Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: "Καλλιστώ", ραδιοσήμανση των αρκούδων

?λλη Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   16/05/2008

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΣΤΩ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΡΑΔΙΟΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΙΝΔΟ!Μια ενήλικη αρσενική αρκούδα 200 κιλών, ο «Καπετάνιος», είναι η πρώτη από τον πληθυσμό της Κεντρικής Πίνδου που ραδιοσημάνθηκε για το 2008 από την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ». Πολύ νωρίς χθες το πρωί και ύστερα από τη νυχτερινή του περιπλάνηση  ο αρκούδος δείχνοντας την αδυναμία του στο μέλι πιάστηκε σε ένα από τα ειδικά συστήματα παγίδευσης της «Καλλιστώ». Η περίοδος αυτή εξάλλου είναι εποχή ζευγαρώματος για τις αρκούδες και τα αρσενικά δείχνουν μεγάλη κινητικότητα, ικανά να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση θηλυκής συντρόφου. Αφού το ζώο αναισθητοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ομάδας, τοποθετήθηκε σε αυτό δορυφορικό ραδιοκολάρο νέας γενιάς, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και καταγραφή της θέσης του ζώου, στέλνοντας SMS μέσω Internet (!!!) σχεδόν κάθε μια ώρα. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές την συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων, της συμπεριφοράς και των συνηθειών της κάθε ραδιοσημασμένης αρκούδας, ενώ το κολάρο πέφτει από το λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ’αποστάσεως, μόλις ολοκληρώσει την «αποστολή» του. Αφού του χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο, ο αρκούδος ξύπνησε μέσα σε 5 λεπτά και εξαφανίστηκε στο δάσος.


Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο συμπληρωματικού ερευνητικού προγράμματος (διάρκειας 15 μηνών, 2007-2008) που υλοποιεί η ΜΚΟ «Καλλιστώ», για να ερμηνεύσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των αρκούδων λόγω της επίδρασης της όχλησης από την  κατασκευή της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Μέτσοβο», μήκους 7 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος, στο τμήμα αυτό, διασχίζει σημαντικό βιότοπο της καφέ αρκούδας σε νευραλγική συνδετική περιοχή μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου και είναι η συνέχεια του τμήματος «Παναγιά-Γρεβενά» (μήκους 37 χλμ) της Εγνατίας Οδού όπου η ΜΚΟ «Καλλιστώ» υλοποιεί ήδη αντίστοιχο διετές πρόγραμμα (2006-2008) με τους ίδιους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 8η (από το 2000) επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της «Καλλιστώ» που απαρτίζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες.  ?λλωστε είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν δυναμικά στο παρελθόν για τη θεσμοθέτηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών, σε περιπτώσεις έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας όπως η Εγνατία Οδός.

Είναι γνωστό πως είδη όπως η αρκούδα είναι περισσότερο ευάλωτα στο πρόβλημα κατάτμησης των βιοτόπων τους που προκαλείται από τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους επειδή ακριβώς χαρακτηρίζονται από μεγάλη εμβέλεια τόσο στη γεωγραφική τους κατανομή όσο και στη χωρική τους συμπεριφορά. Η κατασκευή λοιπόν ενός οδικού άξονα, χωρίς την κατάλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στο φυσικό περιβάλλον και χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για την πανίδα θα οδηγούσε πιθανότατα στην γεωγραφική και γενετική απομόνωση αυτών των ειδών και άρα στην σταδιακή τους εξαφάνιση.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη, υπέυθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και 6972-694147
- για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693 και Κωνσταντίνος Γώδης, 6944-958743

______________________________
Η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και της βιοποικιλότητας σε ορεινές περιοχές.
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


""Καλλιστώ", ραδιοσήμανση των αρκούδων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα