Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Διάφορα: Η επένδυση στις Νηές και το περιβάλλον

?λλη Ελλάδα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                       μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

     ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

       Γαζή 216,  382.22-Βόλος

τηλ.&φαξ 24210-38387/ τηλ. 20620 / 6977-686838

 Βόλος  20/09/2008     περ.34p/08/1205π


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η επένδυση στις Νηες και το περιβάλλον

Πληροφορίες: Κ. Βολιώτης 6977-686838/ Ηλίας Φρυτζαλάς 6978-666255Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 είναι μια ευκαιρία για το ΠΣ του Βόλου, αλλά και ευρύτερα για τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας να προωθήσουν καλύτερα την ανάπτυξή τους, αλλά και να εφαρμόσουν δράσεις και πολιτικές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα,την ανάπτυξη και την αειφορία των περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστούν.

    Αρχικός και βασικός στόχος των Μεσογειακών Αγώνων πρέπει να είναι ένα «πράσινο» (οικολογικό) αθλητικό γεγονός. Δυστυχώς, τόσο οι δηλώσεις και η στάση των αρμόδιων φορέων (Ελεγκτική και Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων), όσο και οι δηλώσεις των αρμόδιων της κεντρικής κυβέρνησης, που υποδεικνύουν τον παρθένο κατά τα άλλα χώρο στις Νηες της Σούρπης Μαγνησίας ως τον αποδέκτη αυτής της δράσης, καταστρατηγούν αυτή την επιδίωξη και θέτουν σε τεράστιο οικολογικό κίνδυνο την περιοχή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την περιοχή του Σωρού, κοντά στο Βόλο.

      Μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, πραγματοποιήθηκε, στις 15 Ιουνίου 2006, συνάντηση εκπροσώπων τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων της περιοχής μας (Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», Οικολόγοι – Πράσινοι, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών) με το Μητροπολίτη.Σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την ίδια μέρα αναφέρονταν και τα εξής:

       «Ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε κατά τη συνάντηση, ότι υπάρχει απόφαση και ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης που κατέχει η Μητρόπολη στις Νηες. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα επιτρέψει την κατασκευή γηπέδου γκολφ και το θέμα το εξετάζει προσεκτικά και πολύπλευρα, με γνώμονα τις ανάγκες της εκκλησίας και την προστασία του περιβάλλοντος».

    Την Τρίτη 19/03/2008, συναντήθηκαν στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας εκπρόσωποι της Εταιρείας Aristo Developers (Hellas) Α.Ε και της Golfing Developments Α.Ε , που είναι μέλη του Ομίλου Dolfing Capital Investors (DCI) με οικολογικές οργανώσεις και εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής Μαγνησίας.

    Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ανέλυσαν το μοντέλο ανάπτυξης της μονάδας στην περιοχή Νηες της Σούρπης, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι οικολογικές προδιαγραφές που επιβάλλονται και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. ενώ θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία με ποικίλες δραστηριότητες.

    Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από ορισμένες από τις απαντήσεις που δοθήκαν στα θέματα που τέθηκαν και δεν εμπιστεύονται ότι θα τηρηθούν τα υποσχόμενα, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

    Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων έθεσαν το θέμα της αμφισβήτησης του δικαιώματος της εκκλησίας να διαχειρίζεται εν λευκώ την εκκλησιαστική περιουσία και των επενδυτών να επεμβαίνουν σε μια παρθένα περιοχή και να της αλλάζουν χρήση, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα από το υδροβόρο και ρυπογόνο γήπεδο γκολφ.

    Εντύπωση είχε προκαλέσει και η ενημέρωση, από πλευράς των επενδυτών, ότι η επένδυση θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 3.000 στρεμμάτων! Αυτό προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για την αδιαφάνεια με την οποία έχει κινηθεί μέχρι σήμερα η Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία σύμφωνα με τα λεχθέντα, από τους εκπροσώπους των εταιρειών, έχει πουλήσει τα 1.500 στρέμματα και «ενοικιάσει» τα υπόλοιπα 1.500, που είναι δασική έκταση, για 99 χρόνια! Ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας.

    Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει και αδιαφορεί για το ποιος στην πραγματικότητα είναι ο επενδυτής. Γνωρίζει όμως ότι αυτές οι επενδύσεις είναι επενδύσεις real estate  και επομένως υπάρχει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα στη δέσμευση γης από τις τεράστιες παρθένες εκτάσεις, που κατέχει η εκκλησία, όταν αυτές πρόκειται να τσιμεντοποιηθούν και μάλιστα όταν δεν έχουν δικαίωμα στην «εν λευκώ» διαχείρισή τους.

    Αντιδρούμε λοιπόν στην επένδυση στις Νηες (και το Σωρό) γιατί είναι και υδροβόρα και ενεργοβόρα και περιλαμβάνει διαδικασίες αφαλάτωσης, τη στιγμή που η αφαλάτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ανάγκες πόσιμου νερού στις νησιωτικές και κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη διαδικασία της αφαλάτωσης προστίθενται κάποια χημικά τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται στους υδάτινους αποδέκτες (τη θάλασσα κυρίως), δημιουργώντας τεράστιες αλλοιώσεις στο περιβάλλον και την οικολογία τους.

    Επιπλέον, ο Νομός Μαγνησίας είναι ένας από τους ελληνικούς Νομούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο της λειψυδρίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υλοποιήθηκαν μεγάλα οικολογικά εγκλήματα (αποξήρανση Κάρλας), των οποίων τις επιπτώσεις προσπαθούμε τώρα να αναστρέψουμε (ανασύσταση Κάρλας, φράγμα Παναγιώτικου, λιμνοδεξαμενές κτλ).

    Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται οικολογική μία παρέμβαση που υποβαθμίζει την χλωρίδα, την πανίδα και γενικώς την οικολογική αξία του χώρου στον οποίο εντάσσεται, όσο και να περιλαμβάνει τις πιο βέλτιστες, περιβαλλοντικά, τεχνολογίες.

    Εν όψει λοιπόν και των προηγούμενων, καλούμε τα κόμματα να ρωτήσουν τους αρμόδιους Υπουργούς αν:

Προτίθενται να ανταποκριθούν θετικά στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για απαγόρευση κατασκευής οποιασδήποτε τέτοιας υποδομής στην περιοχή Νηες;
Θα εισηγηθούν την εξαίρεση του αθλήματος του γκολφ από τους Μεσογειακούς του 2013;
 

              ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 
 
                 Κώστας Βολιώτης     Ηλίας Φρυτζαλάς
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


" Η επένδυση στις Νηές και το περιβάλλον" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα