωση ως παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», μας λέει ο Απ. Ντάντος εκ μέρους των «Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον» που υπέγραψε πρώτος και την καταγγελία προς την ΕΥΕΠ. «Το πρόβλημα δεν είναι να πληρώσουν πρόστιμο αλλά να σταματήσουν να ρυπαίνουν και σε αυτό το ερώτημα δεν παίρνουμε καμιά απάντηση από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος», λέει ο κ. Ντάντος.

Τα παραπάνω δίνουν ίσως επαρκείς εξηγήσεις για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στον Ασωπό, τον ποταμό που εδώ και 40 χρόνια λειτουργεί ως ανοιχτός οχετός των βιομηχανικών λυμάτων.

Κόκκινη «μύγα»

«Ο Ασωπός είναι μακράν ο χειρότερος σε κατάσταση ποταμός από όσους ελέγξαμε», μας λέει ο Γιώργος Χατζηνικολάου, επικεφαλής της ομάδας μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που ανέλαβε έργο ελέγχου για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζοντας τα ύδατα με βιολογικές παραμέτρους και όχι με απλές αναλύσεις. «Το μοναδικό ζωντανό στοιχείο που βρέθηκε στο νερό του Ασωπού είναι η κόκκινη προνύμφη (λάρβα) ενός συγκεκριμένου είδους μύγας (chrinomidae). Είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικού οξυγόνου», λέει ο κ. Χατζηνικολάου και τονίζει ότι «είναι επικίνδυνη όχι η άρδευση αλλά και μια απλή επαφή με τα βοθρολύματα του Ασωπού».

Απογοητευτικά και σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τα ευρήματα μελέτης που έγινε από υποψήφιους διδάκτορες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Θεολόγο Μιμίδη. Σε διάστημα δύο ετών διαπιστώθηκε η ύπαρξη σε υψηλότατες συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου αλλά και άλλων βαρέων μετάλλων (κοβάλτιο, νικέλιο, βάριο, μαγγάνιο). «Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η συνύπαρξη νιτρικών και καρκινογόνων νιτρωδών», μας λέει ο κ. Μιμίδης, «καθώς τέτοιου είδους στοιχεία υπό κανονικές συνθήκες δεν συνυπάρχουν». *

-----------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


""Λιμνάζουν» τα μέτρα για τον Ασωπό"" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα