Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Οικολογική Γεωργία: Λαμία - 15η Γιόρτη Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας

?λλη Ελλάδα

Πώς να με κάνω να τον δω τον ήλιο μ’ άλλα μάτια,
στα ηλιοσκαλοπάτια μ’ έμαθε η μάνα μου να ζω …”

15η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Παρ. 3/Σαβ.4/Κυρ.5/Δευ.6  Οκτωβρίου 2008-ΛΑΜΙΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ(παλιό παζάρι)… με τον ήλιο, τη γη, τον αέρα και τον μόχθο μας παράγουμε τροφή και έργα, αλλά καταρχήν στάση και τρόπο ζωής…

…μπορεί να ‘μαστε ο ένας εδώ κι ο άλλος παραπέρα, αλλά είμαστε μαζί στο ίδιο Αχ! στην αρχή των τραγουδιών, στην ίδια έγνοια, την ίδια ταραχή,
το ίδιο καρδιοχτύπι….

      Αποζητούμε τη χαρά να περπατάμε πάνω σ’ αυτές τις πέτρες και τα χώματα απαλά, σιγανά και ταπεινά. Διαλέγουμε εκείνη τη χαρά να ρίχνουμε τον σπόρο και ν’ αδράχνουμε το θέρος τον καρπό με σεβασμό, με προσευχή πως ό,τι κάνουμε δεν είναι φάλτσο στη μουσική αυτής της πλάσης, δεν στρεβλώνει τους κύκλους της ζωής, δεν εμποδίζει το περιδιάβημα των όντων στο θαυμαστό ετούτο κόσμο πού ‘μαστε κι εμείς παιδιά του.

      Εκεί, λοιπόν, “που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η Γης το πρώτο της κυκλάμινο”, καλούμε ευλαβικά να ‘ρθουν ξανά τα χρώματα κι οι ευωδιές, να ‘ρθουν οι ανάσες και να ‘ρθουν οι γιορτές. “Αυτός ο κόσμος, ο καλός, ο χιλιομπαλωμένος” ας γίνει πανηγύρι, κι εμείς τραγουδιστάδες άσημοι μα φωνακλάδες, με τη κουτσή κιθάρα και τη λάμπα τη τρελή για τη σκιά μας, άλλος εδώ κι άλλος εκεί μα σε τούτο το τραγούδισμα μαζί, στο μπαλκόνι αυτού του κόσμου τη φωνάζουμε να βγει, πανέμορφη και φωτεινή, η Περσεφόνη.

      Ο στόχος της Οικολογικής γεωργίας είναι το χτίσιμο ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, τη συντροφικότητα, το μοίρασμα και καταρχήν στο σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και τα είδη αυτού του κόσμου.

      Tο ζητούμενο, δηλαδή, αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά του οικολογικού τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής αλλά η προώθηση της Οικολογικής ζωής και κοινωνίας γενικότερα. Αποζητά να προσφέρει στην ενδυνάμωση και στήριξη των ιδεών της συνεργασίας  και αλληλεγγύης, της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούνε και λαβείν από το σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων, συγχρόνως  με την αυτοοργάνωση μέσα από συμμετοχικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. 

      Κάθε χρόνο η Γιορτή ταξιδεύει σε διαφορετική πόλη ρίχνοντας σπόρους ζωής, ελπίζοντας κάθε φορά ότι αυτοί θα βρουν γόνιμο έδαφος να μεγαλώσουν, να δώσουν καρπούς και άλλους σπόρους.

Φέτος ρίχνει τους σπόρους της και στη Φθιώτιδα και είμαστε στη ευχάριστη θέση, καθώς η Συνέλευση των συμμετεχόντων πέρυσι στην 14η Γιορτή, στο Κιλκίς, εμπιστεύτηκε στη Λαμία την διοργάνωση της, να σας προσκαλούμε μ’ αυτήν την επιστολή να συμμετέχετε σ’ αυτήν. Επίσης, μ’ αυτή την επιστολή παρακαλούμε όσους από εσάς τιμήσετε τη Γιορτή και τη πόλη μας με την παρουσία σας  να συμβάλλεται, θεωρώντας τους εαυτούς σας συνδιοργανωτές  και συμμέτοχους στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της.

      Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να ζήσουμε, όπως κάθε χρόνο, αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα, αυτή τη γλυκιά αίσθηση και τη χαρούμενη ενέργεια που γεννά το συναπάντημα ανθρώπων καθώς πραγματώνουν πινελιές ονείρου.

       Πριν 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη πρωτοχτύπησε αυτή η παθιάρικη καρδιά της Γιορτής. Τώρα όσοι τότε ήταν 30 είναι 45 κι όσοι ήταν 50 είναι 65. Όσοι τότε βάλανε μπροστά τον ενθουσιασμό τώρα μπορεί να βάζουνε τη λογική πιο πάνω. Όσοι τότε ήταν φίλοι και συμπορευτές τώρα μπορεί να περπατάνε σε άλλα μονοπάτια. Όσοι τότε χτίζανε μαζί χωριά και πολιτείες τώρα ίσως να διαφωνούν και να πικραίνονται στο συναπάντημά τους.       

      Όμως κάποια πράγματα με τα χρόνια δεν αλλάζουν και η σύνδεση του πυρήνα των ψυχών μας παραμένει επίσης ζωντανή όσο κι αν έχουμε στήσει γύρω πύργους και πυργάκια.

       Έτσι και η Γιορτή, φρέσκια όπως στην αρχή μα και σοφή όπως θα ταίριαζε σε κάτι που αντέχει, ξεπηδώντας όμως κάθε φορά από ‘κείνο το αγνό και παθιάρικο κομμάτι του εαυτού μας,  μας καλεί άλλη μια χρονιά να της δώσουμε όλοι μαζί αίμα και ρυθμό.

        Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να βρούμε ωραίους πάγκους, να έχουμε καλό φωτισμό, ωραίους μουσικούς και κουκλοθέατρο, να έχουμε καλή αφίσα και φυλλάδια, να γίνουν προβολές και συζητήσεις και να το μάθει όλη η πόλη, τα χωριά και τα περίχωρα για νά ‘ρθουν. Το κλειδί όμως της επιτυχίας της είναι όλοι οι συμμετέχοντες να προσφέρουν ότι το πιο όμορφο μπορούν κατά την διάρκειά της.   

         Και, όπως όλοι οι παλιοί γνωρίζουν, είναι σημαντική γι’ αυτό η όμορφη εικόνα του χώρου, η αρμονική και ζεστή ατμόσφαιρα μεταξύ μας και με τους επισκέπτες μας, η διάθεση για βοήθεια όπου και όποτε χρειαστεί, η ειρηνική λύση τυχόν προβλημάτων και βέβαια η συμμετοχή όλων μας στις συζητήσεις που αφορούν τη Γιορτή και τη πορεία της Οικολογικής γεωργίας γενικότερα. (Το Σάββατο το μεσημέρι καλούμε σε συζήτηση όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους από τους επισκέπτες ενδιαφέρονται να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα των Ντόπιων σπόρων. Η συζήτηση καλούμε να συνεχίσει πάνω στο παρόν και το μέλλον της Γιορτής και όλοι εμείς μπορούμε να αναπτύξουμε την σχέση μας και την κοινή μας πορεία για την προώθηση της Οικολογικής Γεωργίας γενικότερα.

      Την Κυριακή το μεσημέρι, επίσης, καλούμε όλους τους συμμετέχοντες να συνεχίσουμε την συζήτηση  για την Γιορτή και να αποφασίσουμε που θα ταξιδέψει του χρόνου).

         Θα ήτανε πολύ ωραίο αν σε κάθε πάγκο υπάρχουν φωτογραφίες ή και κείμενα που να δείχνουν πέρα από τα προϊόντα σας τον χώρο και τον τρόπο ζωής και εργασίας σας. Ακόμα, όσοι από εσάς μπορούν, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν προσφέρατε έστω ένα ελάχιστο δείγμα του πώς κάνετε ό,τι κάνετε. Ίσως αυτό ταιριάζει περισσότερο στους χειροτέχνες, αλλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. 

      Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι, αν σε κάποιο χώρο της Γιορτής φιλοξενηθούν εργαστήρια, όπως καλαθοπλεκτικής, κεραμικής, παραγωγής σαπουνιού, ψωμιού, ακόμα ίσως και να στηθεί αργαλειός ή και φούρνος ή ….. Επικοινωνήστε μαζί μας όποιοι από εσάς θα θέλατε να βοηθήσετε σε κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες.

         Μέσα στο χώρο της γιορτής θα εκθέτουν, κάποιοι φίλοι ζωγράφοι και φωτογράφοι, πίνακες και φωτογραφίες τους με θέμα και μοντέλο τη φύση, σε φάσεις καταστροφής αλλά και ομορφιάς. Όμως θα θέλαμε κάποια ταμπλό να φιλοξενούν όλα αυτά τα ωραία που εμείς προτείνουμε. Οπότε όσοι μπορείτε, φέρτε πίνακες ή φωτογραφίες από την ζωή στο κτήμα σας ή ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα ταίριαζε και θα ήταν ωραίο να το εκθέταμε. Επίσης στείλτε και μικρές φωτογραφίες κι εμείς θα τις επεξεργαστούμε για να μπούνε στην  Έκθεση. 

          Σε κεντρικό χώρο θα λειτουργεί όλες τις ώρες “Οικολογικό Καφενείο-Φαγοποιείο” όπου θα φτιάχνονται επιτόπου φαγητά, καφέδες, τσάγια …. Έτσι θα αποφευχθεί το «αυτό το φαγητό είναι μόνο για τους παραγωγούς» που κάθε χρόνο είμαστε στη δύσκολη θέση να λέμε σε κάποιους ανθρώπους. Επίσης ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ως κέντρο συνεύρεσης και συζητήσεων. Παρακαλούμε, λοιπόν, όποιοι από εσάς θέλουν και μπορούν να προσφέρουν υλικά, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, κρασί τσίπουρο, τσάγια, οτιδήποτε…, να έρθει σε επαφή μαζί μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα για να ξέρουμε τί μπορούμε να προσφέρουμε.

          Επίσης θα ήταν καλό για να μας δοθεί χρόνος να οργανώσουμε τους πάγκους, τον χώρο και ό,τι εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων και το είδος των αγαθών, να απαντήσετε, αν θα ‘ρθείτε και με τί είδη, όπως κι αν μπορείτε να φέρετε τον πάγκο σας (ιδιαίτερα σημαντικό), έως μια βδομάδα αφότου λάβετε το γράμμα, τηλεφωνώντας στην Ιουλιέττα στα 6939047462 ή στο 2231022614 καθημερινές έως 3:30 μ.μ.. Όσο αναφορά την οικονομική συμμετοχή στη Γιορτή το ποσό θα είναι έως 40,00 Ευρώ. Παρακαλούμε φέρτε μαζί σας εκτός από υπνόσακους και σκεπάσματα, μαχαιροπίρουνο, πιατάκι, και ποτηράκι, καθώς και νάιλον σε περίπτωση βροχής. Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του παλιού Νοσοκομείου, αλλά όποιος θέλει να μείνει σε ξενοδοχείο: «ΕΛΕΝΑ» 2231025025, «ΦΘΙΑ» 2231053111-51420, «ΣΑΜΑΡΑΣ» 2231028971-5. 

           Η  Γιορτή θα ξεκινήσει γύρω στις 6:00 το απόγεμα της Παρασκευής και θα τελειώσει γύρω στις 2:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να παραμείνουν το πρωί της Δευτέρας όποτε θα επισκεφτούνε τη Γιορτή σχολεία στα πλαίσια της περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης.

         Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους έδωσαν τη δύναμη, την έμπνευση και το μεράκι τους για τη γέννηση και τη συνέχιση αυτής της τόσο σημαντικής και φωτεινής προσπάθειας, όπως επίσης, και όσους μας έδωσαν τη χαρά να φιλοξενούμε φέτος στη πόλη μας την 15η έκφανσή της.

Ευχόμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας
Καλή αντάμωση και καλή επιτυχία

                                                                           Χαρά και Δύναμη σε όλους.
                                 Ιουλιέττα, Ειρήνη, Χριστίνα, Στέφανος, Κώστας, Γιάννης, Νίκη …… 


“…Είθε να’ταν τα  λιβάδια οι δρόμοι μας και τα πυκνόφυτα τα μονοπάτια τα στενά μας. Ας ήταν να συναντιόμαστε μέσα στα αμπέλια κι οι ευωδιές οι όμορφες της Γης να λούζουν πλούσια τα ενδύματα μας…”
 
Πληροφορίες: Ιουλιέττα Παπαλέξη τηλ 6939047462
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λαμία - 15η Γιόρτη Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.20 Δευτερόλεπτα