Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

?λλη ΕλλάδαΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ;
Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ
Του Δημ. Γ. Χριστοφιλόπουλου
Δικηγόρου, καθηγητή πανεπιστημίου, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών


Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο, έστω και μικρό, ο αρμόδιος «πρωταγωνιστής» υπουργός έχει την πολιτική ευαισθησία και παραιτείται. Στη χώρα μας, υπάρχει ο κανόνας τής έλλειψης πολιτικής «τσίπας».
 
Ο υπουργός, που θα αποκαλυφθεί σε βάρος του κάποιο σκάνδαλο ή κάποια παρανομία, όχι μόνο δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, αλλά με θράσος περνάει και στην αντεπίθεση, «κατασκευάζοντας» αόρατους εχθρούς που θέλουν να τον «εξοντώσουν» πολιτικά. Αν το κόλπο αυτό δεν «πιάσει», επικαλείται ή προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες «μικρού ανθρωπάκου» να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο μετά τη γενική κατακραυγή και με κίνδυνο να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα (πολιτικό κόστος κ.λπ.) στην παράταξή του, αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Ως καθηγητής της Πολεοδομικής Νομοθεσίας για αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είμαι σε θέση, με βάση το ιστορικό, όπως αναφέρθηκε στον «Σκάι», να επισημάνω τις ακόλουθες παρανομίες του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ:

α) Εχει ανεγείρει οικοδομή σε γήπεδο, εμβαδού 4.500 τετρ. μέτρων, εκτός σχεδίου πόλεως, που βρίσκεται σε περιοχή (Θυμάρι - Τρύπια Πέτρα της Αναβύσσου) η οποία έχει καθοριστεί, σύμφωνα με το από 24-1-2003 Π.Δ/γμα, ως Ζώνη Α' (απόλυτης προστασίας), στην οποία ρητά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας.

β) Επιπλέον, στο γήπεδο αυτό έχουν ανεγερθεί περισσότερα του ενός οικοδομήματα, πράγμα που δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη περιοχή.

γ) Εκτός από αυτές τις πολεοδομικές παραβάσεις, υπάρχει και παράβαση των περί διαιρεμένης ιδιοκτησίας διατάξεων του ν.δ. 1024/1971, όπως ισχύει. Ειδικότερα, η κάθετη συνιδιοκτησία, δηλαδή η ανέγερση πλειόνων οικοδομημάτων στο ίδιο γήπεδο, για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, ήταν κατά κανόνα απαγορευμένη και κατ' εξαίρεση επιτρεπόταν σε τρεις περιπτώσεις (ενεργός πολεοδομία, ελεύθερη δόμηση, γήπεδο 6 στρ. με ειδικούς όρους δόμησης), στις οποίες δεν υπάγεται η περίπτωση της οικοδομής του κ. υπουργού.

Δ) Η αυθαίρετη οικοδομή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με την επίκληση του άρθρου 22 του ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός), καθόσον παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο της κατασκευής. Αλλά και με την ανέγερση του κτιρίου σε περιοχή ιδιαίτερης προστασίας (ζώνη απόλυτης προστασίας), ο νόμος απαγορεύει ρητά τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου (βλ. πρόσφατη τροποποίηση ΓΟΚ), λόγω της βάναυσης προσβολής του περιβάλλοντος, το οποίο υποτίθεται ότι ο υπουργός είναι αρμόδιος να προστατεύει. Ετσι, η οικοδομή του δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με το άρθρο 22 του ΓΟΚ, ούτε και με την αναθεώρηση της προ πολλών ετών χορηγηθείσας σχετικής άδειας οικοδομής, με τις επανειλημμένες αναθεωρήσεις μετά τη λήξη της.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αντί να παραδεχτεί ευθαρσώς την παρανομία και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό ή ακόμη και να παραιτηθεί, χρησιμοποιεί διάφορες δικαιολογίες, λ.χ. ότι δεν γνώριζε (πολιτικός μηχανικός γαρ) πως η οικοδομική άδεια έχει πρόβλημα ή ότι για όλα φταίει ο μηχανικός. Μάλιστα, επειδή ακριβώς φταίει, ο κ. Σουφλιάς τον «τιμωρεί», δηλαδή όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον του, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, του ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό την κατασκευή δημόσιων έργων. Με τις δικαιολογίες αυτές, ο ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μεθοδεύσει την κάλυψη της παράβασης αυτής. Μην αμφιβάλλετε ότι θα τα καταφέρει, γιατί είναι άριστος στην επικοινωνία. «Κραδαίνοντας» το μαχαίρι της πίτας των δημόσιων έργων, αναγκάζει σε σιωπή το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: μήπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δείχνοντας λίγη «λεβεντιά» και φερόμενος «σεμνά και ταπεινά», πρέπει να παραιτηθεί; (Οι Σαρακατσαναίοι φημίζονται για την ξεροκεφαλιά, αλλά και για τη λεβεντιά τους).

Διαφορετικά, με ποιο κύρος, με ποια αξιοπιστία ο παραβάτης της χωροταξίας και της κακοποίησης του περιβάλλοντος (με την ανέγερση κατοικίας σε ζώνη απόλυτης προστασίας) αυθαιρετούχος υπουργός θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή για να υποστηρίξει τον χωροταξικό σχεδιασμό και το περιβάλλον; Είναι δυνατόν αυτός που (παρα)βιάζει το περιβάλλον και περιφρονεί τη χωροταξία, να εμφανίζεται στη Βουλή ως υπερασπιστής τους; Πιθανόν να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική του, δηλαδή να στείλει στη Βουλή τον υφυπουργό του για να τον «ξελασπώσει». Τι γνώμη έχει για τον χωρο(α)τάκτη και κακοποιό του περιβάλλοντος υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε.; Επειδή ως «Νέστωρ» (κοινώς, «γάτα») της επικοινωνιακής πολιτικής είναι απαραίτητος στον πρωθυπουργό και επειδή «κραδαίνει» τη μάχαιρα της πίτας των δημόσιων έργων, νομιμοποιείται να αυθαιρετεί; Αν ναι, ο κάθε πολίτης που χτίζει αυθαίρετα και διώκεται γι' αυτό, δεν έχει παρά να επικαλείται τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να «γλιτώσει».

Ελπίζουμε ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επιληφθεί του θέματος.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/04/2008)
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε." | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα