"Καλλιστώ"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08/05/2008
ΜΑΜΑ ΚΑΙ Η «ΑΛΕΚΑ»!
Η «Αλέκα» είναι μια από τις 3 θηλυκές αρκούδες που έχουν ραδιοσημανθεί από τους
επιστήμονες της «Καλλιστώ» τον Σεπτέμβριο του 2007. Είναι 5 ετών , αρκετά μεγαλόσωμη - ζυγίζει 92 κιλά και πήρε το όνομά της από μέλος της ομάδας πεδίου που της αγόρασε το ραδιοκολλάρο της. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 οπότε και μπήκε στη φωλιά της η Αλέκα δεν πλησίασε καθόλου την περιοχή όπου κατασκευάζεται το τμήμα της Εγνατίας «Παναγιά-Γρεβενά». Μάλιστα στα μέσα του φθινοπώρου πήγε μια «βόλτα» ακόμη πιο δυτικά μέχρι το Ζαγόρι στα πιο απρόσιτα δάση του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, ίσως σε αναζήτηση ενός ήσυχου μέρους για να φωλιάσει. Τελικά επέστρεψε και έκανε το χειμερινό γιατάκι της στις ανατολικές και απόκρημνες παρυφές της Βάλια Κάλντα. Έπεσε σε λήθαργο στις
4 Δεκεμβρίου του 2007 οπότε και σταμάτησε η μετάδοση των SMS από το δορυφορικό σύστημα του ραδιοκολλάρου της.
Με το εφεδρικό όμως σύστημα μετάδοσης του κολλάρου σε VHF η επιστημονική ομάδα της «Καλλιστώ» παρακολουθούσε σε τακτά διαστήματα την παραμονή της «Αλέκας» στη φωλιά της που κράτησε όλο το χειμώνα και την μισή άνοιξη. Η μεγάλη διάρκειά της κίνησε ευχάριστες υποψίες και την Κυριακή 04.05.08 μέλη της ομάδας μετά από 6 ώρες αναζήτηση της «Αλέκας», την εντόπισαν φευγαλέα μέσα από το πυκνό και απόκρημνο δάσος με δύο μικρά αρκουδάκια να την ακολουθούν!!!
Είναι η δεύτερη περίπτωση ραδιοσημασμένης αρκούδας που γεννάει τα μικρά της ενώ βρίσκεται ακόμη «υπό παρακολούθηση». Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η «Κατερίνα», μια άλλη από τις «αρκούδες-συνεργάτιδες» της «Καλλιστώ» έγινε και εκείνη μαμά. Οι δύο αυτές περιπτώσεις γέννησης αρκούδων έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τους επιστήμονες της οργάνωσης με δεδομένες και τις περσυνές απώλειες: 6 αρκούδες χάθηκαν στην περιοχή των Γρεβενών από δηλητήρια και πυροβόλα όπλα μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι (και πόσες ακόμη δεν γνωρίζουμε).
Η παρακολούθησή της με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας εντάσσεται στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006, για την μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά» στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων της περιοχής.
Το ερώτημα παραμένει για το πόσο εύκολα θα προσαρμοστούν τα μικρά αρκουδάκια σε ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει. Τα αρκουδάκια θα μείνουν κοντά στη μητέρα τους για 1,5 με 2 χρόνια. Η φάση εκμάθησης των νεογνών κοντά στη μητέρα τους είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα φάση ανεξαρτητοποίησης τους. Σε περίπτωση που αυτή διαταραχθεί ή διακοπεί (με φόνο της μητέρας τους από λαθροκηνυγούς ή άλλα ανθρωπογενή αίτια) ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο εκμάθησης, είναι πολύ πιθανό τα μικρά να μην επιβιώσουν.
Αν συνυπολογίσουμε και τις πιθανότητες θανάτου των νεογνών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους από φυσικά αίτια, οι οποίες φτάνουν το 50 %, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο τελικά είναι να ενηλικιωθεί μια αρκούδα όταν μάλιστα ο βιότοπος της αλλοιώνεται όχι μόνο από την ίδια την κατασκευή στη ζώνη κατάληψης του έργου αλλά και από τα λεγόμενα «συνοδά» έργα (καθ’υπέρβαση των Περιβαλλοντικών Όρων) όπως δημιουργία δανειοθαλάμων-λατομείων σε αδιατάρακτα τμήματα του
δασικού βιότοπου της.
___________________________________________________________________ Η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει σεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και της βιοποικιλότητας σε ορεινές περιοχές.
Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. συντονίζει και υλοποιεί, σε ότι αφορά αρκούδες και λύκους, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
Για περισσότερες πληροφορίες:
. για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693