Οι καρχαρίες της Μεσογείου κολυμπούν προς την εξαφάνιση
O πληθυσμός του σφυροκέφαλου στη Μεσόγειο έχει μειωθεί κατά 99,99%
Ακούγεται περίεργο, αλλά κάποτε υπήρχαν στη Μεσόγειο σφυροκέφαλοι και γαλάζιοι καρχαρίες. Σήμερα, τα περισσότερα είδη καρχαριών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, δείχνει μελέτη που βασίστηκε στα αρχεία των ψαράδων για τους τελευταίους δύο αιώνες.
«Μέχρι πρόσφατα, τα είδη αυτά δεν είχαν εμπορική αξία» σχολιάζει στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας Φρανσέσκο Φερέτι του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. Οι καρχαρίες της Μεσογείου ήταν «παράπλευρες απώλειες των αλιευτικών που κυνηγούσαν σημαντικά είδη όπως ο τόνος -οπότε μειώνονταν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς» εξηγεί.
Οι καρχαρίες και οι συγγενείς τους τα σαλάχια είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς αναπτύσσονται και αναπαράγονται αργά, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στη θάλασσα της Μεσογείου υπάρχουν 47 διαφορετικοί καρχαρίες, από τους οποίους οι 20 είναι κυνηγοί στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Για 5 από αυτά τα 20 είδη, τα ιστορικά αρχεία είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθούν οι απώλειες, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Conservation Biology.
O πληθυσμός του σφυροκέφαλου μειώθηκε κατά 99,99% τα τελευταία 200 χρόνια. Εξαφανίστηκαν από τα παράλια νερά γύρω στο 1900 και τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται να απουσιάζουν και από το ανοιχτό πέλαγος. Από τα παράλια ύδατα έχουν επίσης εξαφανιστεί ο γαλάζιος καρχαρίας και δύο είδη σκομπροκαρχαρία (λάμνες).
Για τα υπόλοιπα 15 από τα είδη που εξετάστηκαν, τα αρχεία δεν ήταν επαρκή, ωστόσο η παρακμή τους είναι εμφανής.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Lenfest Ocean Program.
(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 11/06/08)
----------------------------------------------------
Σκυλόψαρα και φαλαινοκαρχαρίες
Δεκάδες είδη καρχαριών «σουλατσάρουν» στο Αιγαίο
Τριάντα πέντε είδη καρχαριοειδών έχουν αναγνωριστεί την τελευταία διετία στο Αιγαίο, το Λιβυκό και το Ιόνιο από Ελληνες ερευνητές. Τα περισσότερα είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ωστόσο πριν από ενάμισι χρόνο είχε εντοπιστεί ένας λευκός καρχαρίας -από τους πλέον επιθετικούς- ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Αλλά είδη είναι ο ίσσυρος, με μήκος έως και τέσσερα μέτρα, ο γλαυκός ή κυανούς, που μπορεί να φτάσει τα επτά μέτρα. Επιπλέον, νότια της Κρήτης έχει εντοπιστεί μία και μόνη φορά ένας φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, με μήκος έως και 18 μέτρα, ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με πλανγκτόν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα της Παρασκευής, τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται καρχαριοειδή όχι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και νότια της Κρήτης, όπου καταγράφονταν και στο παρελθόν, αλλά και στις κεντρικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου.
«Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες για αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε» σχολιάζει στην εφημερίδα ο Θοδωρής Τσιμπίδης της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».
Οι έρευνες θα πρέπει τώρα να συνεχιστούν για τουλάχιστον μια ακόμα πενταετία προτού οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσον υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα καρχαριών από την κεντρική μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά.
Παρόλα αυτά, η αυξημένη παρουσία καρχαριοειδών στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι θετικό σημάδι, αφού σημαίνει ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει αρκετή τροφή, αναφέρει η Αναστασία Μήλλου του «Αρχιπελάγους».
(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 26/05/2006)
Σχετικοί δικτυακοί τόποι:
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
http://www.archipelago.gr/
Lenfest Ocean Program
http://www.lenfestocean.org/