WFF Ελλάς
Δελτίο Τύπου 20 Μαϊου 2008
Οι δασικές πυρκαγιές απαιτούν διαχείριση και όχι μόνο καταστολή
Μια νέα προσέγγιση στην προστασία των δασών, που εστιάζει στη διαχείριση και όχι στην εξάλειψη του φαινομένου των πυρκαγιών, δίνει έμφαση στην πρόληψη έναντι της καταστολής και εγγυάται την απρόσκοπτη φύλαξη και αποκατάσταση των καμένων περιοχών είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη των ελληνικών δασών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση-πρόταση της περιβαλλοντική οργάνωσης WWF Ελλάς με τίτλο «Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση για τα δάση της Ελλάδας». H έκθεση αναλύει τις συνιστώσες των δασικών πυρκαγιών και το υπάρχον σύστημα δασοπροστασίας στη χώρα μας καταλήγοντας σε προτάσεις για τη βελτίωσή του.
Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων, η απουσία προληπτικών μέτρων και επαρκών οικονομικών πόρων, σε συνδυασμό με επιχειρησιακά προβλήματα, όπως η απόλυτη προσήλωση στην από αέρος κατάσβεση και η έλλειψη τεχνογνωσίας και κατάλληλης εκπαίδευσης των στελεχών στις δασικές πυρκαγιές είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημερινό σύστημα δασοπροστασίας της χώρας.
Το WWF Ελλάς προτείνει τη συνολική ανασυγκρότησή του στη βάση των παρακάτω αξόνων:
1. Αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, πόρων και δυναμικού, έτσι ώστε να επιτελεί το αναγκαίο έργο της δασικής διαχείρισης και της πρόληψης, να συνδράμει στο έργο της καταστολής και να εγγυάται τη μετέπειτα φύλαξη και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
2. Δημιουργία εξειδικευμένου τομέα για δασοπυρόσβεση στο πλαίσιο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), με κατάλληλη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και σε στενή συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και τους τοπικούς φορείς.
3. Προώθηση και αξιοποίηση του εθελοντισμού, η οποία προϋποθέτει τόσο την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, όσο και την αντικειμενική αξιολόγησή τους.
4. Ουσιαστική βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όχι απλώς μέσα από διαδικασίες και δομές, αλλά και μέσα από την συστηματική συνεργασία ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο.
«Η εμπειρία του καλοκαιριού που πέρασε κατέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος δασοπροστασίας. Οι σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες καθιστούν τα δάση πιο ευάλωτα αλλά και πιο πολύτιμα από ποτέ, και επιβάλλουν να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να αναθεωρήσουμε ριζικά την προσέγγισή μας στη διαχείριση και προστασία τους», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς. «Ελπίδα μας είναι η παρούσα πρόταση να συμβάλει στην προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δασική πολιτική και τις δράσεις του WWF Ελλάς μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=774&Itemid=375
Περισσότερες πληροφορίες:
Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων, 210-3314893, 698 2471722, c.liarikos@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου, 210-3314893, 6982471724, m.panteri@wwf.gr
Σημείωση προς συντάκτες:
Η πρόταση του WWF Ελλάς για τη βελτίωση του συστήματος προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», που αποτελεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια υποβάθμισης των δασών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Ι. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη και τη συνδρομή των υποστηρικτών της οργάνωσης.