Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Μυτιλήνη: πλοίο που προσάραξε ρυπαίνει

?λλη Ελλάδα«Βόμβα» για το περιβάλλον το ρωσικό πλοίο που προσάραξε
Του Θάνου Λαμπρόπουλου

Μεγάλη περιβαλλοντική απειλή για τη θάλασσα του Αιγαίου εγκυμονεί το υπό ρωσική σημαία φορτηγό-πλοίο «Ataman», το οποίο φορτωμένο με 3.256 τόνους ασβέστη και τους 40 τόνους ντίζελ των καυσίμων του είναι προσαραγμένο από τις 8 Μαρτίου - με επικίνδυνο ρήγμα-στον ύφαλο Λάμνα της Μυτιλήνης, χωρίς η πλοιοκτησία να δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την αποκόλλησή του ή την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του (εκτός του ντίζελ υπάρχουν 200 λίτρα λιπαντέλαια και 10 τόνοι σεντινόνερα).

Για τους κινδύνους από πιθανή διαρροή των καυσίμων και τη διάχυση του φορτίου στη θάλασσα προειδοποιεί με έγγραφά του προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού το τοπικό λιμεναρχείο, από το οποίο έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο 30.000 ευρώ στους πλοιοκτήτες του αφού μέχρι και χθες τόσο αυτοί όσο και ο νηογνώμονας που το παρακολουθεί δεν είχαν καταθέσει σχέδιο αποκόλλησης και απάντλησης.

Το Λιμενικό έχει ποντίσει -προληπτικά- ειδικά φράγματα γύρω από το προσαραγμένο πλοίο και έχει ζητήσει από τοπικό ρυμουλκό να παρακολουθεί συνεχώς το «Ataman». Το πλήρωμα -12 Ρώσοι ναυτικοί- παραμένει στο πλοίο και άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης, καθώς μετά από 9 ημέρες έχουν εξαντληθεί τα τροφοεφόδια τους.

Παρά τις καθημερινές κλήσεις του λιμεναρχείου ο Ρώσος πλοίαρχος αρνείται κάθε βοήθεια και επιμένει να αποκολλήσει το πλοίο με ίδια μέσα. Αυτό εκτιμάται ότι είναι αδύνατον αφού από την προσάραξη έχει προκληθεί ρήγμα, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού, θα διευρυνθεί αν το πλοίο μετακινηθεί απότομα και όχι από ειδικό πλοιάριο με εξιδικευμενο πλήρωμα, με αποτέλεσμα τη διαρροή των καυσίμων και των λιπαντελαίων στη θάλασσα.

Η ανταπάντηση που δίνεται είναι ότι η ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία και ο ρωσικός νηογνώμονας μελετούν προσφορές εταιρειών ρυμουλκών, αυτό όμως παρατείνει και μεγιστοποιεί τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης ρύπανσης για το ΒΑ Αιγαίο και τα νησιά του, ειδικότερα των ακτών της Β. Μυτιλήνης.

Ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το κόστος των εργασιών απάντλησης φτάνει τα 600.000 ευρώ,ενώ το πλοίο είναι ασφαλισμένο για 700.000 δολάρια. Για τον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλη ρύπανση στην περιοχή και για την αδιαφορία της πλοιοκτησίας έχουν ενημερωθεί τόσο η Εισαγγελία όσο και ο αρχηγός τού Λιμενικού αντιναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης.

------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/03/2008)
......................................................................................................................................


Φόβοι ρύπανσης στο Β. Αιγαίο από το ρήγμα στο «Αtaman»
Ν. Μπαρδούνιας - Ι. Διαμάντη

Το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή της βόρειας Λέσβου φοβούνται οι λιμενικές αρχές καθώς εδώ και δέκα ημέρες παραμένει προσαραγμένο στη βραχονησίδα Λάμνα, το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Αtaman» έμφορτο με 3.256 τόνους άσβεστη σε στερεά μορφή και 40 τόνους ντίζελ για τις μηχανές του. Στο ρωσικό πλοίο έχει προκληθεί ρήγμα μήκους 20 μ. και πλάτους 80 εκ., με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κλίση 6 μοιρών. Γύρω από το ρωσικό φορτηγό πλοίο έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα προκειμένου να αποτραπεί πιθανή ρύπανση, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι πιθανή αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα προκαλέσει ενδεχόμενη διαρροή καυσίμων και μέρος του φορτίου στη θάλασσα.

Λιμενικοί σημείωσαν στην «Κ» ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία για την τύχη του πλοίου καθώς, «το κόστος αποκόλλησης του σκάφους και οι επισκευές ξεπερνούν κατά πολύ το ποσόν που έχει ασφαλισθεί». Να σημειωθεί ότι από πλευράς υπουργείου, ασκείται πίεση προς τους Ρώσους πλοιοκτήτες του «Ataman» προκειμένου να υποβάλουν σχέδιο αποκόλλησης χωρίς, όμως, αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Γ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «το σκάφος πρέπει να απομακρυνθεί αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον».

Η περίπτωση του Sea Diamond

Η περίπτωση προσομοιάζει με του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που παραμένει στο βυθό της Σαντορίνης περισσότερο από 11 μήνες, φέροντας στο εσωτερικό του ποσότητες ψυκτικών υγρών, υδραυλικών λαδιών, ηλεκτρονικές συσκευές που περιέχουν μόλυβδο, βρώμιο, υδράργυρο, επιβραδυντικά καύσης, χρώματα βαφής, κ. ά., σύμφωνα με έκθεση που έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράφει η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ε. Ε. για την Προώθηση της Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», κ. Αναστασία Μήλιου. Την ανάγκη άμεσης ανέλκυσής του επισήμαναν εκ νέου επιστημονικοί φορείς και κάτοικοι σε ημερίδα με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου, την οποία διοργάνωσε προχθές στη Σαντορίνη η 27αμελής Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, με τη συμμετοχή του διευθυντή του «Αρχιπελάγους», κ. Θ. Τσιμπίδη και του περιβαλλοντολόγου της Νομαρχίας Κυκλάδων, κ. Π. Βούρου. «Από τη στιγμή που αποφασιστεί από το ΥΕΝ ποια από τις δύο ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα αναλάβει την ανέλκυση, η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες», λέει στην «Κ» ο κ. Τσιμπίδης. «Είμαστε κάθετοι ως προς την ανέλκυση. Αν, φερ’ ειπείν, γίνει ένας σεισμός, τι θα γίνει; Εχουμε χάσει τον ύπνο μας», λέει στην «Κ» ο 61άχρονος κ. Σπ. Καβαλάρης, μέλος της Επιτροπής.
 
-----------------------------------------
(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 18-03-08)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μυτιλήνη: πλοίο που προσάραξε ρυπαίνει" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα